To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Αν χακάρουν το iPhone του Μπέζος, μπορούν σίγουρα και το δικό σου
ΑΡΧΙΚΗINSIDERFORBES • Αν χακάρουν το iPhone του Μπέζος, μπορούν σίγουρα και το δικό σου
  25 Ιανουαρίου 2020, 9:26 πμ  

Τι σημαίνει το γεγονός ότι ακόμη και το κινητό τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Μπέζος, μπορεί να χακαριστεί μέσω ενός απλού μηνύματος WhatsApp;

Η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ένα μήνυμα που απεστάλη το 2018 από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο κινητό του Μπέζος επέτρεψε να παραβιαστεί το τηλέφωνο του δισεκατομμυριούχου, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές αναφορές "παράλογες”. 

Το να διέταξε η Σαουδική Αραβία το χακάρισμα της συσκευής του Μπέζος, θα ήταν πράγματι παράλογο - παράλογα ριψοκίνδυνο καθώς θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις επηρεάζοντας οποιοδήποτε πρόσωπο ενδιαφέρει τους Σαουδάραβες.

Επίσης, θα προσέφερε περαιτέρω αποδείξεις σε κάθε χρήστη iPhone ή της εφαρμογής WhatsApp, ότι οι χάκερς των κυβερνητικών υπηρεσιών μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στην προσωπική του ζωή.

Εξάλλου, όποιος βρισκόταν πίσω από τη "διάρρηξη” των δεδομένων του Μπέζος απέδειξε πως ακόμη και όταν κάποιος ξοδεύει εκατομμύρια για την προσωπική του ασφάλεια, το iPhone του (ή το Android κινητό του, ή οποιοδήποτε σύγχρονο smartphone) μπορεί να αποτελέσει την Αχίλλειο πτέρνα του.

Το περασμένο έτος, το χακάρισμα της συσκευής ενός δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέδειξε πώς μια απλή αναπάντητη κλήση μπορεί να παρακάμψει όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας της Apple και του WhatsApp. Στην περίπτωση του Μπέζος, φέρεται ότι ένα αρχείο βίντεο που στάλθηκε το 2018 οδήγησε στη "μόλυνση” του κινητού του. 

Επιπλέον, είτε εκλάπησαν απλώς μερικές πολύ προσωπικές φωτογραφίες είτε πιο ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του Μπέζος, από την Amazon έως τη Washington Post, η υποκλοπή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τον δισεκατομμυριούχο, σίγουρα περισσότερο από μερικά άρθρα σε σκανδαλοθηρικά έντυπα σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις του.

"Είναι πράγματι αποκάλυψη” λέει ο Δρ Ίαν Μπράουν, ανεξάρτητος σύμβουλος σε θέμα ασφάλειας και τεχνολογίες προστασίας προσωπικών δεδομένων. "Οι ευπάθειες τύπου zero-day και η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από εργαλεία παρακολούθησης είναι κάτι γνωστό. Ίσως, όμως, χρειάζεται έναν τέτοιο περιστατικό -και η οργή του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο- για να προχωρήσουμε στις νομικές και τεχνολογικές αλλαγές που απαιτούνται για να προστατευτούμε από τέτοιες απειλές”, προσθέτει. (Ούτε η Apple ούτε το WhatsApp προέβησαν σε κάποιο σχετικό σχόλιο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Ο Δρ Μπράουν επισημαίνει βέβαια ότι βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης πολύ πιο ασφαλή λειτουργικά συστήματα, καταδεικνύοντας δύο εξειδικευμένες πλατφόρμες, το QubesOS και το seL4. "Δεν θα επιτύχουμε προστασία από χακαρίσματα στο 100%, αλλά θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα, καθώς θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση των επιπτώσεων στις περισσότερες περιπτώσεις παραβιάσεων, μέσω του πολύ καλύτερου διαμοιρασμού και της αυξημένης προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έχουμε στις συσκευές μας”, επισημαίνει στο Forbes.

Οι χρήστες που έχουν ανησυχήσει από τα φαινόμενα αυτά θα ήταν συνετό να διαμοιράσουν όσο περισσότερο μπορούν τα προσωπικά τους στοιχεία και στις υφιστάμενες συσκευές τους. Για παράδειγμα, ο διαχωρισμός του επαγγελματικού από το προσωπικό τηλέφωνο θα μπορούσε να διαφυλάξει καλύτερα δεδομένα διαφορετικής χρήσης και σημασίας.

Ο Μπέζος και η έλλειψη ορίων

Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο τέτοιων κακόβουλων προηγμένων ψηφιακών εργαλείων. Ωστόσο, η "επίθεση” στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο υποδηλώνει ότι αυτές οι τακτικές πλέον δεν εξελίσσονται μόνο στο "σκοτάδι”, γεγονός που εγείρει το ερώτημα: ποιες άλλες επιχειρήσεις, και επιχειρηματίες, έχουν τεθεί στο στόχαστρο και γιατί;

Και δεν είναι μόνο τα τεχνολογικά αυτά εργαλεία που προκαλούν ανησυχία. Εύλογα αναρωτιέται κανείς μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι προσπάθειες παρακολούθησης ανθρώπων υψηλού προφίλ από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες. 

Εάν όντως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έστειλε το μήνυμα που "παγίδευσε” τον Μπέζος, το οποίο ο πρώτος αρνείται κατηγορηματικά, τότε αποδεικνύεται ότι το Σαουδαραβικό καθεστώς για μια ακόμη φορά τέσταρε μέχρι που μπορεί να φτάσει χωρίς να έχει συνέπειες. Ούτε μετά τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι, και την παρακολούθηση των συναδέλφων του, δεν τίθενται όρια στην προκλητικότητα της Σαουδικής Αραβίας;

Του Thomas Brewster

Πηγή: Forbes

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...