Η έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά πολύ περισσότερο οι ημερήσιοι τουρίστες που φτάνουν πλέον στο νησί μας με κρουαζιερόπλοια, φαίνεται να αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που πλήττει την εικόνα της Κύπρου, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Λεωφορείων, ο οποίος επισημαίνει πως υπάρχει έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των τουριστών.

Σε επιστολή που απέστειλε ο σύμβουλος του Συνδέσμου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, κ. Δημοσθένους, προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας, με κοινοποίηση και σε αρμόδια υπουργεία, υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό και επικεντρώνεται πρωτίστως στην περιοχή του «ΟΧΙ».

«Κατά διαστήματα δέχομαι παράπονα, αλλά πρόσφατα δέχθηκα τηλεφώνημα (την περασμένη Παρασκευή 19/5/23) από τον πρόεδρο του συνδέσμου μας, κ. Χαράλαμπο Αμύρωτο, ο οποίος είναι επαγγελματίας οδηγός τουριστικού λεωφορείου για πάρα πολλά χρόνια και ο οποίος ευρισκόταν στην Λευκωσία (περιοχή ΟΧΙ) με άλλα έξι τουριστικά λεωφορεία σε εκδρομή από κρουαζιέρα, η οποία έφθασε στη Λεμεσό. Με ενημέρωνε ότι πουθενά δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης των λεωφορείων τους για να κατεβάσουν τους επιβάτες τουρίστες σε ασφαλείς χώρους για να ξεναγηθούν στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Το θέμα έφθασε στο απροχώρητο», σημειώνει ο κ. Δημοσθένους, καταγγέλλοντας πως η πρωτεύουσα με τους αξιόλογους ιστορικούς και μουσειολογικούς χώρους δεν είναι καθόλου φιλόξενη, διότι δεν προσφέρει σε όλους τους τομείς προσέλκυση επισκεπτών σε όλον το φάσμα των υπηρεσιών της, όπως είναι και οι χώροι στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός: Ενθαρρυντικά τα δεδομένα από τις πληρότητες

Ο ίδιος αναφέρει περαιτέρω πως πριν χρόνια (το 1996-2011) ήταν και ο ίδιος ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου και γνώριζε ότι τα τουριστικά λεωφορεία μπορούσαν να σταθμεύουν στο χώρο στάθμευσης στο ΟΧΙ. «Οι τουρίστες μας τότε ήταν πιο ασφαλισμένοι να περπατήσουν συνοδευόμενοι με τους ξεναγούς των στο κέντρο της πόλης μας και ειδικά στη Λαϊκή Γειτονιά. Τώρα δεν είναι εφικτό διότι ο χώρος είναι κρατημένος για άλλες δραστηριότητες, όπως η δημοτική αγορά, Τετάρτη και Σάββατο και η προετοιμασία της, στις άλλες ημέρες για την αγορά», υποστηρίζει, συμπληρώνοντας πως τώρα τα τουριστικά λεωφορεία σταθμεύουν στην περιοχή του ΟΧΙ, αλλά στον δρόμο, όπου πάρα πολλές φορές οι οδηγοί τους καταγγέλλονται από τους τροχονόμους.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση μέσα από την επιστολή του προκειμένου να καθοριστεί ένας χώρος στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, κοντά στην περιοχή ΟΧΙ, για τουλάχιστον δέκα λεωφορεία, πάνω σε καθημερινή βάση «εάν θέλετε να έρχονται τουρίστες για επίσκεψη στη Λευκωσία», καθώς όπως υποστηρίζει «οι τουριστικοί πράκτορες προβληματίζονται εάν συνεχίσει αυτή η ανασφαλέστατη παρουσία των τουριστικών λεωφορείων στη Λευκωσία, χωρίς καθορισμένους χώρους στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, να μην στέλνουν τους τουρίστες των στη Λευκωσία».

Υπάρχουν χώροι

Ο Δήμος Λευκωσίας, πάντως, απορρίπτει την έλλειψη επαρκών και ασφαλών χώρων στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων. Σε επικοινωνία με τον «Φ», ο Δήμος Λευκωσίας υποστηρίζει περαιτέρω πως η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Elpis Tourism Seminars για τη στάθμευση των λεωφορείων δεν μεταφέρει ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Εδώ και χρόνια, υποστηρίζει από πλευράς του ο δήμος, υπάρχει διευθέτηση για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καθορισμένοι χώροι στο Άνοιγμα Κολοκάση, επί της οδού Κινύρα, καθώς και επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (τμήμα από τον χώρο στάθμευσης του ΟΧΙ μέχρι τον κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ). Με την αποβίβαση των τουριστών τα λεωφορεία μεταβαίνουν στον χώρο στάθμευσης στο άνοιγμα του Κολοκάση, όπου και περιμένουν για την παραλαβή τους. Ακόμα ένας χώρος διαθέσιμος για τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων υπάρχει πάνω στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πλησίον Αγάλματος της Ελευθερίας. Στην αναφορά για καταγγελίες από τροχονόμους, ο Δήμος παραδέχεται πως έχει τύχει να εκδοθεί εξώδικο σε περίπτωση όπου η στάθμευση έγινε πάνω σε διάβαση πεζών.