• Θέλουμε να συμβάλουμε καταλυτικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα αρχικά σε μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές και μετέπειτα σε οικιακούς

Με πολυετή πείρα στην παραγωγή ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και την υλοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Ενέργειας, έχει καταφέρει μαζί με την Ομάδα του να οδηγήσουν τον Όμιλο Green Energy στην πρώτη γραμμή του ενεργειακού μετασχηματισμoύ της Κύπρου. Ο Chief Operating Officer του Ομίλου, κ. Χαράλαμπος Κυριάκου, μιλά στο Insider για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Green Energy αλλά και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον Όμιλο Green Energy.

Ο Όμιλος Green Energy, με πολυετή εμπειρία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην Κύπρο. Κατέχει Άδεια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από το 2018 και από τον Οκτώβριο του 2022, συμμετέχει στη Μεταβατική Ρύθμιση της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Σήμερα ο Όμιλος, παρέχει πρωτοποριακές και ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Εξοικονόμησης και άλλων Πηγών Ενέργειας. Συνάπτοντας αξιόλογες στρατηγικές συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας, εφαρμόζουμε βέλτιστες πρακτικές σε όλο το εύρος των υπηρεσιών μας.

Χαράλαμπος Κυριάκου, Chief Operating Officer του Ομίλου

Όραμά μας είναι να καταστούμε ηγέτες στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλουμε καταλυτικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα αρχικά σε μεγάλους/εμπορικούς καταναλωτές και μετέπειτα σε οικιακούς.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει ο Όμιλος Green Energy;

Με άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, ο Όμιλός μας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις υψηλής απόδοσης για το σπίτι, την επιχείρηση και για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Συγκεκριμένα, προσφέρουμε εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως Φωτοβολταϊκά Συστήματα με τις μεθόδους Net Metering και Net Billing. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως τη ρομποτική, συντηρούμε και λειτουργούμε ΦΒ Πάρκα Μεγάλης Κλίμακας. Προσφέρουμε, επίσης, προϊόντα για Θέρμανση, Ψύξη και Εξαερισμό. Προμηθεύουμε, ακόμα, Ηλεκτρική Ενέργεια και Υλοποιούμε Έργα ESCo, ενώ προβαίνουμε σε Μελέτες Εξοικονόμησης Ενέργειας για κάθε ανάγκη. Τέλος, από το 2021 έχουμε επενδύσει και στην ηλεκτροκίνηση εισάγοντας τεχνολογικά αναβαθμισμένους φορτιστές ηλεκτροκίνησης (AC και DC) με στόχο να αναπτύξουμε ένα δίκτυο επαναφόρτισης οχημάτων και την μηδενική εκπομπή ρύπων.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ποιο είναι το όφελος της επιχείρησης/ νοικοκυριού που θα τα χρησιμοποιήσει;

Η χρήση ηλιακής ενέργειας, σε μια χώρα όπου επικρατεί ηλιοφάνεια για περισσότερες από 325 ημέρες τον χρόνο, δεν αποτελεί μόνο μια συμφέρουσα εναλλακτική λύση από οικονομικής άποψης αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι όσοι προτίθενται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα net metering/ net billing, καλό είναι να γνωρίζουν ότι πριν ακόμα απευθυνθούν σε μια εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών- θα πρέπει να εξασφαλίσουν από την ΑΗΚ τις καταναλώσεις του υποστατικού τους, για τουλάχιστον ένα έτος και κάτοψη οροφής για να μπορέσει να διεκπεραιωθεί η μελέτη και ο υπολογισμός του προτεινόμενου συστήματος. Μέσα από την μελέτη υπολογίζεται το μέγιστο σύστημα που δικαιούται το υποστατικό σύμφωνα με τις καταναλώσεις του αλλά και του διαθέσιμου χώρου που έχει.

Κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό μπορεί να επωφεληθεί των προνομοίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και να απολαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλό κόστος. Ενδεικτικά, μια κατοικία με κατανάλωση 7000 kWh τον χρόνο, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά, μπορεί να εξοικονομήσει έως €1750-1900 τον χρόνο από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών του και την αντίστοιχη εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, με το σχέδιο ιδιοκατανάλωσης Net Billing, κάθε πελάτης μας διασφαλίζει τη σημαντική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο της Α.Η.Κ., πετυχαίνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς και συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να εκμεταλλευθούν τα σχέδια τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση με τη μέθοδο net billing και έτσι να επιτύχουν εξοικονόμηση που φτάνει το 90% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και την δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης στα 3 έως 4 χρόνια.

Γνωρίζουμε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε μεγάλης κλίμακας έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ποια είναι αυτά;

Η μετάβαση της Κύπρου σε ένα αξιοζήλευτο ενεργειακά κράτος, απαιτεί επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και στοχευμένες ενέργειες. Ο Όμιλος Green Energy, στο παρόν στάδιο, διαθέτει ιδιόκτητα Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής δυναμικότητας 20,62MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ισχύς που ισοδυναμεί με μείωση του CO2 της τάξης των 30.918 τόνων τον χρόνο και 10.713 λιγότερους τόνους ανακυκλωμένων απορριμμάτων.

Παράλληλα, επενδύουμε στην ανάπτυξη, τον έλεγχο και τη λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ εισάγουμε καινοτόμες μεθόδους συντήρησης, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως τη ρομποτική με στόχο την εξασφάλιση μέγιστης αποδοτικότητας. Ο Όμιλος διαχειρίζεται έργα συνολικής ισχύος 40MW, τα οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομούν εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα CO2, της τάξεως των 412.36 τόνων ανά έτος λειτουργίας, το οποίο αντιστοιχεί σε 189.8105,9 δέντρα.

Ποιες ειναι οι νέες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Όμιλος τα επόμενα χρόνια;

Η πλήρης και στοχευμένη εκμετάλλευση μιας ευρείας γκάμας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πιστεύω ότι θα είναι το ζητούμενο τα επόμενα χρόνια. Παγκοσμίως, ολοένα και εντατικοποιείται η ανάγκη ανάπτυξης νέων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης, καθώς επίσης και η ηλεκτροκίνηση. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, ο Όμιλός μας προσφέρει ήδη ηλεκτρική ενέργεια στην Κυπριακή αγορά και άρχισε να αναπτύσσει ένα ισχυρό δίκτυο επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον Όμιλο ανάμεσα σε άλλες εταιρείες ΑΠΕ στην Κύπρο;

Δικαίως, ο Όμιλός μας κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο αξιόπιστους ιδιωτικούς οργανισμούς στο νησί, καθώς προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε οικιακούς, βιομηχανικούς/ εμπορικούς πελάτες, υλοποιεί, διαχειρίζεται, σχεδιάζει, λειτουργεί και συντηρεί φωτοβολταϊκά πάρκα και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια (που ξεπερνούν τα 40MW). Ο Όμιλος μας προσφέρει εξειδικευμένες μελέτες και λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα εφαρμόζονται σε έργα τα οποία βοηθούν στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλ.: 25734800

www.geg.com.cy