Τρεις και πλέον μήνες μετά την παράνομη φυγή του από την Κύπρο, ο Γκαλ Λουφτ έδωσε σημεία ζωής. Κι αυτό το έπραξε μέσω οπτικού υλικού που διαβίβασε στο γνωστό αμερικανικό έντυπο New York Post.

Μέσω των μαγνητοσκοπημένων τοποθετήσεών του παρουσιάζεται να εκφράζει τις θέσεις του για τη σύλληψή του στην Κύπρο, χωρίς να δίνει ενδείξεις για την χώρα όπου βρίσκεται.

Το σχετικό video ήρθε στην κατοχή της αρθρογράφου Μιράντα Ντιβάιν, η οποία γράφει για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας. Η δημοσιογράφος το δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη στην στήλη της και όπως σημειώνει, η ομιλία διάρκειας 14 λεπτών του 56χρονου φυγόδικου καθηγητή έγινε ενώ αυτός εκζητείτο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λουφτ διηύθυνε το Ινστιτούτο για την Ανάλυση της Διεθνούς Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ενώ ήταν σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ. Είναι πρώην αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Ο Λουφτ είχε συλληφθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση ερυθράς αγγελίας της ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI). Ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για το Τελ Αβίβ. Καταζητείτο για φερόμενη υπόθεση εξαγωγής οπλισμού σε Λιβύη και Κίνα μεταξύ των ετών 2015 και 2023.

Μετά από αίτημά του δικηγόρου του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο και θα αποφάσιζε την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ, αποφασίστηκε να μείνει ελεύθερους υπό αυστηρούς όρους. Ορίστηκε να καταβάλει ο ίδιος ως εγγύηση ποσό €150.000, να εγγυηθεί αξιόχρεος εγγυητής για άλλες € 250.000 και να παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου (διέμενε στη συγκεκριμένη επαρχία) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατάφερε να εκπληρώσει τους όρους και έμεινε ελεύθερος. Ωστόσο, στις 28 Μαρτίου δεν παρουσιάστηκε στον αστυνομικό σταθμό για να υπογράψει ως όφειλε. Την ίδια ημέρα ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος του είχε δηλώσει τον Λουφτ ως ελλείπον πρόσωπο στο ΤΑΕ Πάφου, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη ζωή του πελάτη του.

Την επόμενη ημέρα και μετά από έρευνα της Αστυνομίας, εντοπίστηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε ο Λουφτ στην Κύπρο για να διακινείται. Ήταν εγκαταλελειμμένο σε περιοχή της Δεκέλειας. Οι αστυνομικές Αρχές εξέφρασαν τη θέση ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να διέφυγε μέσω Πύλας. Ο Λουφτ επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον Δκαστηρίου στις 3 Απριλίου.

Στο οπτικό υλικό που αποκαλύπτει η New York Post ο Λουφτ ισχυρίζεται ότι συνελήφθη στην Κύπρο, προκειμένου να αποτραπεί η κατάθεσή του στην Επιτροπή Εποπτείας του Κογκρέσου, με αντικείμενο της καταγγελίες του ότι η οικογένεια του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν λάμβανε πληρωμές από πρόσωπα συνδεδεμένα με την κινεζική κατασκοπεία και μοιραζόταν μαζί τους πληροφορίες που εξασφάλιζε.

Ο Λουφτ αναφέρει ότι προμήθευσε με συναφές μαρτυρικό υλικό έξι στελέχη του FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2019, αλλά όπως υποστηρίζει υπήρξε συγκάλυψη.

Στο video εμφανίζεται να λέει: «Δεν είμαι Ρεπουμπλικανός. Δεν είμαι Δημοκράτης. Δεν έχω πολιτικό κίνητρο ή ατζέντα. Το έκανα λόγω της βαθιάς μου έγνοιας ότι αν οι Μπάιντεν θα έρχονταν στην εξουσία, η χώρα θα αντιμετώπιζε το ίδιο τραυματικό σκάνδαλο συμπαιγνίας με την Ρωσία, μόνο που αυτή τη φορά θα ήταν με την Κίνα».

Να σημειωθεί ότι αστυνομική πηγή από την Κύπρο, ανέφερε χθες, πως πλέον είναι θέμα των αμερικανικών Αρχών ο εντοπισμός και η σύλληψή του. Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η φυγοδικία του, «η Αστυνομία Κύπρου ενημέρωσε σχετικά τις ΗΠΑ που ζητούν την έκδοσή του, μέσω των ενδεδειγμένων καναλιών της Interpol