Οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες της Ε.Ε. (περιλαμβανομένης και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να συμμετάσχουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και όχι να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός κόμματος ή γενικότερα της αντιπολίτευσης. 

Και γράφω τα πιο πάνω, ύστερα από την απόφαση της Επιτροπής Επαφών του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να αφήσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να διενεργήσει απρόσκοπτα τους ελέγχους σχετικά με παραχώρηση 7.000 διαβατηρίων κατ’ εξαίρεση.

Διότι, τηρουμένων των αναλογιών, αναμένω από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποίαν να εισηγηθεί την κατ’ εξαίρεση (έγινε κανόνας) συμμετοχή των Ευρωπαίων Ελεγκτών στις εκλογές δεδομένου ότι εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Θυμίζω δε την δήλωση του κ. Κούσιου όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέληξε, πως «ουδείς εκ των πέντε που σχετίζονται με την μαρίνα Αγίας Νάπας (και έλαβαν διαβατήριο) πληρούσε τα κριτήρια για πολιτογράφηση».

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει με αυστηρό ύφος: «Οποιοσδήποτε στην Ελεγκτική Υπηρεσία θέλει να συμμετέχει σε εκλογές, ας το πράξει ευθέως με υποψηφιότητα και όχι να χρησιμοποιεί ένα θεσμικό αξίωμα που κατέχει αλλά και μια ανεξάρτητη Υπηρεσία του κράτους, για τις προεκλογικές ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων και κόμματος».

Και προσέθεσε ο κ. Κούσιος:

«Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ούτε η παροχή νομικών συμβουλών ούτε η νομική ερμηνεία αποφάσεων, ενεργειών ή κειμένων».

Τώρα τι γίνεται; Όλες οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες τέθηκαν στην υπηρεσία της αντιπολίτευσης για να πλήξουν την κυβέρνηση; Μα αν συμβαίνει κάτι τέτοιο να καταγγελθεί στην Ε.Ε. Και αν αντιδράσει η ίδια η ΕΕ, να δημιουργήσουμε δική μας Ένωση, με κάποιες από τις μπανανίες που κυκλοφορούν στο παζάρι και να αποφασίζουμε και να διατάζουμε. Έτσι κι αλλιώς συνηθίσαμε την έκδοση διαταγμάτων ακόμη και «δι’ ασήμαντον αφορμήν» με την ευκαιρία της πανδημίας.

Όμως, επειδή προφανώς, οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες (πλην της Ελληνικής η οποία αμφισβήτησε η ίδια την ανεξαρτησία της) δεν αναμειγνύονται στα εσωτερικά κρατών μελών, αλλά θεωρούν αυτονόητο να διενεργείται έλεγχος ειδικά για κομπίνες τέτοιας ολκής, έστω και μετά τις βουλευτικές, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις και να δώσει πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις… πληρωμένες πολιτογραφήσεις. Έτσι κι αλλιώς η τάτσα έμεινε και οι πολίτες θεωρούν πως όλα ήταν στημένα για να πλουτίσουν κάποιοι ημέτεροι. Τελικά, από τυχόν διερεύνηση μεγάλου αριθμού πολιτογραφήσεων (δεν είναι ανάγκη να είναι και οι 7.000) ίσως διαπιστωθεί και επίσημα, ότι έφαγαν και άλλοι πέραν των ημετέρων, οπόταν οι εντυπώσεις θα μετριαστούν.

Μόνο από το γεγονός ότι κάποιοι δήλωναν χώρους διαμονής στους οποίους υπήρχαν μόνο ακακίες ή ανοικτοί χώροι για να ξεγελάσουν τις Αρχές, έπρεπε να ενεργοποιήσει τις ίδιες τις Αρχές να εξετάσουν τι συνέβαινε. Για να μην αναφερθούμε σε διάφορους απατεώνες παγκοσμίου κλάσεως στους οποίους πουλήσαμε διαβατήρια.

Είναι και οι σύζυγοι των επενδυτών (για να μην πω και οι γκόμενες τους) είναι και τα παιδιά τους που δεν ξέρουν πού πέφτει η Κύπρος, είναι και οι εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων και πολλά άλλα.

Ιδού η Ρόδος!

[email protected]