Έκλεισε τις πόρτες και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου χθες η κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων, θέτοντας στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, θέμα μη καταβολής από τους ιδιοκτήτες των 43 υπό κατεδάφιση πολυκατοικιών, της δικής τους συνεισφοράς που κυμαίνεται μεταξύ €20.000-€30.000 αναλόγως των δωματίων του κάθε διαμερίσματος.

Το αίτημα των βουλευτών μεταφράζεται σε επιπλέον δαπάνη (από πλευράς του κράτους) κατά περίπου €3,5 εκατ. τα οποία θα προστεθούν στο συνολικό κόστος αναδόμησης που υπερβαίνει τα €100 εκατ. Οι βουλευτές πάτησαν στο δεδομένο ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση γνώριζε ότι οι 43 πολυκατοικίες είχαν κριθεί μη επισκευάσιμες, δεν ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να δαπανήσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ακόμη και πρόσφατα, για συντήρηση των διαμερισμάτων τους. Εξάλλου, ετέθη το θέμα του προχωρημένου της ηλικίας πολλών ιδιοκτητών προσφύγων αλλά και το γεγονός ότι σε άλλους συνοικισμούς οι ιδιοκτήτες δεν συνεισέφεραν όταν αναδομήθηκαν οι πολυκατοικίες τους.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στην αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης με βάση την οποίαν θα συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες «ένα μικρό ποσό». Όπως είπε, το 77% των ιδιοκτητών των 20 πολυκατοικιών (που θα κατεδαφιστούν πρώτες) διαμένουν πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα μπορεί να διαμένουν πρόσφυγες που έχουν πάρει ήδη προσφυγική βοήθεια ή και άλλοι που τα αγόρασαν για ιδιοκατοίκηση ή και για επένδυση.
Κατά τη διάρκεια του κλειστού μέρους της συνεδρίας συζητήθηκε και το θέμα του κόστους των νέων πολυκατοικιών και, όπως πληροφορείται ο «Φ», κατατέθηκαν διάφορες εκτιμήσεις οι οποίες αρχίζουν από €900 ανά τετραγωνικό μέτρο (κόστος που στηρίζεται σε σχετικά πρόσφατες προσφορές που έλαβε το Τμήμα Πολεοδομίας), μέχρι και €1.200-€1.300 ανά τετραγωνικό, ποσό το οποίο στηρίζεται στο τι ισχύει σήμερα στο παζάρι για πολυκατοικίες που δεν αφορούν συνοικισμούς και γενικά «μαζική παραγωγή». Βεβαίως, από τη χρονική στιγμή που έλαβε τις προσφορές η Πολεοδομία, μεσολάβησε και αύξηση στις τιμές των υλικών οπόταν μάλλον γίνεται αναφορά για λίγο πάνω από τα €1.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κάτι για το οποίο εκφράζονται φόβοι, είναι μήπως εργολάβοι που ενδιαφέρονται να κτίσουν προσφυγικές πολυκατοικίες συμφωνήσουν σε κάποιες τιμές, οι οποίες θα φουσκώσουν το κόστος, ενώ ανησυχία επικρατεί και για την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, αφού είναι διάχυτη η εντύπωση που διαμορφώθηκε, από σχεδόν το σύνολο των βουλευτών, ότι την περίοδο που ανεγείρονταν οι πολυκατοικίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς κάτι πήγε λάθος με τα υλικά (και την επίβλεψη) σε αρκετά κτήρια. Αυτή η υποψία προκύπτει από το γεγονός ότι γέρασαν σχετικά γρήγορα και τώρα κρίνεται ως μόνη ενδεδειγμένη λύση η κατεδάφισή τους.

Από πρακτικής απόψεως, εντός του προσεχούς δεκαημέρου αναμένεται από τους οικείους Δήμους να κινήσουν τις διαδικασίες έκδοσης διαταγμάτων κατεδάφισης των 20 από τις 43 πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν πρώτες. Στους ενοίκους θα δοθεί χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα τους και παράλληλα, θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι, ποιος θα είναι ο μελετητής τους ο οποίος θα προκηρύξει την προσφορά για ανέγερση της νέας πολυκατοικίας τους.

Από την ημέρα έναρξης των εργασιών και μέχρι την αποπεράτωση τους εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες. Σχετικά με το «ποιος πληρώνει», το υπουργείο εκτιμά πως οι πρώτες πληρωμές προς τους εργολάβους θα προέλθουν από τη συνεισφορά των προσφύγων και ακολούθως θα συνεισφέρει και το κράτος.

Σχετικά με την επιβάρυνση των προσφύγων, όπως ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εσωτερικών, όσοι συνάψουν δάνειο €20.000 για απόκτηση διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων, θα πληρώνουν δόση €100 μηνιαίως επί 20 χρόνια και το τελικό ποσόν που θα καταβάλουν θα είναι €25.000.
Ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε, πως το υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει στην μετακόμιση εκεί και όπου χρειάζεται, αλλά και στην αποθήκευση επίπλων κ.λπ.. Είπε επίσης πως υπάρχει ευχέρεια διαφοροποίησης των σχεδίων των διαμερισμάτων σε συνεννόηση με τον μελετητή.

Πιέζουν για σκόντο στη συνεισφορά

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τους συντελεστές δόμησης οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν εθνικό πλούτο ο οποίος πρέπει να προστατευθεί.
Ακολούθως είπε πως «υπήρξε ομόφωνη παρότρυνση των μελών της επιτροπής προς τον υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσει το ζήτημα της συνεισφοράς των δικαιούχων για απόκτηση των νέων διαμερισμάτων τα οποία θα αποκτήσουν στην βάση του σχεδίου “κτιΖΩ”.

«Εκ μέρους του ΑΚΕΛ καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση ώστε να χρηματοδοτηθεί η συνεισφορά μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών», είπε, για να προσθέσει, πως αυτή θα εξεταστεί από το υπουργείο. Αναγνώρισε πάντως, πως υπάρχουν νομικά ζητήματα στην υλοποίησή της.
Σχετικά με την επιδότηση του ενοικίου ανέφερε πως «υπάρχει παράθυρο για αναθεώρηση του ύψους της επιδότησης, καθώς έγινε αποδεκτό και από τα μέλη της επιτροπής και από τον ΥΠΕΣ» ότι είναι διαφορετικές οι τιμές ενοικίων ανά επαρχία».   

«Αυτό που θα πρέπει να παλέψουμε είναι το ζήτημα των ανακαινίσεων και των αγορών των διαμερισμάτων που έγιναν μετά το 2020 όταν παραδόθηκε η σχετική μελέτη στον τέως υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή», τόνισε ο κ. Κέττηρος. Ειδικά στον κ. Νουρή άσκησε κριτική αναφέροντας: «Οι άνθρωποι που έκαναν ανακαινίσεις στα διαμερίσματα τους ή αγόρασαν διαμερίσματα μετά το 2020 έπρεπε να είχαν πληροφορηθεί – και κανένας δεν τους πληροφόρησε – ότι οι κατοικίες στις οποίες διέμεναν ήταν ακατάλληλες και επομένως δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το βάρος επειδή κάποιος αποφάσισε να κρύψει την μελέτη του στο συρτάρι του».

«Πρέπει το κράτος που έχει συνέχεια ανεξαρτήτως Κυβέρνησης, να έχει ευθύνη και θα παλέψουμε την ευθύνη αυτή να την αναλάβει το κράτος», πρόσθεσε.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες των ανθρώπων που διαμένουν στις υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου αναφέρθηκε στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν και πρόσθεσε, πως έγνοια του ΕΛΑΜ «είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δικαιούχων προσφύγων και όχι να καταντήσουν οι συγκεκριμένοι συνοικισμοί όπως και άλλοι γκετοποιημένες συνοικίες».
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή κάλεσε το υπουργείο να μεριμνήσει για την πολύ προσεκτική υλοποίηση του έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Να μοιράσουν το πάπλωμα

Το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των 43 πολυκατοικιών ότι πάσχουν στατικά και πως δεν αξίζει τον κόπο να δαπανήσουν έστω και ένα ευρώ, αποτελεί έγκλημα. Ιδιοκτήτες δανείστηκαν ή έδωσαν από το υστέρημά τους για να συντηρήσουν διαμερίσματα με ημερομηνία λήξης. Αυτοί, κατόπιν εκτίμησης μπορούν να εξαιρεθούν ή να συνεισφέρουν τα ελάχιστα. Οι υπόλοιποι πρέπει να συνεισφέρουν επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Αν δεν έχουν παιδιά, ας πληρώσει το κράτος και ας παραμένει σε αυτό ο τίτλος ιδιοκτησίας για να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από όσους έχουν ανάγκη.
Όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν από τον ήλιο μοίρα και πάλι μπορεί να βρεθεί ρύθμιση για την μελλοντική αξιοποίηση των διαμερισμάτων.