Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο θέμα των ενοικίων καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει φέρει αναταράξεις σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος έχουν δει τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται πέραν από το 50 τοις εκατό. Ανακατατάξεις ωστόσο δημιουργούνται και στο θέμα των οικιστικών ακινήτων κυρίως σε Λεμεσό όπου παρατηρείται πλέον σταθεροποίηση τιμών ακόμη και μικρής μείωσης.

Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης των ακίνητων αρχές του έτους ήταν κάτι που προωθούσε τα οικιστικά ενοίκια σε εκτόξευση κυρίως σε Λεμεσό και Λευκωσία. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα μέτρα μη εξάπλωσης άλλαξαν τα δεδομένα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. 

Μιλώντας στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης σημειώνει πως στον τομέα των ενοικίων κυρίως στη Λεμεσό παρατηρείται πλέον μια σταθεροποίηση ενώ προβλέπει ότι από τις αρχές του 2021 θα υπάρξουν καθοδικές τάσεις.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των ενοικίων στην πόλη της Λεμεσού, ο κ. Κουρουσίδης είπε πως «αν και τα ενοίκια στη Λεμεσό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αυτό που παρατηρείται σήμερα, είναι μια σταθεροποίηση των τιμών». Εξήγησε ακόμη ότι παλιότερα στη Λεμεσό δεν μπορούσε κανείς να βρει εύκολα διαμέρισμα για να ενοικιάσει. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει και πλέον υπάρχουν και καλύτερες τιμές αλλά και διαθεσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατοικίες με προσιτό ενοίκιο από ΚΟΑΓ

Πέραν από την πανδημία, η καθοδική τάση των τιμών των ενοικίων, εκτιμάται πως οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες φοβούνται μη μείνουν ξενοίκιαστα τα υποστατικά τους. «Υπό τον φόβο αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές των ενοικίων» σημείωσε κ. Κουρουσίδης.

Η πανδημία σε συνδυασμό με τη μείωση της οικονομικής δυνατότητας των καταναλωτών φαίνεται ότι είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν αυτή την μικρή μείωση στις τιμές των ενοικίων. Όπως εξήγησε, αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να υπάρξουν κάποιου είδους καθοδικές τάσεις για πιο προσιτά ενοίκια. Πρόκειται όπως είπε, για μια μείωση των τιμών κυρίως σε ό,τι αφορά τα οικιστικά. «Η μείωση στις τιμές των ενοικίων θεωρώ πως θα είναι εμφανείς από τις αρχές του νέους έτους».

Πέραν όμως από τα οικιστικά ενοίκια, τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στα ενοίκια των καταστημάτων και των χώρων εστίασης. 

Στα ενοίκια των χώρων εστίασης εκεί φαίνεται πως η πανδημία έχει δημιουργήσει μεγάλες οικονομικές τρύπες λόγω κυρίως των μέτρων σε συνδυασμό με τα lockdowns. Μάλιστα από τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων αναπόφευκτα κάποιοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια τους.

Ο κ. Κουρουσίδης θεωρεί πως οι περιορισμοί και τα μέτρα ειδικά στους χώρους εστίασης δεν θα αρθούν τόσο γρήγορα, εξηγώντας πως αυτό το δεδομένο ίσως φέρει και μείωση στα ενοίκια. 

Φυσικά είπε ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις, τονίζοντας ότι αυτοί που διαθέτουν υποστατικά με μεγάλους εξωτερικούς χώρους ενδεχομένως να προχωρήσουν και σε αυξήσεις ενοικίων. «Οι επιχειρηματίες κυρίως στον χώρο της εστίασης πλέον θα επιθυμούν να ενοικιάσουν υποστατικά με μεγάλες βεράντες και εξωτερικούς χώρους για να μπορούν να δουλέψουν, άρα ίσως εδώ να υπάρξει κάποια αύξηση των τιμών».

Μειώσεις και στο λιανικό εμπόριο

Στο θέμα των ενοικίων στο λιανικό εμπόριο ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε πως και σε αυτόν τον τομέα αναμένεται μια γενικότερη μείωση. Κληθείς να τοποθετεί για τη διάρκεια αυτή της μείωσης στις τιμές των ενοικίων, σημείωσε πως όλα εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. Όπως ανέφερε, «αν του χρόνου δεν υπάρχει ακόμη πανδημία του κορωνοϊού, τότε θα επιστρέψουμε στις υπάρχουσες τιμές ενοικίων. Αρκετοί όμως προβλέπουν ότι  ανάκαμψη και ανάπτυξη θα υπάρξει κατά το έτος 2022», είπε καταληκτικα.