Η απόφαση του Προέδρου και της Κυβέρνησής του για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, με αφορμή την ασθένεια του κορωνοϊού, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις αντιφατικές πολιτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια μετά το ναυάγιο του Γκραν Μοντανά. Πολιτικές που θεωρούνται στην πράξη φυγόκεντρες. Απομακρύνονται συνεχώς από τον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική τη λύση του Κυπριακού, την ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας. Τρέχετε κύριε Πρόεδρε όλο και περισσότερο προς τη διχοτόμηση. Το σύνθημα Ηγέτης Λύσης μετατρέπεται με την πάροδο του χρόνου σε Ηγέτη της Διαίρεσης. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τις στάσεις και συμπεριφορές σας; Κλείσατε ορισμένα οδοφράγματα χωρίς πειστικές και τεκμηριωμένες θέσεις, επικαλούμενος την προστασία της υγείας του λαού. Ποιον ρωτήσατε κύριε Πρόεδρε; Ποιον συμβουλευτήκατε, ποιες επιστημονικές εταιρείες λάβατε υπόψη;
Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια Κοινή Επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την από κοινού διαχείριση της ασθένειας του κορωνοϊού. Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι Ελληνοκύπριος και εργάζεται ως κορυφαίος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας. Για τόσο σοβαρές αποφάσεις που ενώ γνωρίζετε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί μια στοιχειώδης διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εσείς επελέξατε να αγνοήσετε τους πάντες. Για να αποδειχθεί στη συνέχεια, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την οποία καλέσατε κάτω από το βάρος των εξελίξεων και των πιέσεων που δεχθήκατε, ότι όντως οι ενέργειές σας ήταν μονομερείς, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν αποτελεί σοβαρή απάντηση κ. Πρόεδρε, ότι δεν είχατε χρόνο ή δεν είχατε ανθρώπινο δυναμικό για στελέχωση των συγκεκριμένων οδοφραγμάτων. Κράτος που δεν έχει τη δυνατότητα να διαβουλεύεται με τις υπηρεσίες του και να στελεχώνει συγκεκριμένες υπηρεσίες, όταν χρειάζεται, ειδικά σε έκτακτη ανάγκη, με συγχωρείτε αλλά δεν είναι κράτος. Δυστυχώς για τη χώρα μας, οι ενέργειές σας βαθαίνουν την κρίση στο Κυπριακό και εντείνουν το κλίμα για διαχωρισμό. Σπέρνουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία, καλλιεργούν τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Όχι κ. Πρόεδρε, και το γνωρίζετε πολύ καλά, ο κορωνοϊός δεν θα σταματήσει στα τέσσερα οδοφράγματα γιατί θα φοβηθεί τα κάγκελα και τους αστυνομικούς και θα γυρίσει πίσω. Ούτε ως ασθένεια κοιτάζει χρώμα, φυλή, καταγωγή ή θρησκεία. 
Όλες αυτές οι ενέργειες και οι πράξεις σας για τον κορωνοϊό ένα πράγμα αποδεικνύουν. Ότι πάσχετε ειλικρινά από τον κορωνοϊό της ακροδεξιάς! Είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ένα τοξικό, διχαστικό κλίμα ανάμεσα στον λαό μας και στις δυο κοινότητες, το οποίο εσείς και η Κυβέρνησή σας το προκαλέσατε και φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη.Σταματήστε επιτέλους, όπως φωνάζουν και οι διαδηλωτές στην οδό Λήδρας, τον ιό της διχοτόμησης. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο μας και τον λαό μας, χρειάζεται να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για ανατροπή της κατοχής και της διαίρεσης και του κινδύνου μιας μόνιμης διχοτόμησης. 
Τα γεγονότα με τον κορωνοϊό τρέχουν και δημιουργούν ένα περιβάλλον ψύχωσης και πανικού. Η διαχείριση που επιχείρησε να κάνει η Κυβέρνηση μόνο επικοινωνιακές τακτικές εξυπηρετεί και τίποτα άλλα. Σημειώνω ιδιαίτερα τους κινδύνους που δημιουργούνται για την τουριστική βιομηχανία και ιδιαίτερα για την οικονομία του τόπου. Ο κορωνοϊός δεν ήρθε από τα κατεχόμενα τελικά, αλλά από το σπίτι μας, από τα ίδια τα νοσηλευτήρια. Η Κυβέρνηση άμεσα χρειάζεται να κάνει όσα δεν έκανε μέχρι σήμερα. Να εφαρμόσει όλες τις οδηγίες τόσο των Ευρωπαίων όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Να στελεχώσει επιστημονικά και επαγγελματικά όλα τα σημεία εισόδου. Να δημιουργήσει υποδομές σωστά στελεχωμένες σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και να προετοιμάζεται για χειρότερες καταστάσεις. Ειδικότερα, η επιδημία του κορωνοϊού, λογικά θα έπρεπε να αποτελέσει ευκαιρία, βήμα και πρόκληση για αποτρεπτικά μέτρα στις εισόδους ολόκληρης της χώρας. Το θέμα του κορωνοϊού μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία δικοινοτικής συνεργασίας για τη φροντίδα και την προστασία ολόκληρου του λαού μας. Οι νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, που καλλιεργούσαν τον φόβο και τον τρόμο, την ανασφάλεια και τα αισθήματα διχασμού να αντικατασταθούν άμεσα από τις πολιτικές της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής λογικής. 

*Βουλευτής – Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού.