Η κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει το διυλιστήριο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil στη Σικελία. Μάλιστα, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η κίνηση σχετίζεται με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται μέσω θαλάσσης και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση της Ιταλίας επιδιώκει να διατηρήσει το διυλιστήριο ISAB στη Σικελία σε λειτουργία και να αποφύγει να τεθούν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να μειωθεί η ικανότητα διύλισης της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Το πλαφόν σε ρωσικό φ/α & πετρέλαιο μπορεί να γίνει «ανέκδοτο»

Σημειώνεται ότι η μονάδα ISAB της Lukoil στη Σικελία διυλίζει το 1/5 του αργού πετρελαίου της Ιταλίας και απασχολεί περίπου 1.000 εργαζομένους.

Αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του διυλιστηρίου η ιταλική κυβέρνηση, η μονάδα θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της αγοράζοντας πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές, με τον ιταλικό οργανισμό εξαγωγικών πιστώσεων SACE να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις στις πιστώτριες τράπεζες, προσθέτει η La Repubblica.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιταλίας, σύμφωνα με το Reuters, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει το θέμα.

Πηγή: Capital.gr