Δεν έχει πρόθεση το Υπουργείο Οικονομικών να διαφοροποιήσει το αίτημα που προώθησε στη Βουλή για ξεπάγωμα 1851 θέσεων στην κρατική μηχανή, παρά τις συστάσεις στις οποίες προέβη το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τις ενστάσεις βουλευτών, κυρίως του ΔΗΣΥ.

Όπως διευκρινίζει μέσω του Φιλελευθέρου ο γ.δ. του Υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, το υπουργείο έχει ήδη περάσει από κόσκινο τις θέσεις που ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου, αξιολογώντας τις ανάγκες που υπάρχουν και απορρίπτοντας μεγάλο αριθμό θέσεων που ζητήθηκαν από υπουργεία, τοπικές αρχές και ημικρατικούς οργανισμούς. Η αξιολόγηση αυτή έγινε πριν περιληφθούν στον προϋπολογισμό του ‘23 οι θέσεις που τελικά ενέκρινε η Κυβέρνηση (και εγκρίθηκαν και από την πλειοψηφία της Βουλής) και πριν κατατεθεί το αίτημα για το ξεπάγωμα αυτών των θέσεων.

Η δήλωση Κεραυνού

Αρχικά, το αίτημα του ΥΠΟΙΚ για αποπαγοποιήσεις αφορούσε περίπου 2 χιλ. θέσεις, από τις οποίες η Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε ήδη 150 θέσεις για την ΑΗΚ, οι οποίες κρίθηκαν επείγουσες, ώστε να μη χρειαστεί να διενεργηθεί νέα διαδικασία συνεντεύξεων και αξιολόγησης υποψηφίων.

Οι ενστάσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων επικεντρώνονται στον μεγάλο αριθμό των θέσεων και στη μαζική αποπαγοποίηση, καθώς θα «φουσκώσουν» περαιτέρω το κρατικό μισθολόγιο. Βουλευτές, κυρίως από τον ΔΗΣΥ, ανέμεναν από την Κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των θέσεων, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι η Κυβέρνηση δεν εμμένει στην αποδέσμευση και των 1850 θέσεων και είχε εκφράσει την ετοιμότητα να διαβουλευθεί με τη Βουλή για τον τελικό αριθμό.

Δεν κάνουν πίσω για τις θέσεις στους Δήμους

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει πίσω ούτε σε σχέση με το αίτημα για ξεπάγωμα 30 θέσεων στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά την επικείμενη υλοποίηση της μεταρρύθμισης και των συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών εξήγησε στον «Φ» πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης λήφθηκε υπόψη πριν από την υποβολή του αιτήματος στη Βουλή για αποδεσμεύσεις. «Λειτουργούμε επαγγελματικά, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο κ. Παντελή. Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Μιχάλης Περσιάνης, με επιστολή του στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, είχε αναφέρει πως θα πρέπει οι τοπικές αρχές να δώσουν σοβαρές εξηγήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς ο ίδιος θεωρεί παράδοξο λίγους μήνες πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Είπε, μάλιστα, πως θα ήταν πιο ορθό η πλήρωση νέων θέσεων για τους δήμους να γίνει μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης (Ιούνιος ’24). Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 1851 νέες θέσεις περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή.

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η μπάλα στη Βουλή

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, απαντώντας σε ερωτήσεις του Φιλελευθέρου ανέφερε πως το υπουργείο απέστειλε στη Βουλή τον κατάλογο των θέσεων που πρέπει να αποπαγοποιηθούν, αφού προηγουμένως αξιολόγησε τις προτάσεις από υπουργεία, υπηρεσίες, τμήματα, οργανισμούς και ιεράρχησε τις προτεραιότητες, απορρίπτοντας προφανώς αρκετά αιτήματα για πρόσθετες θέσεις.

Υπέδειξε πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει την πρόταση που κατέθεσε, προσθέτοντας πως «εναπόκειται στην Επιτροπή Οικονομικών να αποφασίσει την έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος ή να προχωρήσει σε μερική αποπαγοποίηση, στη βάση δικής της αξιολόγησης». Μετά τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της Βουλής και ειδικότερα της Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να αποφασίσει τον αριθμό των θέσεων που θα εγκρίνει.