Προχωρεί κανονικά η διαδικασία αδειοδότησης των ασύρματων συστημάτων 5ης γενιάς (5G) και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών που θέτει η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, έως τις 30 Ιουνίου 2020 για τη ζώνη των 700MHz και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 για τη ζώνη των 3.6GHz.
 
 Στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων (700 MHz, 3.6 GHz, 26 GHz) στο Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων συμμετείχαν η Cyta, πέντε ιδιωτικές εταιρείες, οι Cablenet, Εpic, Primetel, Avanti Communications Group και Hellas Satellite Consortium, μία εμπορική ένωση -ESOA, ένα δικηγορικό γραφείο (Σιάλαρου & Σιάλαρου) καθώς και απλοί πολίτες.
 
Oι Cyta, Cablenet, Εpic και Primetel εξέφρασαν, ήδη, το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία του πλειστηριασμού. Η αγορά στην πλειονότητά της συμφωνεί με την προσφορά τεσσάρων αδειών-εξουσιοδοτήσεων. Η Cyta θεωρεί ότι θα πρέπει να προσφερθούν μόνο τρεις άδειες και οι πάροχοι που έχουν ήδη ανεπτυγμένες υποδομές θα πρέπει να καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι στις νέες συχνότητες που θα παραχωρηθούν. Πρόθεση του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών είναι να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός, τον Μάρτιο του 2020, με σκοπό να χορηγηθεί το διαθέσιμο φάσμα στις ζώνες των 700 MHz και 3.6 GHz. 
 
Η νέα τεχνολογία 5G δεν θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη τεχνολογία 4G, αλλά θα τη συμπληρώνει. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι ταχύτητες του διαδικτύου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, θα είναι από 10 μέχρι 100 φορές γρηγορότερες. Μέσα σε μερικά λεπτά θα «κατεβαίνει» στο κινητό μας ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας ένα κινηματογραφικό έργο υψηλής ανάλυσης. Πρόσθετα, η εικονική πραγματικότητα, που σήμερα απολαμβάνουμε φορώντας ειδική κάσκα, θα διακινείται μέσα από τα κινητά μας τηλέφωνα. Δηλαδή, θα στέλνονται μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ο παραλήπτης θα τα βλέπει ως τρισδιάστατα ολογράμματα. 
 
 
Σε σχέση με τις ανησυχίες που διατυπώνονται για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G, θέμα για το οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Γιώργος Περδίκης, το Υπουργείο Μεταφορών πληροφόρησε πρόσφατα τη Βουλή πως το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών παρακολουθεί το όλο θέμα και συμμετέχει στις εξελίξεις. Κατ’ αρχάς διευκρινίζεται ότι οι ανησυχίες αυτών που γνωρίζουν τα βασικά δεδομένα εστιάζονται στη χρήση των πολύ υψηλών ραδιοσυχνοτήτων, δηλαδή, στη ζώνη των 26 GHz, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στην εγκατάσταση μικρών κυψελών (small cells).
 
Οι ζώνες των 700 MHz και 3.6 GHz είναι υφιστάμενες ζώνες στην κινητή τηλεφωνία με πολλαπλές μελέτες και έρευνες. Από την άλλη, η ζώνη των 26 GHz χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη λειτουργία άλλων ραδιοεπικοινωνιακών υπηρεσιών και όχι για χρήση στην κινητή τηλεφωνία. Επομένως, μόνο γι’ αυτή τη ζώνη των 26 GHz τίθεται θέμα για περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο προκαλεί οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις. 
 
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αδειοδοτήσει τις ζώνες 700 MHz και 3.6 GHz, ενώ μόνο η Ιταλία έχει αδειοδοτήσει, μέχρι στιγμής, τη ζώνη των 26GHz. Στη δική μας περίπτωση, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών έκρινε ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ζήτησης της αγοράς γι’ αυτή τη ζώνη και ως εκ τούτου, η διαδικασία αδειοδότησης της ζώνης των 26GHz θα παραταθεί πέραν της καθορισθείσας προθεσμίας που είναι η 31/12/2020. 
 
Η εφαρμογή της τεχνολογίας 5G είναι μονόδρομος για την Κύπρο, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, που συνεχώς εξελίσσεται, αποφέρει εκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση Ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε, τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρει ότι ο τομέας των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας συνεισφέρει ετησίως €2,8 δισ. στην κυπριακή οικονομία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της χώρας.