• Συνέντευξη με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθω Τσινωντίδη
  • Ο Κύπριος πολίτης μπορεί πλέον με αξιοπρέπεια να εξασφαλίσει ισότιμη, δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

«Μέσα από το ΓεΣΥ ο Κύπριος πολίτης μπορεί πλέον με αξιοπρέπεια να εξασφαλίσει ισότιμη, δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, κάνοντας μια αποτίμηση των τριών χρόνων εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ θεωρείτε ότι το σύστημα έχει ξεφύγει από τους μεγάλους κινδύνους; Είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητά του;

Το Γενικό Σύστημα Υγείας έχει ανταπεξέλθει στις δυσκολότερες των συνθηκών, όπως είναι η πανδημία και η οικονομική κρίση που επέφερε, γι’ αυτό μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει ξεφύγει από τους οποιουσδήποτε κινδύνους περιλαμβανομένης της βιωσιμότητάς του. Παράλληλα, σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες το ΓεΣΥ κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόσβαση των δικαιούχων σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας και ταυτόχρονα να συμβάλει ουσιαστικά στην διαχείριση της πανδημίας.  Σημειώνω ότι το 2021 έκλεισε χωρίς ουσιαστικό έλλειμμα και ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει ότι τα αναμενόμενα έξοδα θα καλυφθούν από τα αναμενόμενα έσοδα, ενώ το πλεόνασμα που δημιούργησε ο Οργανισμός θα συμβάλει στη διατήρηση της βιωσιμότητας του Συστήματος εφόσον χρειαστεί.

Ποια η αποτίμηση σας για τα τρία χρόνια ΓεΣΥ;

Ο μεγάλος αριθμός δικαιούχων που λαμβάνουν καθημερινά υπηρεσίες υγείας  αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι το ΓεΣΥ αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και την κοινωνία. Ενδεικτικά στο ΓεΣΥ έχει εγγραφεί το σύνολο των  Κυπρίων και ξένων πολιτών που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Κύπρο οι οποίοι ξεπερνούν τις 915 χιλιάδες. Οι δικαιούχοι καθημερινώς λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας σε όλο το εύρος, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να λαμβάνει πέραν του ενός εκατομμυρίου απαιτήσεις για αποζημίωση το μήνα.  Ως εκ τούτου, μόνο ευχαριστημένοι θα μπορούσαμε να είμαστε για τον απολογισμό των τριών χρόνων και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο ώστε το ΓεΣΥ που γνωρίσαμε να βελτιωθεί, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνονται από την έρευνα που διεξήχθηκε για λογαριασμό του ΟΑΥ, στην οποία διαφαίνεται ότι το  82% των δικαιούχων κρίνουν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και 80% θεωρούν ότι το ΓεΣΥ βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Επιπλέον, την ικανοποίηση των πολιτών με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ επιβεβαίωσε και η ανεξάρτητη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων Ερευνών, η οποία κατατάσσει το ΓεΣΥ πρώτο ανάμεσα στους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Τι έχει κερδίσει ο Κύπριος πολίτης από την εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Με το ΓεΣΥ καταφέραμε να ενοποιήσουμε τον Τομέα της υγείας αξιοποιώντας το σύνολο σχεδόν των ανθρώπινων πόρων αλλά και των υποδομών στην υγεία. Με τον τρόπο αυτό δώσαμε την ευκαιρία στους πολίτες τόσο της επιλογής παρόχου όσο και ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών. Μέσα από το ΓεΣΥ ο Κύπριος πολίτης μπορεί πλέον με αξιοπρέπεια να εξασφαλίσει ισότιμη, δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το Σύστημα Υγείας της Κύπρου, όπως έχει διαμορφωθεί, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υγείας το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες φροντίδας υγείας από Προσωπικούς και Ειδικούς Ιατρούς, ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικά είδη τα οποία περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους του ΓεΣΥ, φροντίδα υγείας από νοσηλευτές και μαίες, φροντίδα υγείας από κλινικούς διαιτολόγους, κλινικούς ψυχολόγους, λογοπαθολόγους, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές, προληπτική οδοντιατρική φροντίδα υγείας, ανακουφιστική φροντίδα υγείας, ιατρική αποκατάσταση, μεταφορά δικαιούχου με ασθενοφόρο και φροντίδα υγείας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Επιπρόσθετα, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει  καθιερωθεί η οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μέσω του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού τα οφέλη της οποίας μόλις τώρα άρχισαν να διαφαίνονται. Επίσης έχει εισαχθεί και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής το οποίο δίνει σε κάθε παρόχου υγείας πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα, ανά πάσα στιγμή το χρειάζεται, της κατάστασης της υγείας του ασθενή του. Με αυτό τον τρόπο ο πάροχος έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς.  Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο δικαιούχος έχει αποκτήσει πλήρη και λεπτομερή πρόσβαση στον ιατρικό του ιστορικό άλλα και πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες που λαμβάνει όπως ιατρικές εκθέσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα κ.α.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα (π.χ. οι καταχρήσεις) που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη βελτίωση του ΓεΣΥ και με ποιους τρόπους θα γίνει αυτό;

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός είναι αυτό της κατάχρησης και της υπερχρήσης τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τους παρόχους. Κάτι αναμενόμενο λόγω της έλλειψης κουλτούρας των πολιτών και των παρόχων σε σχέση με ένα Σύστημα Υγείας. Αν και αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, εφόσον ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ είναι σφαιρικός και τα έξοδα δεν μπορούν να υπερβούν τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του, εντούτοις προκαλεί πρόβλημα στην πρόσβαση εκείνων των ασθενών που έχουν άμεση ανάγκη υπηρεσιών υγείας.

Η καλλιέργεια κουλτούρας και η σωστή εκπαίδευση των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις και ευθύνες έναντι του ΓεΣΥ είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός προγραμματίζει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης που θα ξεκινήσει φέτος και θα συνεχιστεί το 2023. Στον σκοπό αυτό βέβαια πρέπει να συμμετέχουν τόσο οι πάροχοι όσο και οι οργανωμένοι ασθενείς.

Παράλληλα ο Οργανισμός λαμβάνει μέτρα στο επίπεδο των Προσωπικών Ιατρών όπου έχει προχωρήσει στην ποιοτική αξιολόγηση των παραπεμπτικών που εκδίδουν τόσο προς ειδικούς ιατρούς όσο και για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, από την 1η Ιουνίου 2022 εισάγονται δείκτες ποιότητας σε σχέση με την συμπεριφορά των ΠΙ στο σύστημα και τα παραπεμπτικά που εκδίδουν. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η καλύτερη εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η μείωση της πίεσης που δέχονται οι ΠΙ από τους ασθενείς και η καλύτερη πλοήγηση των ασθενών στο σύστημα. Επίσης, εφαρμόζουμε περιορισμούς, κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτοκόλλα για την υποβολή και έγκριση απαιτήσεων από τους παρόχους υπηρεσιών, τη χορήγηση φαρμάκων και τη διενέργεια ενδονοσοκομειακών πράξεων.

Σχετικά με τους Ειδικούς Ιατρούς, έχουμε προχωρήσει σε επέκταση της εφαρμογής ξεχωριστών προϋπολογισμών ανά ειδικότητα, τροποποιήσεις στον τρόπο αμοιβής ώστε να αποθαρρύνεται η προκλητή[SC1]  ζήτηση καθώς και σε επέκταση των ποιοτικών ελέγχων σε παραπεμπτικά προς τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους αλλά και τις Επιστημονικές Εταιρείες και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να ενισχύσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Μέσω της διαδικασίας δειγματοληπτικών ελέγχων αλλά και μέσω των παραπόνων από τους ασθενείς ο Οργανισμός εντοπίζει περιπτώσεις τις οποίες διερευνά εφ’ όλης της ύλης. Ο Οργανισμός μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλων παρόχων και έχει προχωρήσει σε αναστολές και τερματισμό συμβάσεων σε πέραν των 10 παρόχων, επιβολή διοικητικών προστίμων σε πέραν των 45 περιπτώσεων καθώς και απόρριψη απαιτήσεων η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3  εκ. ευρώ. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι υπογράψαμε στις 8 Απριλίου Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE) και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) θα προχωρήσουμε στην προσαρμογή και  υιοθέτηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.

Ποια τα επόμενα βήματα και οι στόχοι του Οργανισμού;

Οι ανάγκες του δικαιούχου και η ποιοτική εξυπηρέτησή του βρίσκονται στο επίκεντρο της λειτουργίας του ΓεΣΥ.  O ΟΑΥ έχει θέσει ως προτεραιότητά του την αντιμετώπιση των καταχρήσεων, την ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών και την βελτίωση της ποιότητας με την προσαρμογή και υιοθέτηση διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών το ΓεΣΥ πρέπει να είναι ανοιχτό σε βελτιώσεις και σκοπός του ΟΑΥ είναι να παρεμβαίνει αποτελεσματικά τόσο για τη διόρθωση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύπτουν όσο και για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πέραν πάσης αμφιβολίας ο κόσμος, όχι μόνο αγκάλιασε το ΓεΣΥ, άλλα και επωφελήθηκε από αυτό.  Θα πρέπει όμως να έχουμε συνεχώς κατά νου ότι όπως το αγκαλιάσαμε θα πρέπει να το διαφυλάξουμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες υγείας υπεύθυνα όταν και εφόσον τις χρειαζόμαστε, πάντοτε με την καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας. Η ανάπτυξη κουλτούρας, τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους παρόχους, είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός. Θεωρώ ότι επιβάλλεται ο καθένας από μας να αναπτύξει εκείνη την κουλτούρα, η οποία θα του επιτρέψει να συμπεριφέρεται πάντα με γνώμονα την ιατρική ανάγκη. Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση με σκοπό την στήριξη και βελτίωση του ΓεΣΥ και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Κύπριου πολίτη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Oργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)

Κλήμεντος 17-19, 1061 Λευκωσία

Τ.Θ. 26765, 1641 Λευκωσία

Tηλ.: +357 22557200

Φαξ: +357 22875021

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

www.gesy.org.cy

Κέντρο Εξυπηρέτησης ΓεΣΥ:

Τηλ.: 17000 (δωρεάν κλήση)

Email: [email protected]