Ο δημοσιογράφος Μανώλης Καλατζής έκανε αυτήν την ανάρτηση χθες στο Twitter, με τίτλο «Υπάρχει και πιο καθαρός τρόπος»: Γιατί η ΕΔΟΝ έπρεπε να πνίξει τη Λευκωσία στα χαρτόνια, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη σκισμένα και σκορπισμένα, για να διαφημίσει το Φεστιβάλ; Εκτός από τις κολώνες στους δρόμους, υπάρχουν ΜΚΔ, διαφημιστικές πινακίδες, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κλπ. Πολιτισμός και σκουπιδαριό δεν πάνε πακέτο.

Σωστά. Αφού όμως υπάρχουν μυαλά, και δη πολιτικά, που ακόμα πιστεύουν ότι τα τρένα κινούνται με κάρβουνο, ας πάρουν οι τοπικές αρχές στην Κύπρο  παράδειγμα από τον δήμαρχο Αθήνας κ. Μπακογιάννη, που έριξε άγρια πρόστιμα σε ΚΚΕ, άλλα κόμματα και υποψηφίους που ρύπαναν την πόλη με τις χάρτινες αφίσες τους. Και θα τα πάρει τα λεφτά. Είναι σαφής ο νόμος. Και ισχύει για όλους.

Tweet Μπακογιάννη (@KBakoyannis) στις 19 Ιουνίου, δηλαδή 7 μέρες πριν από τις  2ες εκλογές:https://twitter.com/KBakoyannis

«Δυο νέα πρόστιμα σε πολιτικά κόμματα για αφισορύπανση 40.800€ και 5.400€ αντίστοιχα. Το πρώτο πρόστιμο είναι το δεύτερο στη σειρά για το ίδιο κόμμα. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο που ανήκει σε Αθηναίες και Αθηναίους. Μπορεί να χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή, αλλά οι νοοτροπίες αλλάζουν. Και όποιος ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα έπρεπε να είναι και ο πρώτος που θα αλλάξει. Είμαστε αποφασισμένοι. Η Αθήνα δε γυρίζει πίσω».

Η επιβολή χρηματικού προστίμου περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων,  που εγκρίθηκε πέρυσι από το δημοτικό συμβούλιο. Και από νωρίς τον Μάιο, στον δρόμο προς τον πρώτο γύρο των εκλογών, ανακοινώθηκε ότι παραχώρησε  ατελώς στα κόμματα δημόσιους χώρους για χρήση προεκλογικών περιπτέρων, καθώς επίσης και 450 στέγαστρα σε στάσεις για ανάρτηση του προεκλογικού υλικού.

Το ΚΚΕ, που έχει ολόκληρο μηχανισμό αφισσοκολλήσεων από μέλη του, εδώ και χρόνια, θεωρεί «αυθαίρετες» τις νομικές πράξεις του Δήμου, και κάνει λόγο για «πολιτική στοχοποίησή του». Ιδού η ανάκοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλαδος: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ από τις διοικήσεις της ΝΔ στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής, που παίρνει μορφή φάμπρικας αντιδραστικών πολιτικών αποφάσεων και προστίμων. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή Αθήνας επέβαλε στο ΚΚΕ πρόστιμα ύψους, αρχικά 21.600€ και στη συνέχεια 40.000€, για δήθεν “αφισορρύπανση”, ενώ η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο ύψους 12.000€.

Είναι πρόκληση, μέσα στην περίοδο των εκλογών, να στοχοποιείται η πολιτική δράση του ΚΚΕ και η προβολή των ιδεών και θέσεών του να εξισώνεται με την “εμπορική διαφήμιση” και να θεωρείται ως “ρύπανση”! Και μάλιστα με νομικά αυθαίρετες πράξεις.

Ο στόχος είναι ένας και προφανής: να φιμωθεί το ΚΚΕ και να μπουν εμπόδια στη δυναμική ενίσχυσής του από τους εργαζόμενους της Αθήνας και της Αττικής, που ανέδειξαν το ΚΚΕ σε τρίτο κόμμα με μεγάλη άνοδο ειδικά στις εργατικές – λαϊκές περιοχές.»

Μάλιστα!

Η αντίδραση αυτή, ως προς το λεκτικό περιεχόμενό της, δεν προκαλεί έκπληξη. Παραξενεύεται όμως κανείς που το ρολόι του κόμματος είναι σταματημένο σε άλλες εποχές.

Η κλιματική κρίση φερ ειπείν, είναι σαν να μην έχει αγγίξει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Και τα κόμματα, που έχουν, το κάθε ένα από αυτά, τον δικό τους κόσμο, όχι μόνο δεν στρέφονται έμπρακτα προς αυτό το πρόβλημα, αλλά κάνουν σαν να μην υπάρχει.

Δεν είναι μόνο ότι το χαρτί, προϊόν της υλοτομίας, ανακυκλώνεται και, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, μπορεί να αντικαταστήσει το δολοφονικό πλαστικό. Είναι ότι η άναρχη αφισσοκόλληση, σε μια πόλη που πασχίζει να αναδείξει τις ομορφιές της, είναι ένας αποκρουστικός πια λεκές. Είτε αυτό έχει να κάνει με μια συγκέντρωση είτε το φεστιβάλ κάποιου κόμματος, κάποιας νεολαίας, είτε ακόμα και με φτηνή διαφήμιση πανάκριβων νυχτερινών κέντρων, συναυλιών και δεν συμμαζεύεται.

Ευτυχώς, στην εποχή των ψηφιακών μέσων, το «κάλεσμα» για οποιοδήποτε γεγονός, είναι εύκολο και πιο αποτελεσματικό. Αρκεί να έχει κάποιος μια βασική τεχνογνωσία και φαντασία. Αν όχι, που σίγουρα το ΚΚΕ και άλλα κόμματα δεν διαθέτουν, ας απευθυνθούν σε ειδικούς. Σε πραγματικά δημιουργικούς ανθρώπους.

ΥΓ: Πρόστιμο ύψους 15.900 ευρώ  για παράνομη αφισορύπανση και στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Που χάνει πια και την κρατική επιχορήγηση αφού δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.