Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις, μια κίνηση που επιδιώκει ένας συνασπισμός τραπεζών οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας πιθανής χρηματοοικονομικής κρίσης.

Το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει εάν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εγγυηθούν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000$ στους περισσότερους λογαριασμούς χωρίς επίσημη συναίνεση από ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση των συζητήσεων τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη μια τέτοια κίνηση ως απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτόν τον μήνα προκειμένου να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αναλήψεις, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς περιγράφουν εμπιστευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, αναπτύσσουν μια στρατηγική ελέγχου δυνατοτήτων σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές είναι «καναρίνια στο ορυχείο»

“Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να υποστηρίξουμε τις περιφερειακές ή και μικρές τοπικές τράπεζες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Κικουκάουα, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στο εάν το μέτρο μελετάται. “Από τη στιγμή που η κυβέρνησή μας και οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν αποφασιστικά μέτρα το περασμένο σαββατοκύριακο, είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται σε περιφερειακές τράπεζες σε όλη τη χώρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκροές έχουν αντιστραφεί μετρίως”.

Ωστόσο, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσιγκτον, καθώς οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών εξ αυτών αυτόν τον μήνα, όταν καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις απέσυραν τα χρήματά τους, και καθώς μια τέταρτη τράπεζα αγωίζεται να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα. Οι μετοχές της First Republic Bank, υποχώρησαν επιπλέον 47% τη Δευτέρα, καθώς οι ηγέτες του κλάδου προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας.

Ένα νομικό πλαίσιο το οποίο συζητείται για την επέκταση της εγγύησης της FDIC θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης και να στηριχθεί στο Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος, σημείωσαν οι πηγές.

Αυτό το δοχείο χρημάτων χρησιμοποιείται συνήθως για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων και για την παροχή χρηματοδότησης σε ξένες κυβερνήσεις. Το ταμείο, ωστόσο, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930, έχει χρησιμοποιηθεί ως backstop για διευκολύνσεις έκτακτης δανειοδότησης από τη Fed τα τελευταία χρόνια. Είναι το μόνο δοχείο χρημάτων υπό την πλήρη εξουσία του Υπουργού Οικονομικών, με τος υπόλοιπες δαπάνες και χρηματοδοτήσεις να βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του ομοσπονδιακού Κογκρέσου των ΗΠΑ.

“Λόγω αποφασιστικών πρόσφατων ενεργειών, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, οι ροές καταθέσεων βελτιώνονται και οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των καταθέσεων τους”, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκπρόσωποι της FDIC και της Fed αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η κυβέρνηση και οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν την πρώτη τραπεζική κρίση μετά την ψήφιση του νόμου Dodd-Frank του 2010, μιας σαρωτικής αναδιοργάνωσης του ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

“Επικίνδυνο προηγούμενο”

Η Συμμαχία Μεσαίου Μεγέθους Τραπεζών της Αμερικής, η οποία περιλαμβάνει τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να άρουν το τρέχον ανώτατο όριο στην εγγύηση καταθέσεων, σύμφωνα με επιστολή της 17ης Μαρτίου η οποία περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Ο οργανισμός εξέφρασε την ανησυχία του ότι, εάν κάποιο άλλο περιφερειακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χρεοκοπήσει, περισσότεροι καταθέτες θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ανεξάρτητα από την υποκείμενη υγεία των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

Ενώ ορισμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, δήλωσαν ότι εξετάζουν αλλαγές στο τρέχον ανώτατο όριο εγγύησης των 250.000 δολαρίων της FDIC, ορισμένοι συντηρητικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ταχθεί κατά της εγγύησης στο 100% των καταθέσεων.

“Οποιαδήποτε καθολική εγγύηση για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, είτε σιωπηρή είτε ρητή, κατοχυρώνει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απλώς ενθαρρύνει τη μελλοντική ανεύθυνη συμπεριφορά, το κόστος της οποίας θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δεν εμπλέκονται και ακολούθησαν ευλαβικά τους κανόνες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα Ρεπουμπλικανών βουλευτών Freedom Caucus.