Στο Πράσινο Ακρωτήρι, βρέθηκαν Ερευνητές του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου, στο πλαίσιο της καμπάνιας ASKOS. Στόχος της καμπάνιας, την οποία συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (NOA), με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), είναι η επιβεβαίωση και χαρακτηρισμό των μετρήσεων του δορυφόρου Aeolus.

Η δορυφορική αποστολή Aeolus είναι η πρώτη που έχει πραγματοποιήσει διαστημικές μετρήσεις των κάθετων προφίλ του ανέμου σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των καιρικών προγνώσεων και των κλιματικών μοντέλων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας ASKOS χρησιμοποιήθηκαν  προηγμένες τεχνικές  επίγειας τηλεπισκόπησης και επίγεια όργανα μέτρησης για την παροχή παρατηρήσεων αερολυμάτων, νεφών, υδρατμών και ανέμου, για τη βαθμονόμηση και την επικύρωση των αντίστοιχων δορυφορικών προϊόντων του Aeolus.

Οι ομάδες του CARE-C, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από την Ερευνητική Υποδομή Ατμοσφαιρικής Έρευνας (CAO) και το Ερευνητικό Εργαστήριο Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL), βρέθηκαν στο Πράσινο Ακρωτήρι για την καμπάνια ASKOS  από τις 10 έως τις 30 Ιουνίου 2022, μετά από προετοιμασία ενός περίπου χρόνου. Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του USRL, εξοπλισμένα με ατμοσφαιρικούς αισθητήρες που μετρούν την κατανομή και τον προσανατολισμό του μεγέθους των σωματιδίων και μπορούν να συλλέξουν δείγματα σκόνης για περαιτέρω ανάλυση. Οι μετρήσεις των αεροσκαφών χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις μετρήσεις από τα επίγεια όργανα των διεθνών επιστημονικών ομάδων, που συμμετείχαν στην καμπάνια για την βαθμονόμηση και την επικύρωση του  δορυφόρου Aeolous.

 Την καμπάνια συντονίζει ο ΝΟΑ, με την συμμετοχή 22 επιστημονικών οργανισμών και δικτύων από 12 χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το Κέντρο Αριστείας CARE-C του Ινστιτούτου Κύπρου είναι ο μόνος κυπριακός ερευνητικός οργανισμός που συμμετείχε σε αυτή την αποστολή της διεθνούς καμπάνιας ASKOS, με συνεργάτες όπως το Leibniz Institute for Tropospheric Research (TROPOS) στην Γερμανία, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC), το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Φιλανδίας, και η Υπηρεσία για την Ατμοσφαιρική Παρατήρηση Copernicus (ECMWF/CAMS). Η καμπάνια πραγματοποιήθηκε με την τοπική υποστήριξη του Ocean Science Center Mindelo (OSCM), και του Διεθνούς Aεροδρομίου Cesária Évora στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Το Πράσινο Ακρωτήρι είναι μια νησιωτική χώρα, περίπου 570 χιλιόμετρα από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής. Λόγω ισχυρών ανέμων που μεταφέρουν συχνά σκόνη της ερήμου και καπνό από ηπειρωτικές πυρκαγιές στα νησιά της περιοχής, καθίσταται σημαντικό σημείο για έρευνες της αλληλεπίδρασης αερολυμάτων-νεφών και της ατμοσφαιρικής δυναμικής. Οι δράσεις για επικύρωση και  βαθμονόμηση των προϊόντων του Aeolus είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε τροπικές περιοχές, όπως το Πράσινο Ακρωτήρι, καθώς αναμένεται να έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο στα μοντέλα προσομοίωσης του καιρού, και στην καλύτερη κατανόηση των σχετικών διαδικασιών.