Βρήκε το τρόπο και σκοπεύει να επαναρχίσει τις πτήσεις της από 10/10 από Ρουμανία, όπου είναι και η βάση της, η Blue Air.

Στην ανακοίνωση της η εταιρείας αναφέρει πως,  «Τις τελευταίες 48 ώρες, η εκτελεστική διοίκηση, το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι της Blue Air διαπίστωσαν ότι επηρεάστηκε σημαντικά το επίπεδο πωλήσεων εισιτηρίων και τα ποσά που εισέπραξαν οι διεκπεραιωτές πληρωμών έχουν μπλοκαριστεί από αυτούς, με αποτέλεσμα η Εταιρεία να μην διαθέτει προς το παρόν όλα τα απαραίτητα κεφάλαια για να πληρώσει τα καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα, απαραίτητα για τις πτήσεις που προγραμματίζονται από τις 12 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tanczos: Αδικαιολόγητη η αναστολή πτήσεων της Blue Air

Επιπλέον, όλοι οι πάροχοι βασικών υπηρεσιών πτήσης έχουν εξαρτήσει από την παροχή τέτοιων υπηρεσιών από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν όλες οι πτυχές σχετικά με τον τρόπο επανέναρξης της πτητικής δραστηριότητας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συζητώντας απευθείας με διάφορους κρίσιμους προμηθευτές της εταιρείας, συγκεκριμένα αεροδρόμια, εταιρείες εξυπηρέτησης, προμηθευτές καυσίμων, αρχές ελέγχου κυκλοφορίας, καθώς και με τον ιδιοκτήτη των αεροσκαφών που εκμεταλλεύεται η Blue Air.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Εταιρεία σκοπεύει να επαναφέρει τις πτήσεις από τις 10 Οκτωβρίου 2022.

Η απόφαση για επανέναρξη των πτήσεων λαμβάνει αποφασιστικά υπόψη τη δυνατότητα της εταιρείας να επιστρέψει σε όλους τους επηρεαζόμενους επιβάτες τα οφειλόμενα ποσά και να καταβάλει σε όλους τους εμπορικούς εταίρους το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται υπέρ της εταιρείας.

Ως εκ τούτου, ενημερώνουμε όλους τους επιβάτες με προγραμματισμένες πτήσεις έως τις 10 Οκτωβρίου 2022 να μην εμφανιστούν στα αεροδρόμια αναχώρησης, καθώς αυτές οι πτήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι, κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Blue Air, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ζήτησε την επανέναρξη των πτήσεων το συντομότερο δυνατό και την ψήφο του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσε να εκφραστεί. Η ψήφος του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι το ίδρυμα εξέδωσε την Εγγυητική Επιστολή για τη χορήγηση από την Eximbank Α.Ε. της εμπορικής πίστωσης ύψους 300.775.000 LEI, πίστωση εγγυημένη κατά 75% του τις μετοχές της Εταιρείας και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η Blue Air και τη συμμετοχή της Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι 2 επενδυτές, με τους οποίους οι μέτοχοι της εταιρείας βρίσκονται σε εξαιρετικά προχωρημένες συζητήσεις τη στιγμή που συνέβη αυτή η κατάσταση ανωτέρας βίας, θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να αναλύσουν απολύτως όλες τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος και να αποφασίσουν, οριστικά, αν θέλουν να επενδύσουν τα απαραίτητα ποσά για να τοποθετήσουν την Blue Air στα αποτελέσματα πριν από την πανδημία COVID-19 και να καλύψουν τις απώλειες περίπου 130.000.000 ευρώ που υπέστησαν αυτή την περίοδο, λόγω των απαγορεύσεων πτήσεων, της αβεβαιότητας σχετικά με τα πολλά κύματα της πανδημίας, η απολύτως ξαφνική και σε εξαιρετικά επίπεδα αύξησης της τιμής της κηροζίνης, που προκλήθηκε κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και η πτώση άνω του 15% της αγοραστικής δύναμης ευρώ-δολαρίου.

Η κρατική ενίσχυση διαμορφώθηκε αυστηρά για να καλύψει τις ζημίες που υπέστη η Blue Air κατά την αναστολή των πτήσεων, ως αποτέλεσμα της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και του ταμειακού ελλείμματος της Εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2020 , δεδομένου ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τα έσοδα της εταιρείας την περίοδο 2020-2021.

Επιδιώκουμε να παρέχουμε το συντομότερο δυνατό πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επαναληφθεί η δραστηριότητα της αεροπορικής μεταφοράς επιβατών».