Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να συνέλθει σε συνεδρία το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ, πολλά μπορεί να συμβούν και να διαφοροποιήσουν τις δρομολογημένες εξελίξεις γύρω από το μοντέλο ηλεκτρισμού στην Ένωση και σε τελική ανάλυση τον τρόπο καθορισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ανά χώρα. Η δήλωση, ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάγκη να αλλάξει το υφιστάμενο μοντέλο και να αποσυνδεθούν οι τιμές φυσικού αερίου από τις τιμές του ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εν τέλει από την τιμή του ηλεκτρισμού στους τελικούς καταναλωτές, δεν φαίνεται να είναι ένα πυροτέχνημα της στιγμής. Άσχετα με τον χρόνο της τελικής εφαρμογής του.

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει η κ. φον ντερ Λάιεν αρχές του καλοκαιριού, χωρίς να δώσει δημοσίως συνέχεια. Άλλωστε, η προχθεσινή δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε εν μέσω κατακραυγής και μεγάλης ανησυχίας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά και σε κυβερνήσεις κρατών μελών, από την περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου (σε επίπεδα δέκα και πλέον φορές πάνω από τις τιμές που ίσχυαν πριν ένα χρόνο) και της ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανότητα τα πράγματα να γίνουν χειρότερα τον χειμώνα. Ήδη, πέραν των κυβερνήσεων του Νότου, που φωνάζουν εδώ και 6-7 μήνες για ταχεία αποδέσμευση της τιμής του ηλεκτρισμού από τις τιμές του φυσικού αερίου και για καθορισμό τιμής πλαφόν στο φυσικό αέριο για όλη την Ευρώπη, προς την ίδια κατεύθυνση στρέφονται πλέον κυβερνήσεις όπως αυτές της Αυστρίας και του Βελγίου και με λιγότερο ενθουσιασμό η Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Χωρίς καμία απόφαση/αλλαγή να θεωρείται σήμερα δεδομένη από πλευράς ΕΕ, οι πληροφορίες συγκλίνουν σε δύο βασικές αλλαγές. Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του capital.gr, προωθούνται τα ακόλουθα:

 – Επιβολή (από την ΕΕ) πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου που θα αγοράζουν οι χώρες μέλη. Συζητούνται δύο εναλλακτικές: η πρώτη προβλέπει απλώς ανώτατο όριο στις τιμές εισαγωγής, ώστε κανένας να μην αγοράζει ακριβότερα. Η προσδοκία είναι ότι μέσω της κρίσιμης μάζας (σ.σ. μεγάλη κατανάλωση) που διαθέτει η Ευρώπη, θα επιτύχει να επηρεάσει καθοριστικά τη διαμόρφωση των τιμών. Η δεύτερη εναλλακτική αφορά στην εφαρμογή του Ιβηρικού μοντέλου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την επιδότηση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Βάσει αυτού του μοντέλου, οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής με την οποία προμηθεύτηκαν το φυσικό αέριο, με στόχο η τιμή του καυσίμου να μην ξεπερνά το ανώτατο όριο. Η δεύτερη εναλλακτική αυξάνει τις κρατικές δαπάνες.

 – Αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου. Σήμερα, με βάση το μοντέλο της ΕΕ, το ρεύμα από φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πωλείται συχνά στην τιμή του ηλεκτρισμού από το πανάκριβο φυσικό αέριο. Για την αποσύνδεση αερίου και τιμών ΑΠΕ συζητείται, σύμφωνα με το capital.gr, και η ελληνική πρόταση για ριζική μεταρρύθμιση του Target Model της ΕΕ. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τον διαχωρισμό της προημερήσιας αγοράς σε δύο σκέλη, όπου στο πρώτο θα συμμετέχουν ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά (σ.σ. κατά πολύ φθηνότερα από το φυσικό αέριο) και στο δεύτερο θα συμμετέχουν οι μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα. Σήμερα υπάρχει μόνο μία δεξαμενή και αυτό προκαλεί τα τεράστια απροσδόκητα κέρδη των ΑΠΕ.