Αναβρασμός επικρατεί στο Τμήμα Μετεωρολογίας με την επιχειρούμενη αλλαγή του σχεδίου υπηρεσίας για τη θέση μετεωρολογικού βοηθού 1ης Τάξης (Κλ. Α8-Α9).

Επηρεαζόμενοι, με επιστολή τους μέσω του δικηγόρου τους, Δημοσθένη Στεφανίδη, προς την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, τον υπουργό Γεωργίας, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και προσωπικού και τον διευθυντή Τμήματος Μετεωρολογίας, τονίζουν ότι η επιχειρούμενη τροποποίηση των σχεδίων υπηρεσίας για τη συγκεκριμένη θέση (θέση προαγωγής) με την οποία επιχειρείται η συμπερίληψη υπαλλήλων με 18ετή τουλάχιστον συνολική υπηρεσία στη θέση μετεωρολογικού βοηθού, με απάλειψη της απαιτούμενης υπηρεσίας στην Κλίμακα Α7 και τη συμπερίληψη γενικής απαίτησης για «18ετή υπηρεσία στην αμέσως κατώτερη θέση», προσδίδει προβάδισμα σε άλλα πρόσωπα. Υποστηρίζεται περαιτέρω ότι έρχεται σε σύγκρουση και αντιστρατεύεται, αφενός, αντισυνταγματικά και αντικειμενικά στην αρχή της ισότητας, της αξιοκρατίας και του κράτους δικαίου και αφετέρου στην υφιστάμενη διαμόρφωση ιεραρχίας του Τμήματος, με δυσμενή ανατροπή της και αυτόθροα προσδίδει νομιμοποιητικό έρεισμα προσφυγής στους υπαλλήλους που υφίστανται την άδικη αυτή μεταχείριση Ειδικότερα, προστίθεται, για τις θέσεις πρόσληψης μετεωρολογικού βοηθού τα απαιτούμενα προσόντα είναι διαζευκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κενές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο – Όλες οι πληροφορίες

Συγκεκριμένα, όσοι υπάλληλοι διορίζονται με απολυτήριο αναγνωρισμένης Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης τοποθετούνται στην αρχική βαθμίδα της Κλίμακας Α2, ενώ αυτοί με επιπλέον προσόντα (δίπλωμα Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου ή ισότιμο προσόν) και ειδικά καθήκοντα (όπως καθορίζονται στην προκήρυξη των θέσεων) στη δεύτερη βαθμίδα της Κλίμακας Α5.  Για τη θέση προαγωγής μετεωρολογικού βοηθού 1ης Τάξης (Α8-9) τα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο υπηρεσίας είναι 16ετής τουλάχιστον υπηρεσία εκ της οποίας τα 5 στην Κλίμακα Α7.

Αυτό δίνει, προαλείφει και απηχεί προτεραιότητα και προβάδισμα στη θέση προαγωγής στη δεύτερη ομάδα υπαλλήλων, αφού συμπληρώνουν τα απαιτούμενα προσόντα ταχύτερα και συγκεκριμένα ακριβώς στα 16 χρόνια, έναντι της πρώτης ομάδας που χρειάζονται, κατά πολύ περισσότερα, ήτοι 25-26 χρόνια για να συμπληρώσουν την 5η υπηρεσία στην Κλίμακα Α7. Στην ίδια επιστολή υποστηρίζεται ότι με την επιχειρούμενη τροποποίηση του εν λόγω σχεδίου απαλείφεται εξυπαρχής το προβάδισμα της δεύτερης ομάδας αλλάζοντας παράλληλα ριζικά την υφιστάμενη σειρά. Σημειώνεται ότι ανάλογη αλλαγή των σχεδίων υπηρεσίας έγινε και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, επιχειρήθηκε και στο Υπ. Εμπορίου, ενώ επηρεάζονται και άλλα τμήματα.