To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Bill Gates υπερασπίζεται τον Zuckerberg
ΑΡΧΙΚΗINSIDERFORBES • Ο Bill Gates υπερασπίζεται τον Zuckerberg
  14 Φεβρουαρίου 2019, 8:55 πμ  
O κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (σύντομα θα είναι και πάλι, όταν οριστικοποιηθούν οι όροι του διαζυγίου του Jeff Bezos) Bill Gates εφαρμόζει την αταλάντευτη και αιχμηρή οπτική η οποία τον έκανε ένα από τα επιχειρηματικά μυαλά - "φόβητρα" των ανταγωνιστών τους τον περασμένο αιώνα, ακόμη και όταν το θέμα είναι η ίδια η συζήτηση για τους δισεκατομμυριούχους και τον μεγάλο πλούτο, σε μια εποχή που οι "κροίσοι" δεν είναι από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στον πλανήτη.

"Το βρίσκω συναρπαστικό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι άνθρωποι αναρωτιούνται και συζητούν: πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι; Πρέπει να υπάρχει φόρος μεγάλης περιουσίας; Νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση".
Πρόκειται για μια συζήτηση που έγινε ένα τετράγωνο μακριά από τον Trump Tower, οικία του πρώτου δισεκατομμυριούχου αρχηγού του αμερικανικού κράτους. "Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει φόρος ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερος του σημερινού. Μετάξύ των 400 της λίστας του Forbes, δεν νομίζω ωστόσο αυτή η θέση να λάμβανε πλειοψηφία - ο Warren Buffet κι εγώ έχουμε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο θέμα", αναφέρει ο Gates. "Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη φορολόγηση του κεφαλαίου ή για το πώς πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία".

Όταν όμως πρόκειται για την οικονομική πολιτική την οποία προτείνει η ριζοσπαστική Αριστερά στις ΗΠΑ, η οποία χτυπά τα κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα, όπως την είχαν περιγράψει οι Beatles στο "Taxman", ο Gates παραμένει ξεκάθαρος: "Η ιδέα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι θεωρώ ότι, σε περίπτωση πρακτικής εφαρμογής, θα δημιουργούσε μεγαλύτερες απώλειες αντί κερδών (σ.σ. στην οικονομία)".

Εξετάζοντας το πώς ο Gates αξιοποιεί δεκάδες δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες  - χρήματα που βάζει τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Melinda, στο γνωστό τους ίδρυμα, που είναι το μεγαλύτερο αυτού του είδους στον κόσμο, αλλά και όσα διαθέτει για ανάλογους σκοπούς ο Buffett - είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς την οπτική τους. Όπως όμως ο ίδιος βλέπει - και σωστά - ότι ένα φορολογικό σύστημα με προοδευτικές κλίμακες μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει σε επίπεδα κατάσχεσης, οδηγώντας σε μείωση της δημιουργίας πλούτου και της επιβράδυνσης της καινοτομίας, το ίδιο εκείνος και η σύζυγός του εξετάζει το ζήτημα της κοινωνικής προσφοράς συστηματικά.

"Είναι πιο ουσιαστικό να πεις ότι σώζεις μία ζωή από το να λες ότι σώζεις ένα εκατομμύριο", αναφέρει. "Είναι κάπως περίεργο".
Η συγκεκριμένη οπτική διατρέχει την ετήσια επιστολή του ζεύγους Gates για το 2019, που είδε την Τρίτη το φως της δημοσιότητας. Φαινομενικά, η φετινή επιστολή, η οποία καθορίζει τις φιλανθρωπικές παρατηρήσεις και τις προτεραιότητές τους, ενώ επικεντρώνεται σε εννέα εκπλήξεις που ενέπνευσαν τους Γκέιτς να αναλάβουν δράση. Στην πραγματικότητα, είναι μια ελεγεία στην δύναμη της φιλανθρωπικής επένδυσης - στην ιδέα να μην "θωπεύεις" τα προβλήματα, αλλά να τα λύνεις.
Οι Γκέιτς αναφέρονται στο Becoming A Man (BAM), ένα ομαδικό πρόγραμμα συμβουλευτικής που βοηθά νεαρά αγόρια να διαχειρίζονται τον θυμό τους και να μην διαταράσσουν την πορεία τους στο σχολείο. Οι πρωτοβουλίες τους αγγίζουν ζητήματα από τις τουαλέτες στο Πεκίνο, στην προσπάθεια για μια νέα γενιά τουαλετών που να διευκολύνει την υγιεινή μέχρι την Αφρική και τον μετασχηματισμό στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εργατική δύναμη στην "μαύρη ήπειρο".

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν μια κοινή συνισταμένη. Αφορούν την υιοθέτηση νέων ιδεών και ρηξικέλευθων θεωριών, όπως αναφέρει ο Gates, και στη συνέχεια την απόδειξη ότι μπορούν να δουλέψουν. "Όταν βρεθεί λύση και έρχεται η ώρα να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, τότε εισέρχονται στο παιχνίδι και οι κρατικοί πόροι".

Την ώρα που το Κογκρέσο απορρίπτει τις περικοπές τις οποίες πρότεινε ο πρόεδρος Τραμπ στην βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό, ο Gates παραμένει ανήσυχος. "Δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένης της έντονης αντιπαράθεσης για τα εσωτερικά ζητήματα, όταν έχεις ένα κόμμα το οποίο επιχειρηματολογεί λέγοντας: Το να βοηθάμε τρίτες χώρες είναι συμφωνία για κορόιδα, τι κερδίζουμε από αυτό;".

Αυτή η κοντόθωρη εθνικιστική αντίληψη είναι πλέον παγκόσμιο πρόβλημα. "Ανησυχούμε ότι εάν το Brexit δεν εξελιχθεί ομαλά, τουλάχιστον για ένα διάστημα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει καθόλου στο μυαλό του την διεθνή βοήθεια. Εάν τα γαλλικά πολιτικά πράγματα αρχίσουν να περιπλέκονται, θα παραμείνει το Παρίσι όσο γενναιόδωρο εμφανίζεται σήμερα;".
Επιθέσεις δέχονται οι Gates και όσον αφορά την δραστηριοποίησή τους γύρω από ζητήματα εκπαίδευσης και του περιεχομένου της τελευταίας. Το τελικό ερώτημα που τίθεται από τους επικριτές είναι τι δουλειά έχουν οι δισεκατομμυριούχοι να ορίζουν με ποια προβλήματα θα καταπιαστεί η ανθρωπότητα.

"Η φιλανθρωπία υπάρχει επειδή οι κυβερνήσεις δεν αγαπούν την καινοτομία, δεν ρισκάρουν και επειδή άνθρωποι με υπόβαθρο ιδιωτικού τομέα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα, αλλά και κλίση στο να δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις και να συγκροτούν ομάδες ικανών ανθρώπων", σημειώνει ο Gates.

O άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τον κολοσσό της Microsoft ανησυχεί ακόμη για την διάδοση των πυρηνικών όπλων, έναν τομέα στον οποίο έχει διαπρέψει με τη δράση του ο W. Buffett. Μεγάλη δουλειά έχει γίνει και σχετικά με τον κίνδυνο πανδημιών και, σε έναν μικρότερο βαθμό, με την κλιματική αλλαγή, όπου το fund με κεφάλαια ενός δισ., Breakthrough Energy Ventures, έχει θέσει πολλά μεγάλα "στοιχήματα" και στόχους.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση, αλλά και απειλή, από όλα τα δημιουργήματα που φέρνει μαζί της η καινοτομία. "Μακροπρόθεσμα", υπογραμμίζει ο Gates, "η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα".
Τα συναισθήματά του, ωστόσο, δεν είναι αναλόγως σκεπτικιστικά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κυνηγημένος σε μεγάλο μέρος της καριέρας του, κυρίως στην πρώτη φάση της, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την κατηγορία των μονοπωλιακών πρακτικών κατά της Microsoft, ο Gates έχει συναισθήματα συμπάθειας για τον Mark Zuckerberg, ισχυρό άνδρα του Facebook, τον οποίο υπερασπίζεται έναντι του επενδυτή Roger McNamee, μετόχου του Facebook, που κατηγορεί το μέσο ως βασικό παράγοντα διάβρωσης της σύγχρονης δημοκρατίας.

"Νομίζω ότι όσα είπε ο Roger [McNamee] είναι εντελώς άδικα, θα μπορούσα να πω έως και εξοργιστικά", τονίζει ο Gates. "Κατηγορούν τον Mark για τα πάντα. Θέλω να πω, ο Trump δεν εξελέγη λόγω του Facebook. Τείνω να διαβάζω ό,τι μου κάνει κέφι. Ακούω δεξιούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, βλέπω Fox News. Μπορείς να σκοτώσεις το Facebook και πάλι να ζεις σε μία γυάλα. Δεν είναι το Facebook ο μόνος παράγοντας που δημιουργεί την γυάλα του φιλτραρίσματος των ειδήσεων και των γεγονότων. Προς το παρόν κανείς, ούτε ο Roger McNamee έχουν προτείνει μια πρακτική λύση στο πρόβλημα".
Σε τελική ανάλυση, ο Gates, του οποίου η συνολική περιουσία, ακόμη και μετά τις μεγάλες δωρεές του, πλησιάζει τα 100 δισ. δολάρια, θεωρεί τη φιλανθρωπία μια δύναμη του Καλού. Και θεωρεί ακόμη ότι ακόμη και πιθανοί επικριτές της, όπως ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένου Βασίλειο και πιθανόν επόμενος πρωθυπουργός του, τελικώς θα καταλήξουν στην ίδια άποψη.

"Όταν συνάντησα τον Τζέρεμι Κόρμπιν, σκέφτηκα: θα με αντιμετωπίσει άραγε σαν τον δισεκατομμυριούχο που έχει μαζέψει περισσότερα χρήματα απ’ όσα εκείνος θεωρεί ότι θα επιτρεπόταν σε έναν και μόνο άνθρωπο; Ή θα με αντιμετωπίσει σαν έναν φιλάνθρωπο  που βοηθά στη βελτίωση της ζωής στην Αφρική; Ευτυχώς ήταν πολύ ευγενικός, με αντιμετώπισε με τη δεύτερη οπτική. Σίγουρα όμως μέσα του δίστασε: "Αυτός ο τύπος είναι ένας από αυτούς που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν".
 
ΠΗΓΗ: Forbes
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...