Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην διευθυντής σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, καταγράφει λάθη στη χρήση της γλώσσας μας.

  1. Κάθε Κύπριος «προσδοκά την επικράτηση της ειρήνης» στην περιοχή μας. Το σωστό είναι: Προσβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης. – Κάθε Ελληνοκύπριος «προσβλέπει στην επανένωση» της ημικατεχόμενης πατρίδας μας. Το σωστό είναι: Προσδοκά την επανένωση της πατρίδας μας. …Και μη «προσβλέποντας πλούτη» να σου δώσει το λειτούργημα του δημοσιογράφου. Το σωστό είναι: …Και μη προσδοκώντας πλούτη.

    Σημειώστε: προσδοκώ (expect, anticipate) = περιμένω να συμβεί κάτι επιθυμητό. ΣΥΝ. ελπίζω, καρτερώ ΑΝΤ. απεύχοµαι. Vs προσβλέπω (look forward to) = αποβλέπω, ελπίζω: Οι μετανάστες προσβλέπουν στη βοήθεια τού κράτους (Γ. Μπαμπινιώτης)

    Επιλεγμένα παραδείγματα: Οι φτωχές χώρες προσβλέπουν στη βοήθεια των πλούσιων χωρών για εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. – Εμείς οι πρόσφυγες προσδοκούμε μία καλύτερη ζωή. (Η προσδοκία μίας καλύτερης ζωής μάς ενώνει) – Τι άλλο προσδοκάς από μία όμορφη ζωή; – Ο υφυπουργός τουρισμού προσβλέπει σε μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών από την Αγγλία. – Οι πτυχιούχοι μας προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον. – Η κατάσταση της υγείας του πατέρα μας έχει χειροτερεύσει και προσμένουμε πια σε ένα θαύμα. – Η Κύπρος προσβλέπει στην ΕΕ για αλληλεγγύη στη πράξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. – Η πατρίδα μας προσδοκά πολλά από τον νέο Πρόεδρο.
  2. Κακή χρήση της γενικής: Θα γίνουν και άλλα αιολικά «πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Το σωστό είναι: Πάρκα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    N.B. (Σημειώστε): Η γενική πτώση είναι γνώρισμα της καθαρεύουσας. Μπορούμε να περιορίσουμε τη χρήση της γενικής, τρέποντας την ονοματική σε ρηματική έκφραση:

    Η ανάγκη εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας > η ανάγκη να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας. (Γ. Μπαμπινιώτης)

    Επιλεγμένα παραδείγματα: Υπάρχει προοπτική «για την ανάπτυξη» της οικονομίας. – Έχουν ληφθεί μέτρα «για την αντιμετώπιση» της προσφυγικής κρίσης. – Οι επιστήμονες παρουσίασαν προτάσεις «για να περιοριστεί» η εξάπλωση της πανδημίας. – Θεσπίστηκαν νόμοι «για την προστασία» του φυσικού περιβάλλοντος. – Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα μέτρα «για να περιοριστεί» η εξάπλωση του κορωνοϊού.

    Πηγές: Μπαμπινιώτης Γ. , «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας».
    Παπαζαφείρη I. , «Λάθη στη χρήση της γλώσσας μας».