• Δωρεάν ενημέρωση από το εμβρυολογικό τμήμα για τη διαδικασία

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία στον άνθρωπο το 1978 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, στις 25 Ιουλίου 1978, γεννήθηκε στο νοσοκομείο Όλνταμ της Αγγλίας, υπό την επίβλεψη του δόκτορος Στέπτοου το πρώτο παιδί μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το γεγονός αυτό έδωσε ελπίδα σε πολλά ζευγάρια και έκτοτε οι ζωές πολλών ανθρώπων άλλαξαν προς το καλύτερο αφού μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν γεννηθεί πάνω από οκτώ εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.

Τι είναι εξωσωματική γονιμοποίηση;

Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας γίνεται γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο έξω από το σώμα της γυναίκας, σε ένα ειδικά εξοπλισμένο εμβρυολογικό εργαστήριο σε συνθήκες που μιμούνται το εσωτερικό του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ακολούθως, τα έμβρυα που δημιουργούνται μεταφέρονται πίσω στη μήτρα με στόχο να επέλθει εγκυμοσύνη.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για τη γονιμοποίηση των ωαρίων είναι:

1. Η κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

2. Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Η κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποφραγμένων ή κατεστραμμένων σαλπίγγων και ενδεχομένως σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης. Με τη μέθοδο αυτή οι γαμέτες τοποθετούνται μαζί στο εργαστήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν το σπέρμα (αριθμός, κινητικότητα και μορφολογία) να είναι φυσιολογικές. Η μικρογονιμοποίηση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας (χαμηλές παράμετροι σπέρματος). Κατά τη μέθοδο αυτή ένα σπερματοζωάριο, εισάγεται απευθείας μέσα στο ωάριο.

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Πρόκειται για μια καινοτόμο υπηρεσία που προσφέρεται η οποία επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να «παγώσει» το χρόνο. Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων μιας γυναίκας μειώνεται σημαντικά ιδιαίτερα μετά τα 35 έτη και μαζί με αυτά την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Κατά τη διαδικασία κρυοσυντήρησης, τα ωάρια που λαμβάνονται κρυοσυντηρούνται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) και ακολούθως με ειδικά μέσα και διαδικασίες αποθηκεύονται, χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα τους, μέχρις ότου η γυναίκα αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει. Η μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα μια ασφαλή μέθοδο ρουτίνας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ενδείκνυται:

– Σε γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μέχρι την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου

– Σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν χημειοθεραπεία η οποία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη των ωαρίων

– Για άλλους ιατρικούς λόγους πχ αφαίρεση των ωοθηκών

– Ενδείκνυται επίσης και σε ζευγάρια που επιθυμούν να αναβάλουν την τεκνοποίηση για οποιοδήποτε προσωπικό λόγο

Κρυοσυντήρηση σπέρματος

Η κατάψυξη του σπέρματος ή κρυοσυντήρηση σπέρματος, είναι η διαδικασία συντήρησης των σπερματοζωαρίων για μελλοντική χρήση. Ενδείκνυται σε άνδρες οι οποίοι:

– Παρουσιάζουν δυσλειτουργίες εκσπερμάτωσης

– Πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν την ποιότητα ή την παραγωγή του σπέρματος

– Πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση όρχεων ή να λάβουν θεραπεία για

καρκίνο.

Κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού

Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας αποφασίζεται η λήψη βιοψίας ορχικού ιστού χειρουργικά για επιβεβαίωση της παρουσίας ή μη σπερματοζωαρίων. Ο ορχικός ιστός που συλλέγεται επεξεργάζεται στο εργαστήριο ώστε να απομονωθούν σπερματοζωάρια κατάλληλα για γονιμοποίηση ή/και μελλοντική φύλαξη (αν υπάρχουν). Μετά από ειδική επεξεργασία των σπερματοζωαρίων αυτά κρυοσυντηρούνται στο υγρό άζωτο στους -196°C, όπου και παραμένουν μέχρι να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά.

Κρυοσυντήρηση εμβρύων

Τα πλεονάζοντα έμβρυα που θα προκύψουν από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν με τη μέθοδο της υαλοποίησης να κρυοσυντηρηθούν και να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέθοδος της υαλοποίησης για την κρυοσυντήρηση των εμβρύων είναι ασφαλής και δεν επηρεάζει την ποιότητα των εμβρύων. Με την υαλοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι παρόμοια ή σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα με εκείνων των περιπτώσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί φρέσκα έμβρυα.

Εμβρυολογικό εργαστήριο κλινικής ΙΣΙΣ

Η κλινική ΙΣΙΣ θεωρείται μια από τις πιο έμπειρες και επιτυχημένες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρώπη. Η πολυπαραγοντική προσπάθεια της εμβρυολογικής μας ομάδας, η οποία έχει επενδύσει προκειμένου να προσομοιώσει στο βέλτιστο δυνατό το εσωτερικό περιβάλλον της μήτρας στο εμβρυολογικό εργαστήριο αντανακλάται από τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας μας τα οποία πλησιάζουν το 80% για γυναίκες κάτω των 35 ετών. Η κλινική παρουσιάζει επίσης και υψηλά ποσοστά και για γυναίκες άνω των 35 ετών.

Το εμβρυολογικό εργαστήριο της κλινικής ΙΣΙΣ αποτελείται από τη μεγαλύτερη ομάδα έμπειρων γιατρών και εμβρυολόγων στην Κύπρο οι οποίοι δεν παύουν ποτέ να ενημερώνονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να αναζητούν καλύτερες λύσεις για εξατομικευμένη αντιμετώπιση της γονιμότητας του κάθε ζευγαριού.

Παράλληλα, στην κλινική ΙΣΙΣ παρέχουμε τη δυνατότητα στο κάθε ζευγάρι να κλείσει ένα δωρεάν ραντεβού με το εμβρυολογικό τμήμα προκειμένου να συζητήσει το ιατρικό ιστορικό του αλλά και για να καθοδηγήσει το ζευγάρι σχετικά με τα επόμενα του βήματα.

Παραμένοντας πιστοί στις αξίες μας, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο για τεκνοποίηση χιλιάδων ζευγαριών που μας εμπιστεύτηκαν αφού μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση στην κλινική ΙΣΙΣ, περισσότερα από 2000 παιδιά. Η χαρά αυτή δεν ανήκει μόνο στους γονείς αλλά και σε όλους εμάς που συμβάλαμε στην έλευση μιας νέας ζωής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ιωάννη Κληρίδη 6, 1070, Λευκωσία, Κύπρος,

Τηλ: (+357) 22255000,

Φαξ: (+357) 22257000,

email: [email protected]

www.isisclinic.com