Το κάτοπτρο ως εικαστικό εργαλείο ή ως μέσο πολλαπλών συμβολισμών είναι το θέμα της ομαδικής έκθεσης «Mirror (Κάτοπτρο)», που ανοίγει στις 22 Ιουλίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών της Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη.

Δεκαπέντε καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση, που ένα σύνολο από καινούργια και παλαιότερα έργα δημιουργών που είτε χρησιμοποίησαν στην θεματική τους τον καθρέφτη ως αναπόσπαστο εργαλείο στις αναζητήσεις τους, είτε του προσέδωσαν συμβολισμούς μέσα από την έρευνα του.

Εκτίθενται επιτοίχια έργα, εγκαταστάσεις στον χώρο και βίντεο από σημαντικούς καλλιτέχνες, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί η πολλαπλή σημασία και ο ρόλος του κατόπτρου στην Τέχνη. 

 

Ο καθρέφτης ως αντικείμενο απαντάται σε όλο το φάσμα των Τεχνών. Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος συμπεριέλαβαν τον καθρέφτη και τους συμβολισμούς που προκύπτουν από τη χρήση του. Το θέμα του καθρέφτη και της αντανάκλασης είναι ανεξάντλητο και ανοικτό σε πολλαπλές ερμηνείες.

Όσον αφορά τις αυτοπροσωπογραφίες, προκύπτουν συνήθως από την έμφυτη ανάγκη του καλλιτέχνη για προσδιορισμό του εαυτού του μέσα από την εικόνα, και από την επιθυμία για εξερεύνηση. Μπροστά από έναν καθρέφτη, ουσιαστικά παρακολουθούμε τον εαυτό μας να παρακολουθεί τον εαυτό μας. Οι αντανακλάσεις, οι εικόνες στον καθρέφτη κουβαλούν επίσης την έννοια του συμβολισμού στην Τέχνη, ως είσοδος – πύλη σε έναν παράλληλο κόσμο, μια εναλλακτική πραγματικότητα.

Κάνοντας χρήση του αντικειμένου αυτού στα έργα τους, οι καλλιτέχνες καθιστούν τον θεατή, έστω και προσωρινά, μέρος του έργου τους, το οποίο διαμορφώνεται και μεταβάλλεται ανάλογα. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρά με το έργο, παρατηρώντας το καθώς αντανακλάται η μορφή του και το περιβάλλον σε αυτό. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαρία Ανδρέου, Αλέξης Βαγιανός, Παναγιώτης Βίττης, Σάββας Γεωργιάδης, Σάκης Δωρίτης, Έλενα Κοτασβίλι, Μαρία Κοφτερού, Μαριάννα Κωνσταντή, Νικόλας Λαμπούρης, Λία Λαπίθη, Ελέν Μπλακ, Αντώνης Νεοφύτου, Νικολέττα Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Πασάντας και Χάρης Πασπαλλής.

* Λεμεσός, Αποθήκες Παπαδάκη – εγκαίνια από τον δήμαρχο Λεμεσού Λεμεσού,  Νίκο Νικολαΐδη την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 20:00. Διάρκεια από τις 22 Ιουλίου ως τις τις 19 Σεπτεμβρίου, Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-18:00 και Σάββατο 10:00-14:00.  

* Στην κύρια φωτογραφία έργο της Μαρίας Κοφτερού. 

Πηγή: philenews