Η μελέτη και ο συντονισμός των κινήσεων ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα της ατζέντας των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη, εν αναμονή και της σύγκλησης της άτυπους Πενταμερούς περί τα τέλη Μαρτίου, όπως εκτιμάται, αλλά και των υπόλοιπων ανοικτών πολιτικών κεφαλαίων. Στην ατζέντα θεμάτων των δύο αρχηγών αναμένεται ότι θα είναι και η αξιολόγηση της ευρύτερης πολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αλλαγή Κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τζο Μπάιντεν είναι αφενός καλός γνώστης της περιοχής και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα όμως αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και οι κινήσεις που γίνονται σε ό,τι αφορά την αμερικανοτουρκική κρίση.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν επίσης μπροστά τους και τη Σύνοδο Κορυφής Μαρτίου κατά την οποία θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας. Όλα αυτά απαιτούν κοινό σχεδιασμό κινήσεων και τακτικής προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο βουνό των προκλήσεων που θα έχουν απέναντί τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Koτζιάς: Προωθούν συνομοσπονδιακή λύση ως συμβιβασμό

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις καθώς επίσης και για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικού Ντόμινικ Ράαμπ στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα. 

Σημειώνεται επίσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο, θα ταξιδέψει προς Ισραήλ όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 11:15 σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Ακολούθως, στις 12:15 μ.μ., ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα προβούν σε δηλώσεις και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, καθώς και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους, θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη γίνεται για συντονισμό και ανταλλαγή απόψεων ενόψει και της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως όλα δείχνουν, αρχές Μαρτίου.

Η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζουν να συντηρούν το θέμα της συνομοσπονδίας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να επαναλαμβάνει τη θέση ότι μπορούν να εξετάσουν συνομοσπονδία εάν γίνει αποδεχτή η κυριαρχία τους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε έτοιμος, σε συνέντευξή του σε Τούρκους δημοσιογράφους μέσω Zoom, να εξετάσει το μοντέλο συνομοσπονδίας εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

Κατά τη συνέντευξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία και απάντησε: «Εάν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας, εάν γίνει, θα το εξετάσουμε αλλά δεν θέλουμε να του δώσουμε όνομα τώρα. Προτεραιότητά μας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Τ/κ για πάντα».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να πάνε είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τον Μάρτιο, για να εξηγήσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η «‘τδβκ» υπάρχει και θα συνεχίσει τον δρόμο της και τότε κάποια στιγμή στην ατζέντα θα έρθει η αναγνώρισή της από κάποια κράτη». Υποστήριξε πως και ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχεται πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, και οι Ελληνοκύπριοι θα χάσουν και η οικονομία τους θα στριμωχθεί. 

ΕΔΕΚ: Σοβαροί κίνδυνοι από Πενταμερή

Η άτυπη Πενταμερής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και παγίδες για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει η ΕΔΕΚ σχολιάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ» σε σχέση και με τις προθέσεις της Βρετανίας. Η ΕΔΕΚ σημειώνει πως για μια ακόμη φορά οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τον ρόλο των Βρετανών στην άτυπη Πενταμερή και των όσων στοχεύουν να πετύχουν μέσω της «κυρίαρχης ισότητας» καθίστανται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνουν πως η άτυπη Πενταμερής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και παγίδες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Για ακόμα μια φορά καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει την οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτή την άτυπη Πενταμερή και να προτείνει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτή περιλαμβάνεται στη σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Στη Διεθνή Διάσκεψη να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, που είναι και η ουσία του:

Κατάργηση των εγγυήσεων

Αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων

Επαναπατρισμός των εποίκων

Επιστροφή του συνόλου των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους», καταλήγει η ΕΔΕΚ.