Η Αστυνομία μελετά το ενδεχόμενο να ανακοινώνει τον δρόμο και τις ημέρες που θα βρίσκονται οι κινητές κάμερες, σε μια προσπάθεια διαφάνειας αλλά και να γνωρίζουν οι οδηγοί ώστε να είναι προσεκτικοί.

Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος πρόσθεσε ότι γίνονται σκέψεις κατά πόσον οι οδηγοί θα ενημερώνονται μέσω του app της Αστυνομίας ότι σε συγκεκριμένο δρόμο και σε συγκεκριμένη ημέρα θα έχει κινητή κάμερα.

Όπως εξήγησε, δεν θα γνωστοποιείται το συγκεκριμένο σημείο που θα βρίσκεται η κινητή κάμερα, αλλά ο δρόμος και η ημέρα. Σκοπός επανέλαβε είναι η πρόληψη και όχι η καταγγελία. Ο κόσμος να το αντιληφθεί αυτό και να μην επιτίθεται στους χειριστές των καμερών, είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Όσον αφορά τα παράπονα πολιτών για τις κινητές κάμερες ότι τοποθετούνται σε χώρους όπου στην ουσία παγιδεύουν τους οδηγούς, ανέφερε ότι για το θέμα έγινε προ ημερών σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας με την ηγεσία της Τροχαίας.

Κατά τη σύσκεψη δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες, όπως να γίνεται περισσότερος έλεγχος και να μην στήνονται κάμερες σε σημεία παγίδες, όπως κατά την αλλαγή του ορίου ταχύτητας. Το θέμα με την ανακοίνωση του δρόμου και του χρόνου για το που θα υπήρχαν κάμερες, είχε τεθεί και στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας από τον τέως υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, ωστόσο δεν προχώρησε.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τις 215.000 οι καταγγελίες από τις κάμερες τροχαίας, τους 14 μήνες λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, για το 85,2% των παραβιάσεων έχουν ήδη σταλεί ταχυδρομικώς εξώδικα στους παραβάτες και πληρώθηκε μόλις ένα στα τρία. Ειδικότερα από τα 181.920 εξώδικα που στάλθηκαν, έχουν πληρωθεί 67.362. Σημειώνεται πως, συμπεριλαμβάνονται επιστολές σε εταιρείες για να υποδειχθεί ο παραβάτης οδηγός, καθώς και ειδοποιήσεις -καταγγελίες για δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παραβάσεις που καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, 10.419 βρίσκονται υπό επεξεργασία από τον Ανάδοχο, 6.220 έχουν σταλεί για έγκριση από την Αστυνομία, ενώ 1.998 αφορούν ολοκληρωμένες παραβάσεις στο στάδιο εκτύπωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 Ιουνίου αρχίζουν τα πρόστιμα στις νέες κάμερες

Επίσης, 13.046 παραβάσεις αφορούν προβληματικές περιπτώσεις λόγω ελλείψεων ή/και λανθασμένων στοιχείων.

Σχετικά με το θέμα προθεσμίας πληρωμής ενός προστίμου ο αξιωματικός της Τροχαίας Τάσος Ασιήκκης δήλωσε χθες ότι η νομοθεσία έχει ήδη τροποποιηθεί και εξασφαλίστηκε από την Νομική Υπηρεσία η διαβεβαίωση ότι ακόμα και να παρέλθει το χρονικό διάστημα που προβλέπεται, δεν τίθεται ζήτημα στον εντοπισμό του παραβάτη και στην παράδοση του οποιουδήποτε συστημένου εγγράφου, είτε πρόκειται για πρόστιμο είτε για επιστολή.