Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, θα περικόψει την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος και στο επόμενο έτος, ενώ θα τονώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα-ρεκόρ, ανέφερε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 2,7% φέτος από το 4% που ήταν η πρόβλεψη πριν από τον Φεβρουάριο. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% στο επόμενο έτος, επίσης κάτω από το 2,7% που αναμενόταν προηγουμένως.

Η πρόβλεψη είναι η πρώτη συνολική εκτίμηση για το οικονομικό κόστους του πολέμου στην Ουκρανία για τις 19 χώρες του ευρώ και για τις 27 της ευρύτερης ΕΕ.

“Οι προοπτικές για την οικονομία της ΕΕ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, έκαναν λόγο για μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη.

Αλλά η ρωσική εισβολή έχει θέσει νέες προκλήσεις, τη στιγμή που η ΈΕ είχε ανακάμψει από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας”, αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

“Ασκώντας περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, προκαλώντας νέα προβλήματα στην προσφορά και αυξάνοντας την αβεβαιότητα, ο πόλεμος επιδεινώνει τα προϋπάρχοντα προβλήματα για την ανάπτυξη, τα οποία αναμενόταν να υποχωρήσουν”, προσθέτει.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,1% το 2022, και θα μειωθεί στο 2,7% στο επόμενο έτος. Πριν από τον πόλεμο, η Κομισιόν ανέμενε ότι οι τιμές θα αυξηθούν 3,5% το 2022 και 1,7% το 2023.

Την ίδια στιγμή, και παρά τις κρατικές δαπάνες για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τη στήριξη των εκατ. προσφύγων από την Ουκρανία, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ΕΕ θα μειωθεί το 2022 στο 3,6% του ΑΕΠ από το 4,7% το 2021, καθώς αποσύρονται τα προσωρινά μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό.

Το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 2,5%.

Στην ευρωζώνη, το συνολικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,7% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,5% στο επόμενο έτος, ενώ το χρέος της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί στο 94,7% του ΑΕΠ από το 97,4% το 2021 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 92,7% το 2023.

Επίσης, παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη, η ανεργία στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 7,3% του εργατικού δυναμικού και στο 7% το 2023 από το 7,7% το 2021.

Πηγή: Capital.gr