Σε κινητοποίηση του μόνιμου προσωπικού της και των εθελοντών, προχωρεί από σήμερα 27 Μαρτίου 2020 η Πολιτική Άμυνα, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετα από τα ήδη καθορισθέντα καθήκοντά της για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η Πολιτική Άμυνα θα δραστηριοποιηθεί σε παγκύπρια βάση για να προσφέρει βοήθεια προς την Αστυνομία και τους Δήμους, σε σχέση με την εφαρμογή του Διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Μαρτίου 2020.
Σε πρώτη φάση, η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Απριλίου 2020. Αν παραταθεί το διάταγμα, θα παραταθεί και η συγκεκριμένη δράση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Πολιτική Άμυνα:

  • Έχει το συντονιστικό ρόλο και αποτελεί το σημείο επαφής για εξασφάλιση βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί για τον επαναπατρισμό πολιτών που βρίσκονταν σε διάφορες χώρες εκτός Ευρώπης
  • Διαθέτει παραϊατρικά αναλώσιμα, από τα αποθηκευμένα, σε άλλες Ουσιώδεις Υπηρεσίες και κυρίως ολόσωμες στολές προστασίας.
  • Στήνει αντίσκηνα για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας ή και άλλων κρατικών Υπηρεσιών, για δικούς τους σκοπούς, στα πλαίσια καταπολέμησης του κορωνοϊού
  • Έχει παραχωρήσει τηλεφωνικές γραμμές και το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεών της σε άλλες κρατικές Υπηρεσίες.
  • Απαντά τηλεφωνικώς, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, σε απορίες πολιτών οι οποίες -όμως- δεν αφορούν ιατρικά θέματα.

Στην παρούσα κρίση, με βάση το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο, για την αντιμετώπιση πανδημίας, τον πρωτεύοντα ρόλο έχει το Υπουργείο Υγείας, ενώ στην Πολιτική Άμυνα ανατέθηκε ο ρόλος της υποστήριξης άλλων κρατικών Υπηρεσιών.

Πηγή: philenews