Στην κοινοπραξία για τη λειτουργία του νέου υπερ-υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων που αναπτύσσεται στην Ελλάδα με την ονομασία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», συμμετέχει η Κύπρος μέσω του Ινστιτούτου Κύπρου.

Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» αναμένεται να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα χρηστών της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και του Δημόσιου τομέα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, όπως η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α. Ως μέλος της κοινοπραξίας λειτουργίας του νέου υπερυπολογιστή, η Κύπρος συμμετέχει στην ομάδα τεχνικής στήριξης χρηστών και θα λαμβάνει αντισταθμιστικά ανάλογες ώρες χρήσης στον υπερυπολογιστή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι Κύπριοι επιστήμονες των οποίων η έρευνα βασίζεται στην υπολογιστική επιστήμη, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα λαμβάνοντας τεχνική υποστήριξη από το Ινστιτούτο Κύπρου. Η Κύπρος, μέσω του Ινστιτούτου Κύπρου, έχει λάβει μέρος σε αριθμό μεγάλων έργων ηλεκτρονικών υποδομών και έχει διευθύνει παρόμοια έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική υπερ-υπολογιστικη υποδομή της Κύπρου, το σύστημα Cyclone, φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Κύπρου και παρέχει ήδη πρόσβαση σε ερευνητές στην Κύπρο, και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα έχει ισχύ τουλάχιστον 30 Petaflops, μεγαλύτερη κατά 60 φορές από το υφιστάμενο σύστημα «ARIS», εκτελώντας τριάντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια (δηλαδή τριάντα τετράκις εκατομμύρια – 30.000.000.000.000.000) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών (GPUs).

Η επίδοση αυτή αναμένεται να εντάξει τον υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» στη λίστα με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και ταυτόχρονα αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500). Το κόστος προμήθειας του συστήματος προϋπολογίζεται στα 50 εκατ. Ευρώ.

Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2025 και η εγκατάσταση του θα γίνει στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο κτήριο 1.500 τ.μ. «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός», αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς.