Του Derek Saul

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε μια αξιοζήλευτη εικόνα της ρωσικής οικονομίας την περασμένη Πέμπτη, υπερηφανευόμενος για το πρόσφατο ράλι του ρουβλίου αλλά και τον πληθωρισμό της χώρας σε σύγκριση με τους “αντιπάλους” της. Τα μηνύματα του Πούτιν ήταν –τουλάχιστον– παραπλανητικά, καθώς η ρωσική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια ύφεσης μετά την απομόνωσή της από μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αγορών ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν τόνισε ότι το ρούβλι “ενισχύεται” και “πιθανώς” είναι το νόμισμα με τη “μεγαλύτερη δυναμική” αυτή τη στιγμή στον κόσμο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πόλεμος θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης

Ο Πούτιν δεν λέει ψέματα για την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος: το ρούβλι έχει σκαρφαλώσει άνω του 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 30 νομίσματα που παρακολουθεί το Bloomberg.

Ωστόσο, οι ειδικοί της αγοράς και οι δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι επιδόσεις του ρουβλίου οφείλονται στο γεγονός ότι η Μόσχα στηρίζει τεχνητά το νόμισμα μέσω των ελέγχων κεφαλαίων και επισημαίνουν ότι η ενίσχυσή του δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της ρωσικής οικονομίας (το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 8,5% και 11% φέτος, αντίστοιχα).

Στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη, ο Πούτιν τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα οι τιμές στη Ρωσία αυξήθηκαν οριακά, μόλις κατά 0,1%, και –σύμφωνα με το RIA και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS– σημείωσε πως η επιδείνωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι βαριά, αφού σε ορισμένες χώρες φτάνει το 20%.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς παραπλανητικός: ο ρωσικός πληθωρισμός ανήλθε στο 17,83% για τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, ξεπερνώντας κατά πολύ το 7,5% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα. 

Ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA, δήλωσε στην Deutsche Welle: “Οι κινήσεις του ρωσικού νομίσματος δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ρωσίας. Τις περισσότερες φορές, όντως αυτά αποτυπώνονται στο νόμισμα. Αλλά οι έλεγχοι κεφαλαίων –μόλις τεθούν σε ισχύ– θολώνουν την εικόνα”. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ρούβλι βρίσκεται υπό “μεγάλη χειραγώγηση”.

Το ρούβλι κατέρρευσε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό (139 ρούβλια το ένα δολάριο) στις αρχές Μαρτίου, για να ανακάμψει στη συνέχεια. Την Παρασκευή άγγιξε το επίπεδο των 62,625 ρουβλίων έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο από τις 5 Φεβρουαρίου 2020. Εκτός από το ράλι των τιμών ενέργειας παγκοσμίως, η ανάκαμψη μπορεί να αποδοθεί και στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που δίνουν κίνητρα στους πολίτες να κρατάνε τα ρούβλια τους, στην απαγόρευση πώλησης ξένου συναλλάγματος καθώς και στην αύξηση του επιτοκίου στο 20%. 

Επιπλέον, οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο στη Ρωσία μειώθηκαν δραματικά σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Association of European Businesses. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων δίνουν μια εικόνα για το πόσο ισχυρός είναι ο αντίκτυπος της αποχώρησης εκατοντάδων ξένων κατασκευαστριών εταιρειών από τη Ρωσία, αν και ο Πούτιν σημείωσε –σύμφωνα με το TASS– ότι οι Ρώσοι κατασκευαστές “αντικαθιστούν” τις πολυεθνικές που αποχώρησαν από τη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών έναντι του δολαρίου στο 1,04, σημειώνοντας “βουτιά” της τάξης του 14% από την έναρξη του έτους. Το κλίμα αβεβαιότητας στην ήπειρο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να απεξαρτηθεί σταδιακά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ωθεί προς τα κάτω το ευρώ.

Πηγή: Forbes