Από τους 42 αλλοδαπούς που εστάλησαν για ιατρικές εξετάσεις με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι όντως ανήλικοι, όπως είχαν δηλώσει στις Αρχές, οι 20 κρίθηκε ότι ήταν ενήλικες. Άλλοι οκτώ επιβεβαιώθηκε πως ήταν ανήλικοι, έξι αρνήθηκαν να υπογράψουν παραπομπή τους σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων γι’ άλλους οκτώ.

Οι πιο πάνω αναφορές έγιναν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κατά την τελευταία της συνεδρία από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κωνσταντίνου. Όπως εξήγησε, οι 42 αφίχθησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Μάιο και προέρχονταν από τη Συρία. Συνολικά εντός Μαΐου έφτασαν στη Δημοκρατία, μέσω της πράσινης γραμμής, 127 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων τα 116 δεν κατείχαν οποιαδήποτε έγγραφα.

Η αναφορά στους αριθμούς έγινε στο πλαίσιο συζήτησης πρότασης νόμου του βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου, που προνοεί, πως όποιος δεν αποδέχεται να υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις διαπίστωσης της ηλικίας του (όταν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον είναι ανήλικος) θα θεωρείται ενήλικος.

Σημειώνεται, πως αν και σε προηγούμενη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου, είχε εκφράσει εμμέσως τη διαφωνία του στην πρόταση νόμου, αναφέροντας ότι προωθείται νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει γενικά τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεταναστευτικό, στην τελευταία συνεδρία διαφοροποίησε τη θέση του.

Όταν στην τελευταία συνεδρία εκλήθη να εκφέρει τη θέση του υπουργείου, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η πρόταση νόμου θα βοηθούσε στη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικότερα. Είπε επίσης, πως παρέχεται η ευχέρεια διαπίστωσης της ηλικίας με 2-3 διαφορετικούς τρόπους και από τη στιγμή που κάποιος αρνείται να τους ακολουθήσει, η ιατρική εξέταση βοηθά.

Υπενθυμίζεται, πως ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, επικαλούμενος αριθμούς, είχε αναφέρει πως το 2016 παραπέμφθηκαν 45 πρόσωπα για ιατρικές εξετάσεις και οι 37 διαπιστώθηκε πως ήταν ενήλικες, το 2017 παραπέμφθηκαν 50 και οι 30 ήταν ενήλικες και το 2018 από τους 29 οι 20 ήταν ενήλικες.

Η πρόταση νόμου φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών. Διαφωνούν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καθώς και ΜΚΟ και εκπρόσωποι της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η ΚΙΣΑ και άλλοι φορείς.

Σχετικά με το είδος της εξέτασης, εκπρόσωπος των οδοντιατρικών υπηρεσιών ανέφερε ότι το άτομο που θα ελεγχθεί υποβάλλεται σε δύο ακτινογραφίες. Όπως ελέχθη, οι συγκεκριμένες εξετάσεις αποτελούν διεθνή πρακτική. Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Άριστο Δαμιανού ως προς την απόκλιση των εξετάσεων, ο εκπρόσωπος των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών είπε, πως αν η εκτίμηση της ηλικίας ενός ατόμου είναι 15 ετών, μπορεί να υπάρχει απόκλιση συν πλην δύο, αλλά η απόκλιση λαμβάνεται υπόψιν υπέρ του αιτητή.