Αλλαγές και εκπλήξεις επεφύλαξαν οι μέτοχοι στην χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, στα πλαίσια της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Εκτός του διοικητικού συμβουλίου έμεινε ο Maksim Goldman και ο Dr. Michael Heger, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό ποσοστό αρνητικών ψήφων λάμβανε από το 2019 ο κ. Goldman, ο οποίος στο τέλος κατάφερνε να εκλεγεί, ενώ για ένα διάστημα ήταν και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι οι αρνητικοί ψήφοι από το 2019 προέρχονταν κυρίως από αμερικανικά συμφέροντα στην τράπεζα και σχετίζονται με τη σχέση του κ. Goldman με τον ρωσικό όμιλο Renova, που έχει επηρεαστεί από τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον ισχυρό άντρα του ομίλου, Viktor Vekselberg. O κ. Goldman από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Μάιο του 2018 ήταν διευθυντής στρατηγικών έργων του ομίλου Renova.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου διευκρινίζεται επίσης ότι «το διοικητικό συμβούλιο σημειώνει επίσης ότι ενώ ο Arne Berggren επανεκλέγηκε, λαμβάνοντας 98,825,604 ψήφους υπέρ, που αντιπροσωπεύουν 71,67% του συνόλου των έγκυρων ψήφων, περισσότεροι από 20% των ψήφων που κατατέθηκαν ήταν εναντίον της επανεκλογής του.  Σύμφωνα με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης του ΗΒ (Ηνωμένου Βασιλείου), το διοικητικό συμβούλιο προτίθεται να προχωρήσει σε επαφές με τους μετόχους και να προβεί σε ενημέρωση για τις απόψεις που θα ληφθούν από τους μετόχους ανάλογα με την περίπτωση».

Οι διοικητικοί σύμβουλοι που έχουν επανεκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο είναι: Ευστράτιος-Γεώργιος (Τάκης) Αράπογλου, Lyn Grobler, Arne Berggren, Πόλα Χατζησωτηρίου, Πανίκος Νικολάου, Νικόλαος Σοφιανός, Μαρία Φιλίππου, Ιωάννης Ζωγραφάκης, Κωνσταντίνος Ιορδάνου, Ελίζα Λειβαδιώτου.

Ο αριθμός των μελών είναι 10 και όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση «το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι 10-12 μέλη είναι κατάλληλο μέγεθος και σύνθεση ώστε να παρέχεται το πλήρες φάσμα δεξιοτήτων και εμπειριών που απαιτούνται στο διοικητικό συμβούλιο και στη στελέχωση των επιτροπών».

Ενώπιον των μετόχων τέθηκαν χθες 15 ψηφίσματα και μεταξύ αυτών ήταν και η αύξηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η ετήσια αμοιβή για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου προτάθηκε και ψηφίστηκε από τους μετόχους στις €220 χιλ. από €180 χιλ., του αντιπροέδρου στις €90 χιλ. από €80 χιλ. και του ανώτερου ανεξάρτητου διοικητικού σύμβουλου στις €80 χιλ. από €70 χιλ. Για τα μη-εκτελεστικά μέλη προτάθηκαν και ψηφίστηκαν ετήσιες αμοιβές €55 χιλ., από €45 χιλ. Στην ετήσια γενική συνέλευση παρευρέθηκαν 17 μέτοχοι, αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου, που εκπροσωπούσαν 138.151.974 μετοχές, δηλαδή 30,96% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.