To Top
15:24 Τρίτη
28 Ιανουαρίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο πρώτος υπερυψωμένος πύργος στη Λεμεσό
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • Ο πρώτος υπερυψωμένος πύργος στη Λεμεσό
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου 2019, 11:38 πμ

Ένα πολυώροφο κτήριο, αλλιώτικο από τα άλλα, ενέκρινε χθες η Περιβαλλοντική Αρχή, με πολεοδομικά και κοινωνικά οφέλη, όπως είναι δημιουργία πάρκου, η υπερύψωση, καθώς και οι υπόγειοι δημόσιοι χώροι στάθμευσης. Πλέον εκκρεμεί η πολεοδομική αδειοδότηση του προτεινόμενου έργου Aura (Αύρα).

Ο προτεινόμενος πύργος έχει ύψους 178,50 μέτρα, εκ των οποίων τα 24 μέτρα αποτελούν την υπερύψωση, δηλαδή ύψους 6 ορόφων θα είναι κενό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφενός η χωρική και οπτική σύνδεση του πάρκου με το παραλιακό μέτωπο, αλλά και να διασφαλίζεται η βελτίωση των ανέσεων των κατοίκων και της περιοχής σε θέματα αερισμού, φωτισμού και θαλάσσιας θέασης ιδιαίτερα.

Το κτήριο αποτελείται από 43 ορόφους, εκ των οποίων 37 είναι οικιστικοί, 5 μηχανολογικοί και ένας όροφος κοινόχρηστων εγκαταστάσεων. Η προτεινόμενη δόμηση ανέρχεται στις 26.000 τ.μ. περίπου με τον κάθε οικιστικό όροφο να φιλοξενεί κατά κανόνα 4 διαμερίσματα.

Το πολυώροφο κτήριο θα κατασκευαστεί στον χώρο όπου βρίσκεται τώρα το πολυκατάστημα Debenhams και οι χώροι στάθμευσης στην ενορία Νεάπολης του Δήμου Λεμεσού. Οι εργασίες κατεδάφισης του Debenhams – Ολυμπία αναμένεται να αρχίσουν μόλις εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες για την κατεδάφιση και αναμένεται να διαρκέσουν 3-4 μήνες. Η κατασκευή του έργου Aura θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτηρίου και αναμένεται να διαρκέσει 36 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πύργοι ύψους 109 μέτρων στον Πύργο Λεμεσού

To Aura θα περιλαμβάνει 136 κατοικίες, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, γραμμικό πάρκο (με πλατεία, δημόσιο χώρο πρασίνου και εγκαταστάσεις προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες), υποδοχή, εστιατόρια, καταστήματα και υπηρεσίες αναψυχής, στο υπόγειο (δημόσιο πάρκο) χώρους στάθμευσης τεσσάρων ορόφων.

Η πρόσβαση στον χώρο του προτεινόμενου έργου θα μπορεί να γίνει μέσω της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου, της οδού Μαυρομιχάλη, Κυρήνης και της οδού Ανδρέα Ζαΐμη που θα διασχίζει το έργο.

Το τεμάχιο συνορεύει με τη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, απέχει περίπου 430 μέτρα απόσταση από την παραλία του Αγίου Γεωργίου Φραγκούδι 1, σε απόσταση 330 από την παραλία λουομένων Αγίου Γεωργίου Φραγκούδι 2 και απόσταση περίπου 290 μέτρα από την παραλία λουομένων της Ακτής Ολυμπίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Πράσινο" μετά το θρίλερ για AURA

Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται επί του υπόγειου υδροφορέα της Λεμεσού, στου οποίου οι απορρίψεις αστικών λυμάτων που γίνονταν τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια επηρέασαν σοβαρά την ποιότητα του νερού γι’ αυτό και η ποιοτική κατάσταση του υδάτινου σώματος χαρακτηρίζεται ως «κακή».

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε ότι στην περιοχή μελέτης παλαιότερα, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, προκλήθηκαν πλημμύρες στον παράκτιο δρόμο της Λεμεσού που είναι δίπλα στο τεμάχιο στο προτεινόμενο έργο.

Στη θάλασσα η απόρριψη των νερών αποστράγγισης

Μελέτη σε σχέση με τις συνέπειες στην ποιότητα των υδάτων και το θαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου της Λεμεσού από την απόρριψη του υφάλμυρου νερού και λάσπης, που προκύπτουν από τις εκσκαφές για σκοπούς αποστράγγισης, πίσω στη θάλασσα, μέσω υπόγειων αγωγών, διενεργήθηκε για σκοπούς του προτεινόμενου έργου. Όπως προκύπτει, ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής δεν θα καταστραφεί, αλλά αναμένεται να επηρεαστεί κατά τις εργασίες εκσκαφών και αποστράγγισης εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πύργοι ΝΕΟ: Πωλήθηκε ήδη το 10% του έργου (Εικόνες)

Η Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που γνωμάτευσε θετικά για την προτεινόμενη ανάπτυξη, σημειώνει ότι η μεθοδολογία για την αποστράγγιση προβλέπει την εγκατάσταση γεωτρήσεων άντλησης. Η αποστράγγιση θα γίνεται με υποβρύχιες αντλίες. Επίσης, θα κατασκευαστούν τάφροι αποστράγγισης γύρω από τις εκσκαφές με αγωγούς στο εσωτερικό τους –εξοπλισμένοι επίσης με αντλίες– που θα αποστραγγίζουν το νερό που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό.

Επιπλέον, οι τάφροι θα επικαλυφθούν από διαπερατό γεω-ύφασμα οι οποίοι θα γεμίσουν με χαλίκι. Η μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή προβλημάτων στη λειτουργία των αντλιών από σωματίδια στο νερό.

Νερό αποστράγγισης που θα προκύπτει τόσο από τις γεωτρήσεις άντλησης όσο και από τις τάφρους αποστράγγισης θα οδηγείται σε δεξαμενή καθίζησης για την απομάκρυνση ιζήματος από το νερό ώστε η συγκέντρωση των ολικών αιωρούμενων στερεών (TSS) να μην υπερβαίνει τα 30 mg/l πριν την απόρριψή του στη θάλασσα.
Ο αγωγός θα περάσει μέσα από θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα και στους προστατευμένους οικοτόπους του Posidonia Oceanica και για να αποφευχθούν οι τεχνητές υποδομές, όπως οι περιοχές αγκύρωσης, κυματοθραύστες και τεχνητοί ύφαλοι (ναυάγια, μπλοκ, σχοινιά). 

  Άγγελος Νικολάου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...