Της Ελένης Μπότα

Για την πολύ καλή πορεία που κατέγραψε σε επίπεδο αποτελεσμάτων αλλά και για το ενδεχόμενο η ΑΒΑΞ να προχωρήσει σε πώληση ή εξαγορά μιλά στο Capital.gr ο Πρόεδρος του κατασκευαστικού Ομίλου Χρήστος Ιωάννου. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2022, ο κ. Ιωάννου τονίζει “ότι οφείλονται αφενός μεν στην επανάκαμψη του τζίρου και των κερδών του κλάδου από τη μία πλευρά και από την άλλη, δείχνει τη δική μας τη συνέπεια σε αυτά που είχαμε πει ότι θα μειώσουμε πρώτα το δανεισμό μας και μετά θα είναι η σειρά των μετόχων, κάτι που το δείχνουμε έμπρακτα τώρα. Άλλωστε το cash flow μας το επιτρέπει”.     

Να σημειωθεί ότι το 2022 τα  ΕΒΙΤDA του Ομίλου ΑΒΑΞ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 58,2 εκατ ευρώ το 2022 έναντι 51,0 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο έτος.

Τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 39,9 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι ζημίας 12,4 εκατ. ευρώ το 2021. 

Η διοίκηση της ΑΒΑΞ θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14/6/2023 στους μετόχους την διανομή μεικτού μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή. 

Αναφορικά με τις προοπτικές του Ομίλου, όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου “Μπαίνουμε σε ένα πολύ καλό κύκλο τώρα. Ξεκινάνε αρκετά νέα έργα μέσα στο 2023. Επίσης, κάναμε όλη την αναδιάρθρωση την περυσινή χρονιά πουλώντας non core assets τα οποία πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε ή από ό,τι περίμενε ενδεχομένως η αγορά. 

Πριν από 2 χρόνια μας έλεγαν ότι θα κάνετε αύξηση του μετοχικού σας κεφαλαίου και εμείς αποδείξαμε ότι δεν χρειάζομαστε να προχωρήσουμε σε AMK σε αντίθεση με άλλους Ομίλους. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου έχει μειωθεί από 557 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 σε 307 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, με προγραμματισμό για περαιτέρω σημαντική μείωση το 2023. 

Όσον αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου στο τέλος της χρήσης του 2022 ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ Από τις αρχές του 2023 ο Όμιλος έχει υπογράψει νέες συμβάσεις συνολικής αξίας 274 εκατ. ευρώ. Την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν επίσης συμβάσεις προς υπογραφή με αναλογία για τον Όμιλο 43 εκατ. ευρώ 

Στην ερώτηση ποια είναι η θέση της ΑΒΑΞ περίοδο αυτή των έντονων ανακατατάξεων στον κατασκευαστικό κλάδο με πωλήσεις και εξαγορές ο κ. Ιωάννου τονίζει, πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται ωστόσο στη στρατηγική μας δεν είναι να κάνουμε κάποια εξαγορά ή πώληση. Εμείς είμαστε μέτοχοι πάνω από 20 και πλέον χρόνια και είμαστε πλέον η 3η γενιά. Είμαστε μία σταθερή και συμπαγής ομάδα που δεν πρόκειται να σπάσει. Και αν μία εταιρία φτάσει στην 3η γενιά, πλέον έχει γερά θεμέλια”. “Άρα συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Τέλος, στην ερώτηση ποια είναι το βασικό πλεονέκτημα του Ομίλου έναντι του ανταγωνισμού, ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ τονίζει ότι “είναι το know how σε μία σειρά έργων όπως το μετρό, οι αγωγοί αερίου κλπ. Η υψηλή μας εξειδίκευση σε αυτά τα σύνθετα έργα, είναι και ουσιαστικά και αυτό που μας διαφοροποιεί στην κατασκευαστική αγορά”, επισημαίνει.