Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες οι εγγεγραμμένες επιχειρηματικές οντότητες στην Κύπρο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τη σελίδα του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη. Συγκεκριμένα, μέχρι την 31η Μαΐου του 2022 υπήρχαν:

– 204.711 εγγεγραμμένες εταιρείες

– 6.164 εγγεγραμμένοι συνεταιρισμοί

– 45.158 εγγεγραμμένες εμπορικές επωνυμίες

– 1.225 εγγεγραμμένες αλλοδαπές εταιρείες

– 16 εγγεγραμμένες ευρωπαϊκές εταιρείες

– 11 εγγεγραμμένοι ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού

Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους εγγράφηκαν συνολικά:

– 5.099 νέες εταιρείες

– 50 νέοι συνεταιρισμοί

– 820 εμπορικές επωνυμίες

– 32 αλλοδαπές εταιρείες

O μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων εταιρειών από το 2006 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία είχε καταγραφεί το 2013, με 272.157 εταιρείες. Η χρονιά ρεκόρ στην εγγραφή νέων εταιρειών ήταν το 2007, καθώς εγγράφηκαν σχεδόν 30.000 εταιρείες, ενώ οι περισσότερες διαγραφές εταιρειών έγιναν το 2016, καθώς είχαν ξεπεράσει τις 23.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαιώματα των επιβατών σε περιπτώσεις ματαιώσεων πτήσεων

Μία εταιρεία μπορεί να παύσει τις εργασίες της στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω εκούσιας διαγραφής, διασυνοριακής συγχώνευσης, μεταφοράς έδρας εκτός της Δημοκρατίας ή λόγω ακούσιας διαγραφής της από τον Έφορο Εταιρειών επειδή δεν ήταν συμμορφούμενη με τις εκ του «περί εταιρειών» Νόμου υποχρεώσεις της, π.χ. καταχώριση ετήσιων εκθέσεων. Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά τη διαγραφή της από το μητρώο τού Εφόρου Εταιρειών, είναι δυνατή η επαναφορά της εταιρείας.

Σε περίπτωση που συνεταιρισμός παύσει να διεξάγει εργασίες, οφείλει να κοινοποιήσει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του στον  Έφορο Εταιρειών. Τερματισμός συνεταιρισμού μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον Έφορο Εταιρειών, στην περίπτωση που έχει εύλογη υποψία ότι ο συνεταιρισμός δεν διεξάγει δραστηριότητες και συνεπώς να προβεί στη διαγραφή του.

Η εμπορική επωνυμία μπορεί να διαγραφεί είτε με κοινοποίηση στον Έφορο Εταιρειών της παύσης διεξαγωγής εργασιών από τον ιδιοκτήτη, είτε από ίδιο τον Έφορο Εταιρειών, σε περίπτωση που αυτός έχει εύλογη αιτία ότι η εμπορική επωνυμία δεν διεξάγει εργασίες.

Σε περίπτωση που ευρωπαϊκή εταιρεία παύσει να διεξάγει εργασίες οφείλει να κοινοποιήσει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της στον Έφορο Εταιρειών, προκειμένου αυτός να προχωρήσει στη διαγραφή της, ενώ όταν η αλλοδαπή εταιρεία δεν διεξάγει πλέον εργασίες στη Δημοκρατία δύναται να υποβάλει αίτηση για διαγραφή της από το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών.

Oι τομείς με τις περισσότερες ανοικτές θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, το σύνολο των ενεργών κενών θέσεων κατά οικονομική δραστηριότητα ανήλθαν σε 20.564 θέσεις για τον Απρίλιο του 2022 από 7,901 τον Απρίλιο του 2021. Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην κατηγορία των ξενοδοχείων, με 9.038 ανοιχτές θέσεις μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ ακολουθεί ο τομέας του εμπορίου με 2.624 κενές θέσεις. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η βιομηχανία των τεχνών, της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, με 2.476 ενεργές κενές θέσεις, ο τομέας των μεταφορών με 1.499 ενεργές κενές θέσεις και η βιομηχανία της μεταποίησης τον 1.235 ενεργές νέες θέσεις.

Διεθνής αναγνώριση για την κυπριακή Point Nine

Tην ώρα που η Κύπρος τοποθετείται δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους προορισμούς για εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας και καινοτομίας, η κυπριακή εταιρεία Point Nine έρχεται να επιβεβαιώσει και να υποστηρίξει το γεγονός αυτό, αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά διακρίνεται ως μια από τις 50 καλύτερες εταιρείες στον κόσμο για να παρακολουθείς το 2022. Συγκεκριμένα, το παγκοσμίου φήμης εξειδικευμένο περιοδικό σε θέματα τεχνολογίας “The Silicon Review” κατατάσσει και φέτος την Point Nine μέσα στη λίστα του ως μια εταιρεία με επιτυχημένη πορεία που αξίζει να παρακολουθεί κάποιος. Η Point Nine καταπιάνεται με ένα πολύ απαιτητικό και εξειδικευμένο τομέα, ο οποίος συνδυάζει τη γνώση σε χρηματοοικονομικά θέματα με την τεχνολογία. Ο πυρήνας των εργασιών της εταιρείας αφορά στην ετοιμασία κανονιστικών αναφορών συμμόρφωσης (reporting) για συναλλαγές (trade/transaction). Είναι ενδεικτικό πως, από το 2015 μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει υλοποιήσει και υποβάλει αναφορές για περισσότερες από 7 δισεκατομμύρια συναλλαγές για λογαριασμό περισσότερων από 100 οργανισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. το 49% της «Κουρούσιης»

Νέα ξενοδοχειακή ανάπτυξη στην επαρχία Λάρνακας

Πράσινο φως από την περιβαλλοντική αρχή εξασφάλισε νέα ξενοδοχειακή ανάπτυξη στην επαρχία Λάρνακας. Ο λόγος για τη ξενοδοχειακή μονάδα «Salt Lake Boutique», στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Παραγιάλια». Τα τεμάχια όπου θα ανεγερθεί το έργο είναι παραθαλάσσια, ενώ προς τα δυτικά σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η λίμνη Σορός. Το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από ισόγειο χώρο, μεσοπάτωμα, τρεις ορόφους και roof garden. Θα έχει δυναμικότητα 36 δωμάτια / 72 κλίνες και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο υποδοχής, εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ, εστιατόρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουζίνες, γραφεία, πισίνα εξωτερικού χώρου, Jacuzzi, ισόγειο χώρο στάθμευσης 14 θέσεων εκ των οποίων δύο (2) για ΑμεΑ και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το έργο θα έχει συνολικό εμβαδό 3.510τ.μ. και η πρόσβαση σε αυτό θα πραγματοποιείται από τον δρόμο Μενεού – Περβολιών και ακολούθως από τον παραλιακό δρόμο Φάρου, ο οποίος εφάπτεται των τεμαχίων της ανάπτυξης. Το έργο θα υδροδοτείται από το τοπικό δίκτυο υδροδότησης του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού.

«Φιλέτο» στην Παλλουριώτισσα πωλεί η Altamira

Το ποσό των €660.000 ζητεί η Altamira για το ακριβότερο ακίνητο του νέου καταλόγου που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για εμπορικό και οικιστικό οικόπεδο, τα οποία εφάπτονται μεταξύ τους στην ενορία Παναγιά, στον Δήμο Λευκωσίας. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Τζον Κέννεντυ, απέναντι από την υπεραγορά Lidl. Ως ενιαία μονάδα διαθέτει ορθογώνιο σχήμα, με επίπεδη επιφάνεια και εφάπτεται σε δημόσιο εγγεγραμμένο δρόμο κατά μήκος του βόρειου συνόρου, με πρόσωπο περί τα 25 μέτρα και κατά μήκος του νότιου συνόρου, με πρόσωπο περί τα 25 μέτρα. Είναι κατάλληλο για ανέγερση κτηρίου εμπορικής, οικιστικής ή μικτής χρήσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα διείσδυσης της οικιστικής ανάπτυξης σε εμπορική. Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 1,171 τ.μ.

Νέα πρόεδρος στην LCP Holdings

Η LCP Holdings and Investments Public Ltd ανακοίνωσε στο ΧΑΚ ότι ο κ. Μιχάλης Αθανασίου υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Μη Ανεξάρτητου, Μη Εκτελεστικού Μέλους και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με ισχύ από 20 Αυγούστου 2022. Ανακοινώνει επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την κα Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη ως μη Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Win, win συνεργασία για Aegean και Emirates

Emirates και AEGEAN ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα την έναρξη συνεργασίας για πτήσεις κοινού κωδικού, μέσω της οποίας δίνεται στους επιβάτες τους η δυνατότητα να επωφεληθούν από την αυξημένη συνδεσιμότητα και να ταξιδεύουν σε οκτώ ελληνικούς προορισμούς εσωτερικού, μέσω της Αθήνας, με ένα ενιαίο εισιτήριο. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Emirates, διευκολύνει τη διαδικασία κρατήσεων για τους επιβάτες της, διατηρώντας παράλληλα και μία ενιαία πολιτική αποσκευών για πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς, όπως Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη και Χανιά. Από την πλευρά της, η AEGEAN επεκτείνει περαιτέρω το δίκτυό της και παρέχει στους επιβάτες της τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την αυξημένη συνδεσιμότητα του δικτύου της Emirates προς διεθνείς προορισμούς, μέσω του Ντουμπάι, διαθέτοντας πτήσεις μεταξύ Ντουμπάι και Αθήνας, που εκτελούνται από την Emirates και σύντομα πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη και το αεροδρόμιο Νιούαρκ. Τέλος, από τον Οκτώβριο του 2022 η Emirates και η AEGEAN θα ενισχύσουν περαιτέρω το κοινό τους δίκτυο, στοχεύοντας στην ένταξη οκτώ επιπλέον ευρωπαϊκών προορισμών για πτήσεις μέσω Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Βουκουρεστίου, του Βελιγραδίου και της Νάπολη.

* Η στήλη θα απουσιάζει σε διακοπές την επόμενη εβδομάδα.