Του David Axe

Βίντεο που έχουν ανεβεί στα social media τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν τετρακόπτερα drone R-18 ουκρανικής κατασκευής να μεταφέρουν έως και 10 χειροβομβίδες σοβιετικού τύπου RKG-3. Άλλο βίντεο απεικονίζει τουλάχιστον δύο drones να χτυπούν με χειροβομβίδες ένα ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα και να το καταστρέφουν.

Τα βίντεο καταδεικνύουν την επινοητικότητα των Ουκρανών, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια βαίνουν στον έκτο μήνα. Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθε είδους: από TB-2 βάρους 1.500 κιλών μέχρι τετρακόπτερα του εμπορίου που ζυγίζουν μόλις λίγα κιλά – με αυτά εντοπίζουν τις θέσεις των εχθρών, κατευθύνουν τα πυρά του πυροβολικού και ρίχνουν χειροβομβίδες.

Επιπλέον, τα drones που χρησιμοποιούνται ως πύραυλοι κρουζ έχουν διπλασιαστεί. Πώς; Προσαρμόστε εκρηκτικά υψηλής ισχύος πάνω σε ένα UAV και ιδού: ρίξτε το σε μια ρωσική εγκατάσταση ή πολύ κοντά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς έχασαν οι Ρώσοι το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

Πρόσφατα τροποποιήθηκαν ορισμένα τετρακόπτερα και οκτακόπτερα UAV –συμπεριλαμβανομένου του R-18 που χειρίζεται η Aerorozvidka, η εθελοντική αεροπορική δύναμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας– και πλέον μπορούν να μεταφέρουν όσες χειροβομβίδες 2 κιλών μπορεί να σηκώσει το ωφέλιμο φορτίο τους. Περίπου 10 στην περίπτωση του R-18.

Η τροποποίηση, που πιθανόν στηρίχθηκε και στην τρισδιάστατη εκτύπωση, προσθέτει στο drone ένα στοιχείο που ισοδυναμεί με μια ανοιχτή αποθήκη βομβών.

Η επιπλέον δύναμη πυρός είναι μερικές φορές απαραίτητη. Μια χειροβομβίδα RKG-3 περιέχει περίπου ένα κιλό εκρηκτικά. Μια χειροβομβίδα M430, αμερικανικής κατασκευής, βάρους 250 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 100 γραμμάρια εκρηκτικά. Ένα γερό χτύπημα με οποιονδήποτε τύπο χειροβομβίδας μπορεί να διαπεράσει μια ατσάλινη θωράκιση πάχους 2,5 εκατοστών.

Ή μπορεί και όχι. Βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο το Σαββατοκύριακο απεικονίζει μια επίθεση πολλών drones μαζί εναντίον ρωσικού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού τύπου BTR-82. Τα πλάνα δείχνουν τη μεγάλη δυσκολία τού να εξουδετερώσεις ένα όχημα 15 τόνων. Εκτός, βέβαια, αν είσαι τυχερός και η χειροβομβίδα που θα ρίξεις πέσει κατευθείαν σε μια ανοιχτή καταπακτή.

Τα τετρακόπτερα που επιτέθηκαν στο BTR-82 έπρεπε να ρίξουν δώδεκα χειροβομβίδες M430 για να πυρπολήσουν το όχημα μεταφοράς προσωπικού. Δεν γνωρίζουμε πόσες ακριβώς χειροβομβίδες μετέφερε καθένα από τα drones.

Το πλήρωμα του τεθωρακισμένου, το οποίο δεν εμφανίζεται στο βίντεο –ίσως να είχε διαφύγει πριν από την επίθεση–, βοήθησε στην πραγματικότητα τους Ουκρανούς, αποθηκεύοντας πυρομαχικά στο πάνω μέρος του οχήματος. Μετά το δεύτερο χτύπημα, τα πυρομαχικά πυροδοτήθηκαν.

Καθώς τα DIY drones της Ουκρανίας γίνονται όλο και πιο θανατηφόρα, ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει περισσότερα συστήματα ειδικά για την αντιμετώπιση των UAVs, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβολέων ραδιοσυχνοτήτων που θεωρητικά μπορούν να κόψουν το σήμα, με το οποίο οι χειριστές εδάφους ελέγχουν και κατευθύνουν τα drones τους.

Βέβαια, οι παρεμβολές δεν είναι και εύκολο πράγμα. Πρέπει να γνωρίζεις τις συχνότητες του εχθρού σου και να εξουδετερώνεις τα σήματά του. Και ασφαλώς τα συστήματα παρεμβολών κατά των drones θα γίνουν στόχος των ίδιων των drones που προσπαθούν να παρεμποδίσουν. 

Δεν είναι τυχαίο ότι, στην πρακτική του ρωσικού στρατού, τα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς ταξιδεύουν συχνά με γεννήτριες καπνού. Ο καπνός κρύβει τους εκτοξευτές καθώς στοχεύουν τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκειμένου να αποτρέψουν την αντεπίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Σκεφτείτε τι έπαθε ένα ρωσικό σύστημα αντιμετώπισης drones -ένα Silok, ένα ROSC-1 ή ένας συνδυασμός και των δύο- που εντοπίστηκε στην ανατολική Ουκρανία στις αρχές Αυγούστου. Τα ουκρανικά drones όχι μόνο “ξετρύπωσαν” το σύστημα, αλλά μπόρεσαν να βρεθούν από πάνω του και να ρίξουν τουλάχιστον τρεις χειροβομβίδες, προκαλώντας του ζημιές αν όχι καταστρέφοντάς το.

Πηγή: Forbes