Πέτυχε, όπως φαίνεται, τον στόχο της η Τράπεζα Κύπρου για αποχώρηση περίπου 600 υπαλλήλων (ή λίγο πιο πάνω), σε σημείο μάλιστα που οι διευθύνσεις τμημάτων μπορεί να χρειαστεί να απορρίψουν κάποιες αιτήσεις αν «αδειάσουν» τμήματα που θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αν και αρχικά το σχέδιο εθελούσιας εξόδου έληγε στις 18 Ιουλίου (τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιουλίου), δόθηκε μια μικρή παράταση μέχρι την Πέμπτη 21 Ιουλίου, αλλά στο τέλος η διεύθυνση αποφάσισε να αφήσει το σχέδιο να λήξει χθες Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφασίζουν ποιοι θα φύγουν από Τράπεζα Κύπρου

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» δείχνουν ότι ο στόχος όχι μόνο επιτεύχθηκε αλλά και ξεπεράστηκε. Αναμένεται τη Δευτέρα να ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή πόσοι εργαζόμενοι αποχωρούν και πόσο θα είναι το κόστος αποχώρησης. Το βασικότερο σημείο που χαρακτηρίζει την επιτυχία του σχεδίου, είναι ότι πέρα από τον αριθμητικό στόχο φαίνεται ότι επιτεύχθηκε και ο ποιοτικός. Αποχώρησαν αρκετοί εργαζόμενοι από τα καταστήματα της τράπεζας, σε μια περίοδο που η διεύθυνση συρρικνώνει την οργανική ανάπτυξη ή από τμήματα που θα καταργηθούν/συρρικνωθούν. Το σχέδιο η διεύθυνση της τράπεζας το είχε χαρακτηρίσει γενναιόδωρο. Προβλέπει μέγιστη αφορολόγητη αποζημίωση ύψους €200 χιλ., ποσό το οποίο δεν θα ξεπερνά το 70% των υπολειπόμενων μισθών, μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση των επηρεαζόμενων υπαλλήλων. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διεύθυνση της τράπεζας είχε επισημάνει ότι αυτό το σχέδιο θα είναι το τελευταίο που κυκλοφορεί με εθελούσιο χαρακτήρα και μετά μπαίνει στο τραπέζι θέμα πλεονασμών (απολύσεων).

Στην εγκύκλιο προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, είχε αναφέρει πως «έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του λειτουργικού και επιχειρηματικού μας μοντέλου, ώστε το συγκρότημα να καταστεί πιο ανταγωνιστικό και αποδοτικό που να διασφαλίζει μακροχρόνια την πετυχημένη πορεία του. Συνεχίζεται επίσης η υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού με διεύρυνση των προσφερόμενων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών».

Η Τράπεζα Κύπρου εργοδοτούσε 3.395 άτομα στις 31 Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με 3.438 άτομα στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και το κόστος προσωπικού ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ για το υπό αναφορά τρίμηνο. Συνολικά 2.633 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από το ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου από το 2013 μέχρι το 2021 μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου, με ανώτατο ποσό χαριστικής αποζημίωσης τις €200.000. Αν υπολογιστεί και η τελευταία αποχώρηση, τότε το προσωπικό μειώθηκε κατά 3.100 με 3.200.

Προς το παρόν, εκκρεμεί το θέμα μείωσης του προσωπικού στην Ελληνική Τράπεζα. Η διοίκηση δεν επιθυμεί να πληρώσει αποζημιώσεις μέχρι €200 χιλ. στους υπαλλήλους και συνδέει το ύψος των αποζημιώσεων με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.