To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται"  
ΑΡΧΙΚΗINSIDERFORBES • Η μετοχή της Virgin Galactic "εκτοξεύεται"  
  21 Φεβρουαρίου 2020, 2:11 μμ  

Η μετοχή της Virgin Galactic Holdings (SPCE) συνέχισε το ράλι της τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας κερδίσει ήδη από τις αρχές του έτους σχεδόν 200%, καθώς οι επενδυτές συνωστίζονται για να αγοράσουν τίτλους της εταιρείας διαστημικού τουρισμού, που διαγκωνίζεται με τη Space X του Έλον Μασκ και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος για την εμπορική κατάκτηση του διαστήματος.

Η μετοχή της Virgin Galactic σημείωσε "άλμα” 23% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά το +24% της Τρίτης. Μέχρι σήμερα ο τίτλος έχει "εκτιναχθεί” κατά περισσότερο από 300% από το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ καταγράφει κέρδη άνω του 200% από τη στιγμή που η εταιρεία εισήχθη στο ταμπλό τον περασμένο Οκτώβριο.

Συμφωνα με τα στοιχεία της διαδικτυακής χρηματιστηριακής εταιρείας Fidelity, η μετοχή της Virgin Galactic ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη στην πλατφόρμα της κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις - πίσω από τους τίτλους των Apple και Tesla, με περίπου το 70% των μικροεπεπενδυτών να είναι αγοραστές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μία από τις τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην "κούρσα” των δισεκατομμυρίων για την κατάκτηση του διαστήματος, μαζί με τη Space X του Έλον Μασκ και την Blue Origin του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon Τζεφ Μπέζος, ωστόσο είναι η μόνη εκ των τριών που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο και είναι διαθέσιμη στους μικροεπενδυτές.

Η μετοχή συνέχισε πρόσφατα το ανοδικό της ράλι, εν μέσω αισιοδοξίας για την επιτυχία των σχεδίων της Virgin Galactic να ξεκινήσει τη παροχή τουριστικών διαστημικών πτήσεων: η εταιρεία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει μεταφέρει το SpaceShipTwo, το διαστημικό της σκάφος που θα εκτελεί υπο-τροχιακές πτήσεις, στα κεντρικά της γραφεία στο Νιού Μέξικο για το τελικό στάδιο των δοκιμαστικών πτήσεων.

Ο τίτλος της εταιρείας έχει μεγάλη ζήτηση στις τάξεις των μικροεπενδυτών, που σπεύδουν να επενδύσουν στην αναδυόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών, παρότι η Virgin Galactic αναμένεται ότι θα συνεχίσει να είναι ζημιογόνα την επόμενη διετία.

Πολύ αναλυτές δε, παρότι είναι θετικοί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας διαστημικού τουρισμού, προειδοποιούν ότι η μετοχή έχει υπεραγοραστεί, με τη μέση τιμή στόχο να κινείται στα 19 δολάρια ανά μετοχή τη στιγμή που ο τίτλος στη συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε στα 30 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Η UBS πάντως εκτιμά ότι η δραστηριότητα των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών θα φτάσει σε αξία τα 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Όσο δε για τη Virgin Galactic, έχει εξασφαλίσει ήδη περίπου 600 κρατήσεις και έχει εκδώσει εισιτήρια αξίας 80 εκατ. δολαρίων για τις μελλοντικές διαστημικές πτήσεις της, με την τιμή εισιτηρίου ανά άτομο να διαμορφώνεται στα 250.000 δολάρια.

Δεδομένου δε ότι οι Space X και Blue Origin δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο χρηματιστήριο, η Virgin Galactic αποτελεί τη μοναδική επιλογή για τους μικροεπενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στα εμπορικά διαστημικά ταξίδια. Βέβαια αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται σε ανοδική τροχιά, όπως το τελευταίο διάστημα, ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος είναι σίγουρο ότι θα κλιμακώσουν την "κόντρα” που εκτυλίσσεται μεταξύ των δισεκατομμυριούχων, εισάγοντας και τις δικές τους εταιρείες στο ταμπλό.

Πολύ είναι αυτοί πάντως που αναμένουν με ενδιαφέρον την πρώτη τριμηνιαία οικονομική κατάσταση της Virgin Galactic μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ήτοι τα αποτελέσματα τέταρτου οικονομικού τριμήνου της χρήσης 2019, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία στις 25 Φεβρουαρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Όσον αφορά τον ιδρυτή της, Ρίτσαρντ Μπράνσον, η καθαρή περιουσία του ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes. Ο Μπέζος, από την πλευρά του, έχει καθαρή περιουσία 131,1 δισ. δολαρίων και κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, ενώ η περιουσία του Έλον Μασκ ανέρχεται σε 41,2 δισ. δολάρια.

Του Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...