Στη δύναμη των Επαγγελματικών Συνδέσμων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), έχει ενταχθεί ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων & Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α).

Μέλη του ΣΥ.Μ.Ε.Α, ο οποίος λειτουργεί από το 2010, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 2.000 μέλη. Τα μέλη του ΣΥ.Μ.Ε.Α δραστηριοποιούνται Παγκύπρια σε όλους τους τομείς της οικονομίας. 

Η ένταξη του ΣΥ.Μ.Ε.Α στο ΚΕΒΕ, συμπληρώνει και ενισχύει περαιτέρω την θεσμοθετημένη εκπροσώπηση των Μικρών Επιχειρήσεων, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του ΚΕΒΕ, σε πέραν των 12.000 επιχειρήσεων.

Μέσα από τις δομές του ΚΕΒΕ, το οποίο αποτελεί τον πιο αναγνωρισμένο θεσμό υποστήριξης των επιχειρήσεων στην Κύπρο, οι Μικρές Επιχειρήσεις και οι Αυτοεργοδοτούμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο συνεργατών και την τεράστια τεχνογνωσία του Επιμελητηρίου, τόσο σε θέματα υποστηρικτικών υπηρεσιών, όσο και σε θέματα πληροφόρησης και συμμετοχής στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων που συμμετέχει το ΚΕΒΕ.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι, είναι η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν, η συμμετοχή στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, η αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ανάπτυξή τους, όπως και η αδυναμία συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωπαϊκές ή και κρατικές χορηγίες. Στις προτεραιότητες θα είναι επίσης η διαφύλαξη της επαγγελματικής στέγης των μελών του ΣΥ.Μ.Ε.Α μέσω δίκαιων και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων των δανείων τους.