Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, θα ξαναρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συντήρησή του, τόνισε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

“Εργαζόμαστε με το σενάριο ότι δεν θα επιστρέψει (ο αγωγός) σε λειτουργία”, τόνισε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.

Ο αγωγός έκλεισε πριν από μία εβδομάδα για συντήρηση που αναμενόταν να διαρκέσει 10 ημέρες, και είναι προγραμματισμένο να ανοίξει ξανά στις 21 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το κλείσιμο έχει πυροδοτήσει φόβους στην Ευρώπη ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να τερματίσει τις προμήθειες μέσω του αγωγού, ως αντίποινα στις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Επίτροπος Χαν για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης, ήταν στη Σιγκαπούρη για να προωθήσει ένα σχέδιο επενδύσεων και ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ αναμένει να αντλήσει περί τα 800 δισ. ευρώ από επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό, στα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, η Κομισιόν αναμένεται αύριο Τετάρτη να παρουσιάσει το σχέδιό της για  συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου έως να αμβλύνει τις πιέσεις από μια πιθανή διακοπή από τη Μόσχα. Επίσης, εξετάζει και μια σειρά προτάσεων προς τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της εθελοντικής μείωσης στη χρήση ψύξης και θέρμανσης. Η Κομισιόν ενδέχεται επίσης να ζητήσει να της δοθεί το δικαίωμα να επιβάλει περικοπές στην κατανάλωση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στη συνέχεια. 

Την ίδια στιγμή, οι τιμές φυσικού αερίου ενισχύονται μετά από τρεις ημέρες πτώσης, με την αγορά να εστιάζει στον κίνδυνο των προμηθειών από τη Ρωσία και στο μεγάλο κύμα καύσωνα που επηρεάζει τμήματα της περιοχής.

Ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι σχετικά με το ότι ο αγωγός θα επιστρέψει στην κανονική ροή μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης αυτή την εβδομάδα.

“Τώρα που η Γερμανία και ο Καναδάς κατέληξαν σε μια συμφωνία αναφορικά με τις κυρώσεις για να επαναφέρουν την τουρμπινά που τροφοδοτεί τον αγωγό Nord Stream 1, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιους άλλους λόγους θα χρησιμοποιήσει η Gazprom για να δικαιολογήσει την ανωτέρω βία”, τόνισε αναλυτής της Gas Vista.

Στο μεταξύ, η υπερβολική ζέστη συνεχίζει να πλήττει τη Δυτική Ευρώπη, αυξάνοντας την ανάγκη για ψύξη και ηλεκτρική ενέργεια.

Οι θερμοκρασίες σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου, μπορεί να φτάσουν σε ιστορικό υψηλό την Τρίτη.

Το Παρίσι και το Άμστερνταμ αναμένεται να καταγράψουν θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες από το επίπεδο-ρεκόρ.

Τα ολλανδικά futures αυξήθηκαν 1,4% στα 159,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις συναλλαγές στο Άμστερνταμ.

“Η τουρμπίνα δεν αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα” 

Υπενθυμίζεται πως το ρωσικό επιχείρημα για την περαιτέρω μείωση των ροών τον Ιούνιο αφορούσε τουρμπίνα του Nord Stream, η οποία είχε αποσταλεί για επισκευή στον Καναδά και μπλοκαρίστηκε εκεί λόγω κυρώσεων, αμφισβητείται από τη Γερμανία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας στο σημερινό μπρίφινγκ δήλωσε πως η τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Gazprom και “ανωτέρα βία” 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε “ανωτέρα βία” για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε τρεις τουλάχιστον πελάτες της, ο ένας εκ των οποίων η Uniper στη Γερμανία. Όπως ανέφερε σε επιστολή της, η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω “έκτακτων” περιστάσεων εκτός του ελέγχου της. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg, η κίνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού πιθανώς σηματοδοτεί ότι η Μόσχα θα διατηρήσει μειωμένες τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε στις 14 Ιουλίου σε τουλάχιστον 3 πελάτες της, η Gazprom ανέφερε ότι ο νομικός όρος για “ανωτέρα βία” που περιορίζει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αφορά τον περασμένο μήνα και τον τρέχοντα μήνα.

Από την πλευρά της, η Uniper, ο διαχειριστής φυσικού αερίου στην Γερμανία που ενημέρωσε ότι ήταν ένας εκ των παραληπτών της ρωσικής επιστολής, αλλά ότι τη “θεωρεί μη δικαιολογημένη και απέρριψε επίσημα τον ισχυρισμό ανωτέρας βίας”.

Η επίκληση ανωτέρας βίας χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από μια κατάσταση εκτός του ελέγχου της για να την προστατεύσει από ενδεχόμενες αποζημιώσεις για αθέτηση συμφωνιών, είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

“Φαίνεται σαν ένα σήμα ότι οι χαμηλές ροές θα συνεχιστούν για περισσότερο από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης (του Nord Stream)”, δήλωσε στο Bloomberg ο Τρέβορ Σικόρσκι, επικεφαλής φυσικού αερίου και άνθρακα στην Energy Aspects.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά προς το παρόν θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της καθώς δεν μπορεί να αναπληρώσει τη ρωσική ενέργεια.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί ήδη από τον Μάιο, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά και μέσω του Nord Stream 1.

Πηγή: Capital.gr