Την προσεχή Τρίτη ανακοινώνονται από τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού στην Κύπρο, για την COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αρμόδιο Υπουργείο να δηλώνει πανέτοιμο να υποδεχτεί την πρώτη παρτίδα εμβολίων, όταν και εφόσον αδειοδοτηθούν και αρχίσουν να διανέμονται στις χώρες.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή των πρώτων εμβολίων είναι πυρετώδεις, αφού πρόσθεση της κυβέρνησης είναι να είναι όλα έτοιμα, ώστε να μην καθυστερήσει η έναρξη του εμβολιασμού. 

Τι προνοεί η διαδικασία εμβολιασμού στην Κύπρο

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα εξαρτηθεί από το ρυθμό παραγωγής της κάθε εταιρείας, ενώ η μεταφορά και φύλαξή τους θα γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές από την παρασκευάστρια εταιρεία.

Στην Κύπρο αναμένεται να φθάσουν πρώτα τα εμβόλια της Pfizer.

Πριν από τα Χριστούγεννα η παραλαβή των ψυγείων για την αποθήκευση των Pfizer

Η φύλαξη και μεταφορά των εμβολίων Pfizer διέπεται από ιδιάζουσες και ευαίσθητες συνθήκες, γι’ αυτό και το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει ήδη τα κατάλληλα ψυγεία,  για την αποθήκευση των εμβολίων, τα οποία αναμένονται στην Κύπρο πριν τα Χριστούγεννα.

Περαιτέρω, σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα εμβόλια θα φυλαχθούν σε ψυγεία και χώρους ειδικά διαμορφωμένους, ενώ θα μεταφέρονται στα σημεία εμβολιασμού με συγκεκριμένη διαδικασία.

Εξάλλου, η ίδια πηγή αναφέρει πως θα υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιαστικών κέντρων και πρόθεση για λειτουργία κινητών μονάδων.  

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου συμμετέχει ως κράτος μέλος και στις τέσσερις συμφωνίες, που υπογράφηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ήδη υποβάλει τις ποσότητες που του αναλογούν στην κάθε περίπτωση, δηλαδή 600.000 από την AstraZeneca, 200.000 από την Johnson&Johnson και 200.000 από την Pfizer/BioNTech. 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Sanofi Pasteur&GlaxoSmithKline Biologicals δεν έχει ζητήσει ακόμα από τα κράτη να υποβάλουν παραγγελίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ