• Επικέντρωση στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα για ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια σε όλο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τα κράτη να θέσουν σε εφαρμογή έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους.

Ωστόσο, πριν ακόμα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Covid, ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία και αυξήθηκε σημαντικά ο πληθωρισμός , επιδεινώνοντας την κατάσταση και δημιουργώντας νέες προκλήσεις στις κοινωνίες και στις οικονομίες.

Οι τράπεζες που ήδη διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των οικονομιών, καλούνται για ακόμη μια φορά να παράσχουν σταθερότητα εν μέσω ενός ρευστού τοπίου που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ η οικονομία της Κύπρου μαστιζόταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η AstroBank εργάστηκε άοκνα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες και στήριξε χρηματοδοτικά τα επενδυτικά πλάνα επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Σε συνεργασία με το κράτος αλλά και κυρίως με ίδια κεφάλαια, η τράπεζα στήριξε την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόθεση της Τράπεζας είναι να συνεχίσει να στηρίζει τις βιώσιμες επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν όλες τις νέες προκλήσεις.

Από αριστερά, προς δεξιά: • Ανδρέας Φαλάς – Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικών Υπηρεσιών Επιχειρήσεων • Παναγιώτης Αψερός – Διευθυντής Τμήματος Χρηματοοικονομικών Αναλύσεων Επιχειρήσεων • Βασίλης Χατζηχρίστου – Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεύθυνσης Μεγάλων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων • Νίκος Λιασίδης – Διευθυντής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων • Εύη Αντωνιάδου Ρωσσίδου – Επικεφαλής Διεύθυνσης Μεγάλων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακού Τμήματος • Κυριάκου Κυριάκος – Διευθυντής Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων Λευκωσίας • Στέλλα Λεαντζή – Διευθύντρια Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων Λεμεσού/ Πάφου • Ανδρέας Κωνσταντάς – Διευθυντής Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων Λάρνακας/Αμμοχώστου.

Πελατοκεντρική οργανωτική δομή

Είτε πρόκειται για μεγάλους οργανισμούς είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Corporate Division της AstroBank γνωρίζει καλά το περιβάλλον και βρίσκεται κοντά στους πελάτες με στόχο να προσφέρει στην κάθε επιχείρηση τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των επιχειρήσεων σε μια υγιή οικονομία, η AstroBank έχει υιοθετήσει πελατοκεντρική οργανωτική δομή, με την κάθε επιχείρηση να εξυπηρετείται από ένα Λειτουργό Επιχειρηματικών Σχέσεων (Corporate Relationship Manager) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εταιρικές ανάγκες που προκύπτουν.

Η Τράπεζα έχει αναπτύξει δίκτυο τριών Corporate Banking Units σε Λευκωσία, Λεμεσό/Πάφο, και Λάρνακα/Αμμόχωστο και ξεχωριστό SME Unit, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κεντρικά γραφεία στη Λεμεσό και παραρτήματα σε όλες τις πόλεις. Διατηρεί επίσης, Nαυτιλιακό Tμήμα για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον σημαντικό τομέα για την οικονομία.

Επιπρόσθετα, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, έχουν δημιουργηθεί εσωτερικά δυο ξεχωριστά τμήματα: το Corporate Financial Analysis, το οποίο αναλύει και διεκπεραιώνει αιτήματα δανείων των πελατών, και το Corporate Operations που ασχολείται με τα λειτουργικά και διαδι- καστικά τους αιτήματα.

Το 2021, η Τράπεζα παραχώρησε σημαντικό αριθμό δανείων, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας όπως είναι η υγεία, η πράσινη ενέργεια, η γεωργία και η κτηνοτροφία, η γαλακτοκομία, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η παιδεία, και η τουριστική βιομηχανία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια για ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, οι νέες χορηγήσεις προς επιχειρήσεις που παραχωρήθηκαν το 2021 από την AstroBank , με βάση στοιχεία της ΚΤΚ, αντιστοιχούν στο 10% των συνολικών χορηγήσεων προς επιχειρήσεις του συνόλου των Τραπεζών στην Κύπρο το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο του μεριδίου αγοράς της AstroBank. Δεν αποτελεί άλλωστε σύμπτωση ότι 77% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας αφορά επιχειρήσεις.

Η κ. Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου, Επικεφαλής Διεύθυνσης Μεγάλων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακού τμήματος της AstroBank και μέλος του Δ.Σ, δήλωσε σχετικά ότι «το Ουκρανικό ήρθε να προσθέσει στις προκλήσεις που είχαν δημιουργηθεί από την πανδημία, όμως στην AstroBank είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των κυπριακών επιχειρήσεων, θέτοντας στη διάθεσή τους επιλογές για χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων και παροχή κεφαλαίου κίνησης.

Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πλεονάζουσα ρευστότητα η Τράπεζά μας θα συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και την ανάκαμψη.»

Ολοκληρωμένες και ευέλικτες λύσεις και επιλογές

Η AstroBank προσφέρει λύσεις και επιλογές στα μέτρα κάθε πελάτη που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες τους, όπως μεταξύ άλλων transaction banking, πιστώσεις, εγγυητικές και ταμειακή διαχείριση καθώς και ασφαλιστικές υπηρεσίες ζωής & γενικού κλάδου.

Επίσης προσφέρει λύσεις για τις προσωπικές ανάγκες του προσωπικού και των στελεχών των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και στεγαστικών δανείων. Είναι η μοναδική τράπεζα που παρέχει στεγαστικό overdraft, μία πρωτότυπη λύση που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των στεγαστικών της δανείων με τα οφέλη ενός τρεχούμενου λογαριασμού με όριο. Παρέχεται, επίσης, σχέδιο για τη μισθοδοσία προσωπικού μέσω του οποίου δίνεται όριο ίσο με τέσσερις φορές τον μηνιαίο μισθό (μέχρι €15,000), συνδυασμένο με πολλά άλλα οφέλη.

Εξάλλου, πελάτες που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για τις καταθέσεις τους, μπορούν να αξιοποιήσουν την ομάδα Επενδυτικής Στρατηγικής μέσω άρτια καταρτισμένων private bankers οι οποίοι παρακολουθούν το χαρτοφυλάκιό και καθοδηγούν τις επιλογές τους.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει €1,2 δις για υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μέχρι το 2026, που συμπεριλαμβάνει περίπου €490 εκ για πράσινες επενδύσεις.

Η Τράπεζα παρακολουθεί όλα τα κρατικά σχέδια επιδότησης που εμπίπτουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ούτως ώστε να είναι σε θέση να δημιουργεί νέα πακέτα χρηματοδότησης τα οποία θα είναι συμπληρωματικά των επιδοτήσεων που σχετίζονται με την Ενεργειακή Αναβάθμιση και το Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Ευνοϊκοί όροι για πράσινη μετάβαση

Ως πρωτοπόρος τράπεζα στον τομέα χρηματοδότησης έργων πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, η AstroBank έχει ήδη χρηματοδοτήσει, μέσω εξειδικευμένης ομάδας που έχει συσταθεί, ένα σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, συνολικά 24 πάρκα δυναμικότητας 58,2 MWh.

Επιπρόσθετα, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης δανειοδοτήσεις για άλλα περίπου 14 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 18.8 MWh, ενώ η τράπεζα είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για τη χρηματοδότηση ακόμη περίπου 12 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 32.2MWh. Η ίδια ομάδα έχει επίσης δημιουργήσει και εισαγάγει στην κυπριακή αγορά πακέτα χρηματοδότησης που αφορούν στην προώθηση και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Όσο αφορά τη χρηματοδότηση έργων και επιχειρήσεων για πράσινες επενδύσεις, η AstroBank κατέχει την απαραίτητη στελέχωση και εξειδίκευση για την υποστήριξη τους με ταχείες διαδικασίες, ευνοϊκούς όρους και παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι θα παραμένει συνεργάτης τους για κάθε επόμενο βήμα τους,» δήλωσε η κ. Ρωσσίδου.

Η Τράπεζα θα συνεχίσει να συνδράμει στη βιώσιμη ανάπτυξη προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με πιο ανταγωνιστικά επιτόκια, τα οποία σχετίζονται με ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, γραφείων, και εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο πράσινης και κοινωνικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ποιοτικές επιλογές και λύσεις, υιοθετώντας κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνική συνοχή, διακυβέρνηση).

Η κ. Ρωσσίδου τόνισε σχετικά ότι «η AstroBank θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες της ως στρατηγικός εταίρος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης κρίσης. Η Τράπεζα στήριξε τις επιχειρήσεις μαζί με την πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στοχεύει να διεκδικήσει σημαντικό αλλά και υπεύθυνο ρόλο στο μεγάλο έργο της πράσινης μετάβασης της χώρας μας».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κεντρικά Γραφεία: Λεωφ.ΣπύρουΚυπριανού 1, 1065 Λευκωσία

Τηλέφωνα: 22-575605, 22-575819

Email: [email protected]