Του David Axe

Στην αρχή ο ρωσικός στρατός έστειλε τα καλύτερα του άρματα στην Ουκρανία: T-90M, T-80BVM και T-72B3. Μετά τις σημαντικές απώλειες, άνοιξε τις παλιές αποθήκες και άρχισε να βγάζει τα T-80B και T-62M 50 – ηλικίας 60 ετών.

Πλέον λιγοστεύουν και αυτά τα γερασμένα άρματα. Δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν τα πρώτα βίντεο και φωτογραφίες που απεικονίζουν άρματα μάχης Τ-55 της δεκαετίας του 1950, φορτωμένα σε βαγόνια στη Ρωσία, προφανώς με προορισμό ένα από τα δύο εργοστάσια αρμάτων της χώρας, όπου θα μπορούσαν να επισκευαστούν και αναβαθμιστούν προτού σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της έχασαν μέσα σε έναν χρόνο πολέμου περίπου 2.000 άρματα μάχης και οπισθοχώρησαν κατά τουλάχιστον δύο γενιές τεχνολογικά. Αυτό αποδεικνύει την ωμή βία του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το επιχειρησιακό φιάσκο των Ρώσων. 

Το Τ-55 είναι ένα αναβαθμισμένο Τ-54: το κύριο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης στα χρόνια αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Τ-54 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1946. Το T-55 εμφανίστηκε το 1958.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Akhmetov: Ανατρέψαμε τις προσδοκίες του Πούτιν

Το Τ-55 ζυγίζει 40 τόνους. Διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων -διοικητή, πυροβολητή, φορτωτή και οδηγό-, ένα κύριο πυροβόλο 100 χιλιοστών με τυφέκιο και, στην καλύτερη περίπτωση, έναν κινητήρα 800 ίππων.

Η χαλύβδινη θωράκισή του έχει πάχος 200 χιλιοστά στο μεγαλύτερο πάχος της – ένα επίπεδο προστασίας που ακόμη και ένας μεμονωμένος Ουκρανός στρατιώτης που θα πυροβολήσει με ένα τυφέκιο Carl Gustav δεν θα δυσκολευτεί να διασπάσει. Πόσο μάλλον εάν δεχθεί επίθεση από το πυροβολικό ή πέσει σε κάποια ουκρανική νάρκη.

Τη δεκαετία του 1980, ο σοβιετικός στρατός αντικατέστησε τα εναπομείναντα από τα δεκάδες χιλιάδες T-54 και T-55 που διέθετε – και τα φύλαξε στις αποθήκες. 

Αυτό το πολεμικό απόθεμα αξιοποιεί τώρα ο ρωσικός στρατός. Μην περιμένετε τα 70 ετών άρματα μάχης να κάνουν τη διαφορά στην Ουκρανία. Αντιθέτως, αναμείνατε πολλούς νεκρούς μεταξύ των ρωσικών πληρωμάτων.

Πηγή: Forbes