ΡΩΤΗΘΗΚΕ στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε προχτές στον «Φιλελεύθερο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:

— Έχουμε έναν Ερντογάν που συνεχώς στέλνει το μήνυμα πως, αν δεν ικανοποιηθούν τα σχέδιά του, δεν πρόκειται να σταματήσει τις ενέργειές του. Πώς απαντάτε σε συνεργασία και με τις χώρες της περιοχής σε αυτή την προσπάθεια του Ερντογάν;

Και απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ερώτηση που του υποβλήθηκε από τον «Φιλελεύθερο» (Α. Ταραμουντά, Α. Πιμπίσιη, Φρ. Δαλίτη):

— Προσπαθούμε μέσα από τις διπλωματικές δράσεις να μην απαντούμε στην πρόκληση, αλλά επιδιώκουμε την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή μέσα από διπλωματικές ενέργειες, από παραστάσεις, από αντιδράσεις να επιτύχουμε την αποτροπή ανάλογων ενεργειών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της απάντησης στην πρόκληση, με τα ίδια μέσα. Εκείνο που έχουμε ως βασικό όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι καλές σχέσεις, μέσα από την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε και, βεβαίως, η επιλογή μας δεν είναι άλλη από την εμμονή στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Προς τούτοις, προφητικά και με αρνητική προοικονομία, σημείωνε –τρεις ημέρες νωρίτερα– η αρθρογραφία της εφημερίδας μας:

· Εάν η διεθνής κοινότητα εντοπίζει προβλήματα στη Λιβύη, θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για να εκτονωθεί η κρίση, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, θα πρέπει τούτο να το πράξει συλλογικά. Να ενεργήσει ως διεθνής κοινότητα, όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα συλλογικά όργανα του Αραβικού Κόσμου μπορούν να αντιδράσουν. Πρωτίστως η αντίδραση είναι υπόθεση των Ηνωμένων Εθνών.

· Κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία αλωνίζει και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εξαφανιστεί», σημειώνονται οι ενέργειες και πράξεις της Τουρκίας που συντείνουν σε εντάσεις και αποσταθεροποίηση, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη, αντί άμεσης αντίδρασης, ακόμη «μελετούν» την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, «για να αποφανθούν σχετικά με την εγκυρότητά της».