Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες λεπτομέρειες για το ταμείο ανάκαμψης του κλάδου των κρυπτονομισμάτων που ετοιμάζει, με στόχο να στηρίξει τους επενδυτές που επλήγησαν από την ολέθρια χρεοκοπία της ομοειδούς FTX.

Σε ανάρτηση στο blog της, η Binance αναφέρει ότι θα διαθέσει σε πρώτη φάση 1 δισ. δολάρια στο ταμείο. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό στα 2 δισ. δολάρια στο μέλλον, “εάν παραστεί ανάγκη”.

Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει λάβει επίσης δεσμεύσεις για τη διάθεση επιπλέον 50 εκατ. δολαρίων από επενδυτικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων, όπως η Jump Crypto, η Polygon Ventures και η Animoca Brands.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, μοιράστηκε με το κοινό τη διεύθυνση του σχετικού πορτοφολιού παρουσιάζοντας τη αρχική δέσμευση του 1 δισ. δολαρίων του κορυφαίου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, προσθέτοντας: “Το κάνουμε με διαφάνεια”. Τα δημόσια στοιχεία blockchain που ήλεγξε το CNBC έδειξαν υπόλοιπο περίπου 1 δισ. δολαρίων του stablecoin της Binance BUSB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 11 καταστροφικά μπαμ δισεκατομμυριούχων

Το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί μια προσπάθεια της Binance να διατηρήσει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων εν ζωή μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η αίτηση πτώχευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Sam Bankman-Fried νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Zhao έχει αναδειχθεί ως σωτήρας για τον κλυδωνιζόμενο κλάδο, καλύπτοντας το κενό που άφησε ο Bankman-Fried, του οποίου η εταιρεία είχε αγοράσει ή επενδύσει σε μια σειρά από τρεκλίζουσες εταιρείες κρυπτονομισμάτων -από τη Voyager Digital έως τη BlockFi- πριν την κατάρρευσή του.

Η Binance διευκρινίζει ότι το ταμείο “δεν είναι επενδυτικό” και έχει στόχο να υποστηρίξει εταιρείες και προγράμματα τα οποία “χωρίς δική τους υπαιτιότητα αντιμετωπίζουν σημαντικά, βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα”. Ο Zhao πρόσφατα είχε δηλώσει ότι επιδιώκει να αποτρέψει περαιτέρω “περιστατικά διάχυσης” στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αναμένεται το πρόγραμμα να διαρκέσει για διάστημα περίπου έξι μηνών, καθώς και ότι γίνεται αποδέκτης αιτήσεων από επενδυτές που θέλουν να συνεισφέρουν κεφάλαια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Binance τόνισε ότι δείχνει “ευελιξία ως προς την επενδυτική δομή” του ταμείου, δεχόμενη εισφορές σε tokens, μετρητά και χρέος. “Οι ειδικές καταστάσεις απαιτούν προσαρμοσμένες λύσεις”, σημείωσε σχετικά η εταιρεία.

Τέλος, η Binance ανέφερε ότι περίπου 150 εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα στήριξης από το ταμείο.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν αντέδρασε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση της Binance. Το bitcoin καταγράφει αυτήν την ώρα απώλειες της τάξης του 1,6% στα 16.417,38 δολάρια.

Πηγή: Capital.gr