Σε μια χρονιά που τόσο η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, όσο και οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων κατέρρευσαν, οι φιλανθρωπικές δωρεές από τους πλέον γενναιόδωρους φιλάνθρωπους της χώρας κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι 25 μεγαλύτεροι δωρητές της χώρας είχαν δωρίσει 196 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Αυτό το ποσό είναι υψηλότερο από 169 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης προσφοράς από αυτούς τους μεγάλους χορηγούς, αλλά και ορισμένων νέων πληροφοριών. Το άλμα των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην προσφορά το περασμένο έτος ξεπέρασε μάλιστα την αύξηση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια και ήταν υπερδιπλάσιο από το άθροισμα που έδωσαν οι 25 κορυφαίοι το 2018.

Η αύξηση της προσφοράς έρχεται σε μια εποχή που οι περιουσίες έχουν μειωθεί. Αυτοί οι 25 φιλάνθρωποι έχουν αθροιστική περιουσία 936 δισεκατομμυρίων δολαρίων — 164 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από ό,τι πριν από έναν χρόνο, μια πτώση 15%. Δεκαέξι από αυτούς έχουν υπογράψει το The Giving Pledge, υποσχόμενοι να δωρίσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή αφού πεθάνουν. Οι περισσότεροι έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να επιτύχουν τον συγκεκριμένο στόχο. Τρεις τα έχουν ήδη καταφέρει: ειναι οι Chuck Feeney, T. Denny Sanford και George Soros (ο Soros δεν έχει υπογράψει το Giving Pledge, αλλά έχει χαρίσει πάνω από τη μισή περιουσία του).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να αποφύγετε τα λάθη που θα κάνουν οι επενδυτές το 2023

Ο Warren Buffett βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των δωρητών για άλλη μια φορά, όπως υπολογίζεται με βάση το συνολικό ποσό που δωρίστηκε. Παραδίδει μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως εδώ και 17 χρόνια – και συνέχισε αυτή την παράδοση τον περασμένο Ιούνιο. Υπολογίζουμε ότι έχει δωρίσει 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στη διάρκεια της ζωής του. Το τελευταίο ποσό είναι σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από το αντίστοιχο των Bill Gates και Melinda French Gates. Ο Bill χάρισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Gates τον Ιούλιο του 2022 – πολύ περισσότερα από το δώρο μετοχών του Buffett 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμα πέρυσι. Ωστόσο, για αυτήν τη λίστα, το Forbes μετράει τις συνεισφορές που καταβάλλονται από αυτά τα ιδρύματα και όχι τα “δώρα” που γίνονται σε αυτά.

Δύο νεοφερμένοι εντάχθηκαν στη λίστα των 25 κορυφαίων χορηγών φέτος: ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin και ο μεγιστάνας των hedge fund Ken Griffin, που έχουν δωρίσει 2,55 δισεκατομμύρια δολάρια και 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο, το Forbes έλαβε γνώση ότι ο Brin είχε δωρίσει αθόρυβα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα για την έρευνα κατά της νόσου του Πάρκινσον, καθιστώντας τον εαυτό του τον μεγαλύτερο μεμονωμένο χορηγό βοήθειας γι’ αυτήν την ασθένεια και έναν από τους λίγους ζωντανούς ανθρώπους που έχουν διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μια συγκεκριμένη ασθένεια. Ο Brin κάνει επίσης δωρεές σχετικές με την κλιματική αλλαγή και την αειφορία, συμπεριλαμβανομένης της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης την οποία λάνσαρε στα τέλη του 2021, με την ονομασία Climate Imperative, καθώς και για την καταπολέμηση της φτώχειας και την οικονομική κινητικότητα. Ο Griffin, ο οποίος υποσχέθηκε 150 εκατομμύρια δολάρια στο Χάρβαρντ το 2014 ως χρηματο-οικονομική βοήθεια, αύξησε τις προσφορές του τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε 40 μη κερδοσκοπικές ομάδες στο Σικάγο τον Ιούνιο, τον ίδιο μήνα που ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στο Μαϊάμι. Αυτοί οι δύο νεοφερμένοι αντικαθιστούν τον Julian Robertson Jr., ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2022, και τον Leonard Lauder, ο οποίος έχασε τη θέση του στη λίστα λόγω μείωσης του ποσού.

Η MacKenzie Scott, μυθιστοριογράφος και πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, συνέχισε να δίνει χρήματα σε μεγάλο αριθμό ομάδων με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Το 2022 ανακοίνωσε ότι είχε δωρίσει 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 800 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε διάστημα 17 μηνών από τον Ιούνιο του 2021. Σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει χαρίσει συνολικά 14,43 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο  πλην των  Buffett, Bill Gates-Melinda French Gates και George Soros – όλοι τους ασχολούνται με αυτό 15 με 20 χρόνια ή και περισσότερο. Τον Δεκέμβριο, η Scott δημοσίευσε όλες τις επιχορηγήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε έναν ιστότοπο με δυνατότητα αναζήτησης που ονομάζεται Yield Giving.

Η Scott είναι μέρος μιας τάσης μεταξύ δισεκατομμυριούχων φιλάνθρωπων που εργάζονται ώστε να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τη φιλανθρωπική προσφορά τους. Το Chan Zuckerberg Initiative του Mark Zuckerberg και της Priscilla Chan, το Ballmer Group των Steve και Connie Ballmer, το Open Society Network του George Soros, το Omidyar Network του Pierre και της Pam Omidyar, το Arnold Ventures των Laura και John Arnold και το Ίδρυμα Gates δημοσιεύουν ορισμένες ή όλες τις επιχορηγήσεις τους στο Διαδίκτυο – οι καταχωρίσεις δεν ενημερώνονται πάντα άμεσα με τις πιο πρόσφατες επιχορηγήσεις του έτους. Ορισμένα από αυτά παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή της προσφοράς και την περίοδο χορήγησης του δώρου.

Οι υπολογισμοί μας λαμβάνουν υπ’ όψη τη συνολική προσφορά των Αμερικανών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, που υπολογίζεται σε δολάρια που δίνονται σε φιλανθρωπικούς αποδέκτες – με άλλα λόγια, δεν συμπεριλαμβάνουμε τα χρήματα που είναι σταθμευμένα σε ένα ίδρυμα που δεν έχει ακόμη κάνει καλό σε κάποιον. Για τον σκοπό αυτό, δεν περιλαμβάνουμε επίσης τα δώρα που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν έχουν ακόμη πληρωθεί ή τα χρήματα που δίνονται σε funds που υποστηρίζονται από δωρητές – αδιαφανείς, φορολογικά προνομιούχους λογαριασμούς που δεν έχουν απαιτήσεις αποκάλυψης ή διανομής – εκτός εάν ο δωρητής κοινοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με επιχορηγήσεις που πράγματι καταβλήθηκαν από τέτοιους φορείς. Αυτή είναι μια λίστα με άτομα και ζευγάρια που είναι πολίτες των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, αποκλείσαμε εκτεταμένες οικογένειες όπως οι Waltons, ελέγχοντες μετόχους της Walmart και μεγάλους δωρητές όπως ο Hansjoerg Wyss, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά είναι πολίτης Ελβετίας. Επίσης, δεν αναφέρουμε άτομα που έχουν πεθάνει. Τα στοιχεία για την ατομική περιουσία ενός εκάστου είναι επικαιροποιημένα έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.

1. Warren Buffett

Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway

Καθαρή περιουσία: 106 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Υγεία, ανακούφιση της φτώχειας

Προσφορά ζωής: 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 5,4 δισεκατομμύρια δολ.

2. Bill Gates & Melinda French Gates

Πηγή πλούτου: Microsoft, επενδύσεις

Καθαρή περιουσία: 102 δισεκατομμύρια δολάρια, 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Υγεία, ανακούφιση της φτώχειας

Προσφορά ζωής: 38,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 5 δισεκατομμύρια δολ.

3. George Soros

Πηγή πλούτου: Hedge funds

Καθαρή περιουσία: 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Δημοκρατία, εκπαίδευση, ανθρώπινα δικαιώματα

Προσφορά ζωής: 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 300 εκατομμύρια δολ.

4. MacKenzie Scott

Πηγή πλούτου: Amazon.com

Καθαρή περιουσία: 27,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Οικονομική, φυλετική και ανισότητα των φύλων

Προσφορά ζωής: 14,43 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 5,82 δισεκατομμύρια δολ.

5. Michael Bloomberg

Πηγή πλούτου: Bloomberg LP

Καθαρή περιουσία: 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Κλιματική αλλαγή, υγεία, εκπαίδευση

Προσφορά ζωής: 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 1,7 δισεκατομμύρια δολ.

6. Charles “Chuck” Feeney

Πηγή πλούτου: Duty Free Shoppers

Καθαρή περιουσία: Κάτω από 2 εκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Επιστήμη, ανθρώπινα δικαιώματα, νεολαία

Προσφορά ζωής: 8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: καμία

7. Gordon & Betty Moore

Πηγή πλούτου: Intel

Καθαρή περιουσία: 7 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Επιστήμη, περιβάλλον, Περιοχή κόλπου

Προσφορά ζωής: 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: 300 εκατομμύρια δολ.

8. Mark Zuckerberg & Priscilla Chan

Πηγή πλούτου: Facebook

Καθαρή περιουσία: 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Επιστήμη, εκπαίδευση, ποινική δικαιοσύνη

Προσφορά ζωής: 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 900 εκατομμύρια δολ.

9. Phil & Penny Knight

Πηγή πλούτου: Nike

Καθαρή περιουσία: 47,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Εκπαίδευση

Προσφορά ζωής: 3,37 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 270 εκατομμύρια δολ.

10. Jeff Bezos

Πηγή πλούτου: Amazon

Καθαρή περιουσία: 116,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Τομείς: Περιβάλλον, εκπαίδευση

Προσφορά ζωής: 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια

Ετήσια μεταβολή: + 690 εκατομμύρια δολ.

Πηγή: Forbes