Τα όσα συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Ορούτς Ρέις σε ελληνικά ύδατα, αποκάλυψε o Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 
Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Ο διάλογος ακολούθως:
-«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση».
-«Εντάξει, κύριε Υπουργέ, ψυχραιμία».

 
Μετά από λίγες ώρες ο διάλογος Μητσοτάκη-Παναγιωτόπουλου συνεχίστηκε:
-«Κύριε Υπουργέ, μετακινήθηκε;».
-«Άλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει».
-«Τι συνιστάτε, κύριε Υπουργέ;».
-«Ψυχραιμία, κύριε Πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός την Πέμπτη το βράδυ και η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” ήταν στην περιοχή.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τουρκικό ερευνητικό μπήκε σε ελληνικά ύδατα λόγω της κακοκαιρίας, αλλά σημείωσε ότι η παρουσία του πιθανώς να ήταν και μια δοκιμή των αντανακλαστικών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μη διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές. Από την άλλη, η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ