Κουβανοί γιατροί: Για πολλούς μοιάζει σαν άλλο ένα από τα ρατσιστικά σύντομα ανέκδοτα, όπως το «Αλβανός τουρίστας». Κι όμως, 50 από αυτούς βρίσκονται στην Ιταλία για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Covid-19, άλλοι 150 στις ΗΠΑ. Δεν είναι εκπληκτικό; Ένα μικρό νησί στην «αυλή» μιας εχθρικής υπερδύναμης, φτωχό και αποκλεισμένο, κομμουνιστικό μέχρι σήμερα, που εξάγει ιατρική εξειδικευμένη τεχνογνωσία και όχι μόνο πούρα, καφέ και μπανάνες. Ο διεθνής Τύπος μπορεί να μην «παίζει» και πολύ τέτοια θέματα, λόγω ιδεολογικής προκατάληψης και κατευθυνόμενων καπιταλιστικών στερεοτύπων, όμως το γεγονός παραμένει: Ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή της Αβάνας (ELAM στα ισπανικά – ένα… καλό ΕΛΑΜ), ίσως η πλέον εξελιγμένη διεθνώς, εκπαιδεύει χιλιάδες νέους από όλο τον κόσμο δωρεάν, ακόμα και Αμερικανούς. Παράλληλα, ένα πολυπληθές εξειδικευμένο προσωπικό δρα σε πολλές χώρες παγκοσμίως, πολλές φορές εθελοντικά, σαν μια διεθνιστική task force αλληλεγγύης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από τους τυφώνες και τους σεισμούς της Καραϊβικής ώς την Αφρική του Έμπολα, τη Ν. Αμερική, τη Σρι Λάνκα κ.ά., κάποτε μάλιστα βρίσκεται επί τόπου μονίμως.
 
Η Κούβα διαθέτει δωρεάν ΓΕΣΥ εδώ και 60 χρόνια, αφού η υγεία και η εκπαίδευση ήταν στις προτεραιότητες του Φιντέλ Κάστρο και του (γιατρού) Τσε. Ο οικογενειακός γιατρός είναι από τότε θεσμός – αντιστοιχεί ένας για 100 και κάτι πολίτες σε μια χώρα των 11 εκατ., όταν εδώ έχουμε έναν για χίλιους κατά μέσον όρο. Η εξέταση, μάλιστα, γίνεται κατά κανόνα στο σπίτι, μια πρακτική που εφαρμόζουν και τώρα για να ανιχνεύσουν πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού που έφτασε στο νησί με Ιταλούς τουρίστες: Γύρω στους 28.000 φοιτητές Ιατρικής, σε εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής,  οργώνουν τη χώρα πόρτα-πόρτα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ELAM, και όταν εντοπίζουν κάποιον ασθενή, τον παραπέμπουν για τεστ. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν εξετάσει πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους και έχουν σημειώσει πολλές περιπτώσεις με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
 
Πώς γίνεται, λοιπόν, μια φτωχή αναπτυσσόμενη χώρα να διαθέτει εδώ και μισό αιώνα τέτοιον πλούτο ανθρώπινων πόρων, με τη δυνατότητα μάλιστα να διαδραματίζει παγκόσμιο ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη και την ανθρωπιστική βοήθεια, παράλληλα (ή και αποτελεσματικότερα) με τα πολύ πιο πλούσια δυτικά κράτη, ακόμα και της G8; Πώς γίνεται και οι ΗΠΑ να μη διαθέτουν αξιόπιστο σύστημα Υγείας, να αποδεικνύεται η γύμνια και η ανεπάρκεια σ’ αυτόν τον τομέα της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ή της Ισπανίας –ας μην αναφέρουμε την Ελλάδα ή την Κύπρο–, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στην πρόληψη αλλά κυρίως στον τομέα της αλληλεγγύης; Ως και η Βενεζουέλα έστειλε γιατρούς (εκπαιδευμένους στην Κούβα, βεβαίως) στην Ιταλία, μια χώρα που είχε αναγνωρίσει τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό…
 
Πώς γίνεται; Μια λέξη: Καπιταλισμός. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι ασύμβατα με την κοινωνική προσφορά ή την προληπτική δράση. Το θέμα, ωστόσο, είναι πως η κρίση του κορωνοϊού θέτει ξανά σε ισχυρή αμφισβήτηση συστήματα υγείας και εκπαίδευση, το ίδιο το δυτικό οικονομικό σύστημα.
                                                                                               
[email protected]