Μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, και η Ισπανία θέλει να αποφύγει τη χρήση των φθηνών δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM). Παρά τις διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών ότι τα δάνεια δεν συνεπάγονται την υπογραφή μνημονίου και ότι ουσιαστικά συνοδεύονται από ελάχιστες προϋποθέσεις, καμία χώρα του Νότου δεν θέλει την πολιτική «ρετσινιά» ενός πακέτου διάσωσης από τον ESM. Και προτιμούν την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, έστω και με υψηλότερο κόστος δανεισμού.
 
Παρότι η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -με την Κομισιόν να προβλέπει ύφεση πάνω από 9% φέτος- και η Ισπανία φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο του να κάνει χρήση των φθηνών δανείων που θα μπορούσε να αντλήσει από τον ESM παρά μόνον στην περίπτωση ενός άκρως δυσμενούς σεναρίου, όπως αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Reuters, η προσφυγή στον ESM αποτελεί για τη Μαδρίτη μια όχι και και τόσο δημοφιλή επιλογή, κάτι το οποίο ισχύει και για την Ιταλία, αλλά και για την Ελλάδα, που επανειλημμένως έχει διαψεύσει τα σενάρια περί νέου μνημονίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Ιδρύει μηχανισμό Πανδημικής Υποστήριξης Κρίσεων
 
 Οι αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης προσφέρουν ειδικές πιστωτικές γραμμές έως και 240 δισ. ευρώ μέσω του ESM, για να στηρίξουν τις χώρες της Ε.Ε. να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα δάνεια χορηγούνται με μηδενικό επιτόκιο και σχεδόν ελάχιστους όρους.
 
Ιταλία και Ισπανία αποτελούν τις δύο χώρες της Ευρωζώνης που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας, με σχεδόν 60.000 θανάτους σε κάθε χώρα και προβλέψεις για βαθιά ύφεση φέτος. Αν και τα δάνεια του ESM είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με τα επιτόκια στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, συνοδεύονται με το «στίγμα» της υπαγωγής στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ξυπνώντας μνήμες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της εποχής των μνημονίων. Γι’ αυτό και η Ισπανία προς το παρόν δεν εξετάζει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, σημειώνουν πηγές του Reuters.
 
Παράλληλα, η προσφυγή στον ESM θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών που διακρατούν ισπανικό χρέος, δεδομένης της προτεραιότητας του ESM ως senior creditor. «Ακόμη και η χρήση του όρου “διάσωση” είναι προβληματική», αναφέρει κυβερνητική πηγή της Μαδρίτης. «Χρειάζεται διάσωση καθώς δεν μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς βοήθεια», αναφέρει άλλη πηγή.
 
Στις χώρες του Νότου, ο ESM παραμένει το ταμείο διάσωσης που επέβαλε αυστηρούς όρους λιτότητας στη διάρκεια της κρίσης χρέους, παρότι αυτή τη φορά οι νέες πιστωτικές γραμμές χορηγούνται με ελάχιστες προϋποθέσεις.
 
Και στην Ιταλία, η κυβέρνηση της Ρώμης έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει τη βοήθεια του ESM, ενώ και η Αθήνα θα ήθελει να αποφύγει τη λύση των δανείων από τον ESM.
 
H Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ, αν κάνει χρήση της δυνατότητας δανεισμού της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στο πλαίσιο του σχετικού μηχανισμού του που είναι διαθέσιμος για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άντληση κεφαλαίων μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, με σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές έως τα τέλη του μηνός.
 
Philenews/naftemporiki.gr/Reuters