Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), παρουσίασε ετήσια (ΕαΕ) μείωση 0.2% το Φεβρουάριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 113.1, μετά από μειώσεις 1.1% τον Ιανουάριο, και 2.3% το Δεκέμβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα).

Η βελτιωμένη πορεία του δείκτη ΣΠΟΔ που παρατηρήθηκε κατά τους τελευταίους τρείς μήνες, διακρίνεται να εξασθενεί έως και να αναστρέφεται εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ο ΣΠΟΔ του Φεβρουαρίου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν πριν από το ουσιαστικό ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία. Eκτιμώντας προκαταρκτικά το ΣΠΟΔ (flash estimate) για το μήνα Μάρτιο του 2020^1, αυτός φαίνεται, όπως παρουσιάζεται και στο διάγραμμα με την πράσινη γραμμή, να καταγράφει σημαντική μείωση, αντικατοπτρίζοντας την αναμενόμενη ύφεση στην οικονομία. Η αναστροφή και καθοδική πορεία του δείκτη προδιαγράφει την  επικείμενη σημαντική μείωση στο ΑΕΠ λόγω των πολύ σημαντικών συνεπειών της πανδημίας στους πλείστους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείκτης ΣΠΟΔ Παν. Κύπρου: Αναστροφής της πτωτικής πορείας

Επιγραμματικά, η βελτιωμένη ετήσια πορεία του δείκτη όχι μόνο τερματίζεται αλλά  αναστρέφεται το Μάρτιο του 2020 (γράφημα) προδιαγράφοντας τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

 

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία για τη δημιουργία του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/.

Σημείωση:
    Ο προκαταρκτικός δείκτης (flash estimate) του Μαρτίου κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας του δείκτη οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ και της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) για το μήνα Μάρτιο, ενώ οι υπόλοιπες συνιστώσες του εκτιμήθηκαν από το ΚΟΕ στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.