To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
GAP: Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑFORBES • GAP: Απώλειες $1 δισ. "μετρούν" οι μεγαλομέτοχοι
  13 Νοεμβρίου 2019, 8:51 πμ  

Η "βουτιά” που έχει καταγράψει η τιμή της μετοχής της Gap έχει πλήξει την περιουσία της οικογένειας των δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία.

Η Doris Fisher, η οποία ξεκίνησε τη λιανεμπορική εταιρεία το 1969 με τον μακαρίτη σύζυγό της, και οι τρεις γιοι της -ο John, ο Bob και ο Bill Fisher- είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται συνολικά κατά 1 δισ. δολάρια φέτος. Σήμερα, η περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται περίπου στα 7,3 δισ. δολάρια, έναντι 8,3 δισ. δολαρίων στην αρχή του έτους. Η πτώση αυτή οφείλεται στην κατάρρευση της τιμής της μετοχής -με την κεφαλαιοποίηση της Gap να μειώνεται στα 2,3 δισ. δολάρια, από 4 δισ. δολάρια- που εν μέρει αντισταθμίστηκε από εξωτερικές επενδύσεις.

Η χειμαζόμενη εταιρεία λιανεμπορίου αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους την προηγούμενη εβδομάδα ενώ ανακοίνωσε και την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, προκαλώντας πτώση της μετοχής κατά 6% σε μία ημέρα. Πτώση που απλώς διεύρυνε τις ζημίες της και παγίωσε τη θέση της ως μία από τις μετοχές του τομέα του λιανεμπορίου με τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις, με συνολική πτώση 34%. Η μετοχή ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1% τη Δευτέρα.

Τα μέλη της οικογένειας Fisher παραμένουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας και ως εκ τούτου ένα σημαντικό μέρος του πλούτου τους είναι "δεμένο" με τη μετοχή της. Η Doris κατέχει το 6,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οι γιοι της, που μετέχουν όλοι στο ΔΣ, διαθέτουν μεγαλύτερα μερίδια. Ο John και ο Bill Fisher κατέχουν πάνω από το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ το ποσοστό του Bob ανέρχεται στο 12,4%.

Παρά την απότομη πτώση της μετοχής, όμως, όλοι παραμένουν δισεκατομμυριούχοι. Η Doris, η οποία στο χαρτοφυλάκιό της έχει επίσης μια συλλογή έργων τέχνης αξίας 1 δισ. δολαρίων και σημαντική κινητή περιουσία και επενδύσεις, έχει περιουσία περίπου 2,4 δισ. δολαρίων. Ο John, ιδιοκτήτης πλειοψηφικού ποσοστού της ομάδας μπέιζμπολ Oakland Athletics, έχει περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο Bill και ο Bob έχουν αμφότεροι από 1,2 δισ. δολάρια.

Και τα τρία αδέρφια Fisher φοίτησαν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και συνέχισαν τις σπουδές τους στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Ο Bob, ο οποίος είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, εκτελεί προσωρινά χρέη διευθύνοντος συμβούλου από την περασμένη εβδομάδα, καθώς η εταιρεία αναζητά κάποιον για να αναλάβει το "τιμόνι” της εταιρείας σε μόνιμη βάση.

Οι διοικητικές ανακατατάξεις έρχονται σε μια στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω της διάσπασής της σε δύο επιχειρήσεις που θα είναι αμφότερες εισηγμένες. Η Old Navy θα αποσχιστεί και θα συνεχίσει ως αυτόνομη εταιρεία, ενώ τα Gap, Banana Republic και αρκετά μικρότερα brands θα απαρτίζουν τη δεύτερη εταιρεία.

Η Gap δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την πτώση των πωλήσεών της κόντρα στον σκληρό ανταγωνισμό από το on-line λιανεμπόριο και τους λιανοπωλητές "γρήγορης μόδας”. Έχει αναγκαστεί μάλιστα να προσφεύγει συχνά σε εκπτώσεις στα προϊόντα της, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους, ενώ έχει κλείσει εκατοντάδες καταστήματα σε μια προσπάθεια να συρρικνώσει το κατακερματισμένο δίκτυο των φυσικών καταστημάτων της.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι η Doris και ο σύζυγος της Don Fisher ξεκίνησαν την επιχείρηση σε μια περίοδο που δυσκολεύοντας να βρουν τζιν που να ταιριάζει στον Don. Συγκέντρωσαν 63.000 δολάρια για να ανοίξουν το πρώτο τους κατάστημα, το οποίο πωλούσε τζιν και δίσκους μουσικής, στο Σαν Φρανσίσκο. Οι Fishers κατέληξαν στην επωνυμία της εταιρείας, που αποτελεί συντομογραφία για το "χάσμα γενεών” (σ.σ. "generation gap”), αφού προηγουμένως η Doris είχε απορρίψει την αρχική ιδέα του συζύγου της να ονομάσουν την επιχείρηση "Παντελόνια και Δίσκοι" ("Pants and Discs").

Της Lauren Debter

Πηγή: Forbes

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...