Της Anjani Trivedi

Η China Inc. γίνεται ξανά παγκόσμια. Αυτή τη φορά μέσω της Ευρώπης, καθώς οι βιομηχανικές εταιρείες υποκύπτουν στις αυξανόμενες πιέσεις σε όλη την ήπειρο προκειμένου να γίνουν πιο “πράσινες”.

Μια σειρά κινεζικών βιομηχανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού κατασκευαστικών μηχανημάτων Sany Heavy Industry και του προμηθευτή ανταλλακτικών ηλεκτρικών οχημάτων Zhejiang Sanhua Intelligent Controls, έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ελβετικό χρηματιστήριο SIX Swiss Exchange μέσω παραστατικών τίτλων µετοχών (GDR) από τότε που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διασταυρούμενης εισαγωγής στο χρηματιστήριο πέρυσι τον Ιούλιο. Τώρα η “βαρέων βαρών” εταιρεία μπαταριών της Κίνας Contemporary Amperex Technology ή CATL, κάνει άλματα, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω GDR στη μεγαλύτερη τέτοια έκδοση από κινεζική εταιρεία.

Καθώς οι συγκεκριμένες οι εταιρείες διευρύνουν το αποτύπωμά τους, οι παγκόσμιοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς τα αυτοκίνητα, τα ανταλλακτικά και οι μπαταρίες της Κίνας βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε μια νέα αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

Στον σωστό χρόνο

Η κίνηση είναι καλά τοποθετημένη από άποψη χρονικού σημείου και αξιοποιεί στο έπακρο τη ρυθμιστική πίεση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, καθώς και τις πιέσεις εφοδιαστικής αλυσίδας οι οποίες “σιγοβράζουν”.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ευρώπη ανακοίνωσε απαιτήσεις όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά τα οποία ταξινομούνται στην περιοχή να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035 και οι μέσες εκπομπές των νέων αυτοκινήτων να έχουν μειωθεί κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το νέο αυτό πλαίσιο επιτάχυνε τη ζήτηση για πράσινα οχήματα, τόσο πολύ που η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην περιοχή αναμένεται να φτάσει το 64% έως το 2030, ξεπερνώντας το ρυθμιστικό όριο του 50%, σύμφωνα με αναλυτές της S&P Global Mobility και της Citigroup. Επιπλέον, χώρες σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται για αυτάρκεια, καθώς πολιτικές όπως ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ δημιουργούν μια αίσθηση επείγοντος.

Για την Ευρώπη, ωστόσο, η επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς και των στόχων βιομηχανικής παραγωγής δεν θα είναι εύκολη χωρίς το “εργοστάσιο του κόσμου”, δηλαδή την Κίνα. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή και να ενισχύσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους στα EV. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών.

Θα χρειαστούν μπαταρίες, θερμικές βαλβίδες, κινητήρες και όλα τα άλλα εξαρτήματα τα οποία συνθέτουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για να χτίσουν τα εργοστάσιά τους, οι εταιρείες θα χρειαστούν και εκσκαφείς. Οι κινεζικές εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτήν την αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Η Sany Heavy, για παράδειγμα, ενίσχυε ήδη τις εξαγωγές της, παρά τη σχετική καθήλωση των πωλήσεών της στο εσωτερικό. Εν τω μεταξύ, η ελάχιστα γνωστή Zhejiang Sanhua – η οποία κατασκευάζει μια ποικιλία βαλβίδων και υπήρξε βασικός προμηθευτής για παγκόσμιας κλίμακας κατασκευαστές EV – επρόκειτο να συγκεντρώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω GDRs στην Ελβετία. Η εταιρεία κατασκευής μπαταριών για EV, Gotion High-Tech, είναι τώρα πιο κοντά στην αγορά της Volkswagen, η οποία είναι και ο  μεγαλύτερος μέτοχός της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι οικονομικές προβλέψεις πέφτουν τόσο έξω

Νέες αγορές

Η εύρεση νέων αγορών, ιδιαίτερα καθώς οι δίοδοι προς τις ΗΠΑ στενεύουν, είναι μια αναγκαιότητα για τις κινεζικές εταιρείες. Παρόλο που η εγχώρια αγορά της είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο για ηλεκτρικά οχήματα, οι αναλυτές αναμένουν ότι σιγά-σιγά θα ομαλοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει την υποχώρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε ένα πιο συγκρατημένο 30% ετησίως.

Υπάρχουν ήδη εκκολαπτόμενες ανησυχίες ότι δημιουργείται υπερβάλλουσα ικανότητα παραγωγής EV και ότι αυτή μπορεί να υπερβεί κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης. Επιπλέον, οι περισσότεροι νέοι αγοραστές αναμένεται να βρίσκονται σε πόλεις Tier 3 έως 4, πράγμα που σημαίνει ότι τα EV μπορεί κάλλιστα να πωλούνται σε μεγάλους αριθμούς, αλλά δεν θα πρόκειται για τα ακριβά, με το υψηλό περιθώριο κέρδους, αλλά για τα πιο οικονομικά μοντέλα. Εν τω μεταξύ, τα plug-in υβριδικά οχήματα αναμένεται επίσης να αυξηθούν απότομα στην Κίνα. Συνολικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να διασφαλιστεί ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θα έχουν και άλλες, εναλλακτικές επιλογές.

Όσο σημαντική κι αν είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα γι’ αυτές τις βιομηχανικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, τα πραγματικά ποσά που συγκεντρώνονται από μεμονωμένες εταιρείες δεν είναι τεράστια σε σχέση με τις κεφαλαιοποιήσεις τους στην εγχώρια αγορά: η συγκέντρωση από πλευράς της CATL από 5 έως 6 δισ. δολ. ωχριά σε σύγκριση με την κεφαλαιοποίηση της του 1,1 τρισ. γιουάν (163 δισ. δολ.). Επομένως, αυτές οι εισαγωγές σε ξένα χρηματιστήρια είναι περισσότερο συμβολικές σε αυτό το επίπεδο. Η συγκέντρωση χρημάτων στην Ευρώπη – μέσω χρηματιστηριακών αγορών – κάνει τις εταιρείες αυτές ορατές στους επενδυτές και στους καταναλωτές και αποτελεί κατά βάση μια έξυπνη άσκηση διεθνούς μάρκετινγκ.

Στοίχημα

Οι κινεζικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας παλεύουν εδώ και πολύ καιρό για παγκόσμια κυριαρχία και αγωνίζονται να αποβάλουν την αντίληψη ότι προσφέρουν υποδεέστερο προϊόν, ειδικά όταν πρόκειται για αυτοκίνητα και μηχανήματα. Πάνω από δύο δεκαετίες νωρίτερα, οι αξιωματούχοι ωθούσαν και πάλι τις επιχειρήσεις τους να επενδύσουν στο εξωτερικό. Μεγάλες εταιρείες, με χρηματοδότηση από κινεζικές κρατικές τράπεζες, αγόραζαν περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης στο εξωτερικό, εστιάζοντας στην ιδιοκτησία. Κάποιες απέτυχαν, θέτοντας αμφιβολίες για το κατά πόσον η Κίνα θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στην κλίμακα του Fortune 500, ανταγωνιζόμενη τις παγκόσμιες πολυεθνικές. Καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώνονταν, τελικά υποχώρησαν.

Αυτή τη φορά, οι κινεζικές εταιρείες πρωτοπορούν για να διασφαλίσουν ότι τα βιομηχανικά προϊόντα τους ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και καλύπτοντας τα όποια κενά. Η CATL αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή μπαταριών στη Γερμανία, όπως και η Gotion. Τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται από την BYD και άλλους κατασκευαστές γίνονται ήδη πιο συνηθισμένο θέαμα, χτίζοντας εμπιστοσύνη εντός του βιομηχανικού συμπλέγματος και, κυρίως, μεταξύ των καταναλωτών. Η άντληση κεφαλαίων στην Ευρώπη θα πάει όλο αυτό το σκηνικό ένα βήμα παραπέρα.

Καθώς η China Inc. ξεκινά το ευρωπαϊκό roadshow της, το σχέδιο φαίνεται ότι αυτή τη φορά μπορεί να δώσει απτά αποτελέσματα.

BloombergOpinion